Αυστρία: συνεχίζονται οι δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις

Σε ποια φάση βρίσκεται το κίνημα σήμερα;

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια της Αυστρίας. Βέβαια υπάρχει μια σημαντική διαφορά με τις ελληνικές καταλήψεις. Οι φοιτητές έχουν καταλάβει τα κεντρικά αμφιθέατρα κάθε σχολής και το υπόλοιπο πανεπιστήμιο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Αυτό η μέθοδος έχει επιλεγεί γιατί το 84% των φοιτητών είναι αναγκασμένο να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές ενώ το 50% αυτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οπότε πολλοί φοιτητές δεν αντέχουν, οικονομικά, να χάσουν το εξάμηνο. Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι μειωμένη όμως από την άλλη έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διάρκεια στο κίνημα. Σήμερα, τα κατειλημμένα αμφιθέατρα λειτουργούν σαν το κέντρο αγώνα κάθε σχολής. Σχεδόν καθημερινά γίνονται γενικές συνελεύσεις και εκεί αποφασίζονται διάφορες κινητοποιήσεις.

Ποια είναι σήμερα η στάση της κυβέρνησης;

Μετά από την πρώτη της υποχώρηση (στις 28 Οκτώβρη δεσμεύτηκε να δώσει επιπλέον 34 εκ. ευρώ στην παιδεία) η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό τακτικής. Ανακοίνωσε την δημιουργία μιας επιτροπής «50 ειδικών» για την παιδεία και κάλεσε τους καταληψίες φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτήν με 3 εκπροσώπους. Οι φοιτητές ζήτησαν οι συνεδριάσεις της επιτροπής να αναμεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση, ώστε να ξεσκεπάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης και να κερδίσουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη. Φυσικά η κυβέρνηση αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Σαν απάντηση οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι ίδιο το φοιτητικό κίνημα θα οργανώσει τη δική του, πραγματική επιτροπή «ειδικών». Έτσι την μέρα έναρξης των συνεδριάσεων της επιτροπής των «50», 300 φοιτητές από ολόκληρη την Αυστρία συμμετείχαν στο πρώτο πανεθνικό «συνέδριο» φοιτητών (αντίστοιχο όργανο των φοιτητικών συντονιστικών στην Ελλάδα).

Πως προχωρά ο συντονισμός με άλλα κομμάτια της κοινωνίας και τους εργαζόμενους;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα συντονισμού του αγώνα των φοιτητών με τους εργαζόμενους. Καταρχήν το κίνημα κατάφερε να αποσπάσει μια δημόσια τοποθέτηση υποστήριξης από της συνομοσπονδία των συνδικάτων (αντίστοιχη ΓΣΕΕ). Επιπλέον έχουν γίνει κοινές διαδηλώσεις μαζί με διάφορους κλάδους εργαζομένων που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, όπως οι μεταλλεργάτες, οι τυπογράφοι και οι νηπιαγωγοί. Σε μια από τις κοινές κινητοποιήσεις φοιτητών – μεταλλεργατών ένας δημοσιογράφος ρώτησε έναν εργαζόμενο «Δεν είναι παράξενο να διαδηλώνετε μαζί με τους φοιτητές» ο εργαζόμενος του απάντησε «Καθόλου. Το παράξενο είναι ότι δεν το κάναμε μέχρι σήμερα».

Με ποιο τρόπο είναι οργανωμένο το κίνημα, ποια είναι τα όργανά του;

Υπάρχει έντονο το στοιχείο της αυτοοργάνωσης. Σε κάθε σχολή έχουν δημιουργηθεί ομάδες δουλειάς για διάφορα ζητήματα (καθαριότητα, μαγείρεμα, πρόγραμμα κατάληψης). Παράλληλα στα κατειλημμένα αμφιθέατρα γίνονται συνελεύσεις σχεδόν καθημερινά. Δυστυχώς στις συνελεύσεις ισχύει το δικαίωμα του veto. Σαν αποτέλεσμα πολλές φορές οι συζητήσεις κρατάνε για πολλές ώρες χωρίς να μπορούν να πάρουν αποφάσεις αφού έστω και ένας φοιτητής να εκφράσει διαφωνία τότε μπλοκάρεται η απόφαση. Έτσι εκεί όπου πραγματικά παίρνονται οι αποφάσεις είναι στις ομάδες δουλειάς, τις επιτροπές. Αυτή η μορφή οργάνωσης όπως καταλαβαίνετε έχει πολλά προβλήματα. Αντίστοιχες αδυναμίες είχε και το πρώτο «Συνέδριο». Η δική μας πρόταση είναι η δημιουργία συντονιστικών οργάνων αποτελούμενων από εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Επιπλέον προτείνουμε οι αποφάσεις να παίρνονται μέσα από ψηφοφορίες και όχι με ομοφωνία ενώ τέλος προτείνουμε οι συναντήσεις που έχουν ήδη γίνει ανάμεσα στους φοιτητές και σε εργαζόμενους να συνεχιστούν και να λειτουργήσουν σαν κοινά συντονιστικά φοιτητών και εργαζομένων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα