Χωματερή Stop – Δυτική Αθήνα: Να γίνει Τοπικό Δημοψήφισμα για την καύση απορριμμάτων!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση που μοιράζει η κίνηση «Χωματερή-STOP»

Επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής & καύση σκουπιδιών στη Δυτική Αθήνα;

Ούτε να το σκέφτονται!

Τοπικό Δημοψήφισμα! Να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες!

Να πάρουν θέση οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι δημοτικές παρατάξεις

Οι εξελίξεις που αναμένονται στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική παραμένουν εφιαλτικές! Παρά την επιφανειακή εικόνα αδράνειας κυβέρνησης και Περιφέρειας, μετά τις γενικές εκλογές τώρα και τις τοπικές τον Οκτώβρη, οι σκουπιδοεργολάβοι ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες της δημόσιας υγείας και των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Και επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και καύση προ των πυλών

Το βάλτωμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής (ΠΕΣΔΑ), δηλαδή του καθορισμού ανά περιφέρεια του όγκου των απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε ταφή, ανακύκλωση, επεξεργασία κλπ, δεν είναι καθόλου αθώο. Προφανώς εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ και του Περιφερειάρχη Γ.Πατούλη, που δεν θέλουν λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές να αναμετρηθούν με το πολιτικό κόστος της εγκληματικής πολιτικής τους στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών -που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Περιφερειακής διοίκησης της Ρ.Δούρου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο άλλος λόγος καθυστέρησης της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα ανταγωνίζονται για το μοίρασμα της πίτας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει διχασμός σε σχέση με την καύση σκουπιδιών. Κάποιοι μεγαλοεργολάβοι προτιμούν την παραγωγή επεξεργασμένου καύσιμου υλικού (RDF και SRF) που θα προορίζεται για καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες (πχ ΑΓΕΤ στο Βόλο, ΑΓΕΤ Μηλάκι Αλιβερίου, ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκη κ.α.), ενώ άλλοι επιθυμούν την καύση σύμμεικτων σκουπιδιών κατευθείαν από τον πράσινο κάδο για παραγωγή ενέργειας (πχ ΔΕΗ Λαυρίου).

Φαίνεται δύσκολο να μην προτιμηθεί ο δεύτερος τρόπος καύσης, αφού είναι πολύ πιο κερδοφόρος για τα μεγάλα συμφέροντα, αν και περιβαλλοντικά πιο επιζήμιος και φυσικά καταστροφικός για τη δημόσια υγεία. Είτε στη Φυλή, το Σχιστό και τη Χαλυβουργική, είτε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, είτε οπουδήποτε αλλού, το σενάριο της καύσης σύμμεικτων σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας αποτελεί εφιάλτη για την υγεία μας. Ακόμα και το πρώτο σενάριο όμως είναι τραγικό, αφού θα διαιωνίσει τις συνέπειες της καύσης όπως τις βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι του Βόλου και αύριο μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

Η διεθνής εμπειρία είναι αμείλικτη. Μελέτες που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, απέδειξαν ότι η μόλυνση για χιλιόμετρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης, είναι τεράστια. Στη Λοζάνη για παράδειγμα η μόλυνση του εδάφους με διοξίνες παραμένει στο κόκκινο, παρόλο που το υπεύθυνο εργοστάσιο καύσης δεν λειτουργεί απ’ το 2005! Αντίστοιχα μετρήθηκε ενεργή μόλυνση στη Μαδρίτη, σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο καύσης Βαλντεμινγκόμεζ!

Από τη στιγμή που δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να πιαστούν οι στόχοι ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης του όγκου ταφής στο 10% του σημερινού μέχρι το 2030, όπως περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) του Υπουργείου Ενέργειας, η καύση με οποιοδήποτε σενάριο είναι μονόδρομος. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη στρατηγική κυβέρνησης και Περιφέρειας: να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο ώστε να προχωρήσουν και σε επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και σε καύση!

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά τις εκλογές, όμως η σκληρή σημερινή πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Οι εξαγγελίες Πατούλη για δήθεν κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή ως το 2025, ακούγονται αστείες αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα 3 “Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας” (Νότιοανατολικού, Κεντρικού και Βόρειου Τομέα της Αθήνας) και δεν έχουν καν χωροθετηθεί. Έτσι καταλήγει δεδομένη η νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, είτε με πανωσηκώματα είτε με την περιβόητη Γ’ Φάση (νέα περιοχή που γειτονεύει με την υπάρχουσα εγκατάσταση).

Δώρο το management στους ιδιώτες

Αυτό που συμφωνούν όλοι οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών, είναι η επιθυμία τους να έχουν αυτοί το management της επιχειρήσεων τύπου ΣΔΙΤ, που προωθεί η κυβέρνηση. Φυσικά, κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν έχουν καμία αντίρρηση, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ψηφίστηκε τροπολογία στις 11 Απρίλη που στην ουσία κάνει υποχρεωτική την είσοδο ιδιωτών αφού σε αυτή προβλέπεται πως «ο σχεδιασμός διαχείρισης των αποβλήτων πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο με ανάλυση κόστους-οφέλους των παρεμβάσεων». Με την επιλογή αυτή διαφώνησε ακόμα και η ελεγχόμενη από τη ΝΔ, ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας)!

Εργασιακός Μεσαίωνας στη Φυλή, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα

Η διαιώνιση της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι άκρως επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στο σαθρό έδαφος των πανωσηκωμάτων και των συνεχόμενων καταρρεύσεων, σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας. Αυτό αποδείχτηκε δυστυχώς για άλλη μία φορά με το τραγικό εργατικό ατύχημα της 10ης Μάρτη, όταν οδηγός μπουλντόζας (και μάλιστα αυτοπασχολούμενος) έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια εργασίας του στον ΧΥΤΑ.

Δυσοσμία και μόλυνση

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και όλων των γειτονιών της Δυτικής Αθήνας συνεχίζουμε να υποφέρουμε από την έντονη δυσοσμία που ειδικά σε κάποιες περιοχές, όπως στα γήπεδα Γρηγορίου, είναι αποπνικτική. Έχουμε αναφέρει σε παλιότερο υλικό μας τις εφιαλτικές συγκεντρώσεις ρύπανσης όχι μόνο στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα των δυτικών προαστίων, αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε. Διόλου τυχαία δεν είναι και η αύξηση των νεοπλασιών στις γειτονιές μας κατά 26% τα τελευταία χρόνια!

Μόνη διέξοδος το μαζικό ενωτικό κίνημα

Τα μέλη της ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP δεν εφησυχάζουμε. Παραμένουμε στις επάλξεις ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να οργανωθεί ένα πραγματικά ενωτικό, μαζικό τοπικό κίνημα που θα στηρίζεται στη κοινή δράση όλων των συλλογικοτήτων αντίστασης. 

Με κοινές κινητοποιήσεις, ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση ώστε να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με την συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να συνεισφέρουν. Απαραίτητη είναι η συμμετοχή και της νεολαίας, των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντίστασης. Χρειάζεται συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και συλλόγων, με πρωτοπόρους τους εργαζόμενους και προκήρυξη ακόμα και ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ αν χρειαστεί.

Τοπικό δημοψήφισμα – να πάρουν θέση οι δημοτικές παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Ένα ακόμα βήμα για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών είναι η πρόταση μας για ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ώστε να εκφραστεί η άποψη των κατοίκων της Πετρούπολης και των άλλων δήμων, για τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσαν αν ήθελαν να κινητοποιηθούν οι δημοτικές αρχές, όμως δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για τη στάση τους, τόσο στην Πετρούπολη όπου η δημοτική αρχή Στ.Βλάχου ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε αυτό το ζήτημα, όσο και στους γειτονικούς δήμους. Ας ενημερώσουν έγκαιρα όμως τους πολίτες, οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αθήνας καθώς και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, για τη στάση τους σε σχέση με το προτεινόμενο από τη ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP δημοψήφισμα και γενικότερα για τις προτάσεις τους.

Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας προς όλες τις συλλογικότητες αντίστασης στα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ και της καύσης σκουπιδιών, για την από κοινού διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων στην Πετρούπολη και τους υπόλοιπους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Το προηγούμενο της διενέργειας δημοψηφίσματος από συλλογικότητες του κινήματος στο Βόλο για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, δείχνει ότι μια τέτοια πρόταση είναι εφικτή.

Εναλλακτική πρόταση υπάρχει;

Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται αν υπάρχει εναλλακτική και εφαρμόσιμη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντάμε ότι φυσικά υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν γινόταν διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ξύλο), επανάχρηση και γενικευμένη κομποστοποίηση, το τελικό υπόλειμμα θα έφτανε μόλις το 10-15% του σημερινού όγκου απορριμμάτων.

Αυτό θα ήταν πολύ εύκολα διαχειρίσιμο, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ταφής, αποκεντρωμένα, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Καμιά πολιτική, όσο φιλική προς το περιβάλλον κι αν είναι, δε μπορεί να επιτρέπει την απόθεση των σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου -ακόμα και περιοχών πολύ μακριά από αυτό- σε μία μόνο εγκατάσταση, αυτή του ΧΥΤΑ Φυλής.

Αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να αποτελεί η μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον μέσω της 100% δημόσιας διαχείρισης, σε δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων θα μπουν επιτέλους πάνω από τα κέρδη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα