Ατμοσφαιρική ρύπανση, ασθένειες και θάνατοι σε εποχή πανδημίας: πόσο κινδυνεύουμε στο Βόλο;

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Βασιλικής Νάκου, μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN. Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο e-thessalia.gr

Τη στιγμή που η Περιφέρεια Θεσσαλίας εμφανίζεται διά στόματος κ.Δωροθέας Κολυνδρίνη ως εγγυήτρια για τη μετά Covid-19 εποχή σχεδιάζοντας «στρατηγικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μία ασφαλή και ανθεκτική κοινωνία για τους πολίτες της Θεσσαλίας», οι πολίτες του Βόλου δυσκολευόμαστε πια να αναπνεύσουμε. Η ατμόσφαιρα της πόλης είναι τόσο επιβαρυμένη που σχεδόν κάθε πρωί μυρίζει ανυπόφορα από τη γνώριμη «άγνωστη» στην Αντιπεριφερειάρχη οσμή της καύσης σκουπιδιών και κάθε απόγευμα από όσα καίγονται σε τζάκια και σόμπες. Αυτό ομολογούν και οι μετρήσεις, που τις τελευταίες ημέρες δείχνουν συνεχείς υπερβάσεις στα μικροσωματίδια PM2.5, χωρίς ποτέ να μαθαίνουμε την επιβάρυνση από τα άλλα είδη ρύπων (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, κ.ά.).

Την ίδια στιγμή, πλήθος μελετών βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε. Για παράδειγμα:

Μεγάλη και μακρόχρονη επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ από ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ Βοστώνης, Κολούμπια Ν. Υόρκης και Έμορι Ατλάντα συσχέτισαν τη ρύπανση του αέρα με νευρολογικές παθήσεις όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας και απέδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) στις ετήσιες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5), υπήρχε αύξηση κατά 13% του κινδύνου εισαγωγής για πρώτη φορά στο νοσοκομείο από τις συγκεκριμένες παθήσεις (σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health»).

Έρευνα για λογαριασμό της European Public Health Alliance σε 432 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έδειξε ότι οι περίπου 130 εκατομμύρια κάτοικοί τους πληρώνουν συνολικά 166 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύψουν κόστη σχετικά με συνέπειες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως πρόωρους θανάτους, ιατροφαρμακευτικές θεραπείες και χαμένες ημέρες εργασίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency ή EEA) εξάλλου, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Από την έρευνα επίσης ως «αποδεδειγμένες συνέπειες» της έκθεσης των ανθρώπων σε υψηλές ποσότητες διοξειδίου του αζώτου προκύπτουν η αύξηση της θνησιμότητας μακροπρόθεσμα, η εκδήλωση βρογχίτιδας και άσθματος σε παιδιά και η εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων που χρήζουν νοσηλείας. Ως «πιθανές συνέπειες» προκύπτουν η εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και η αύξηση των αιφνίδιων θανάτων.

Σύμφωνα με το State of Global Air 2020 και στοιχεία από δύο αμερικανικά ινστιτούτα, περισσότερα από 500.000 βρέφη (116.000 στην Ινδία και 236.000 στην υποσαχάρια Αφρική) πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον πρώτο μήνα από τη γέννησή τους, εξαιτίας κυρίως της έκθεσής τους ως έμβρυα σε αυτή. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την έκθεση των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τον αυξημένο κίνδυνο τα μωρά τους να γεννηθούν με μικρό βάρος ή πρόωρα. (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Και για να έρθουμε και στα δικά μας, σε πάνω από 8.500 ανέρχονται οι ετήσιοι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Πρόκειται για θανάτους, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τις συγκεντρώσεις επικίνδυνων μικροσωματιδίων.

Πόσο κινδυνεύουμε, λοιπόν, στο Βόλο, όπου, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Νοσοκομείο Βόλου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Φεβρουάριος 2019) «ο καρκίνος του ήπατος είναι ήδη 300% πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο καρκίνος του οισοφάγου 45% και 400% πάνω τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ αυξητικές είναι οι τάσεις για τον καρκίνο του αναπνευστικού καθώς και τα καρδιαγγειακά, που συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση»;

Πόσο κινδυνεύουμε στο Βόλο, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» (Οκτώβριος 2020) παρουσιάστηκε η σύνδεση της αέριας ρύπανσης με τα περιστατικά που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και τα στοιχεία αυτά ήταν άκρως ανησυχητικά; Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι όταν υπάρχει αυξημένη ρύπανση, υπάρχει αύξηση κατά 32% των παιδιατρικών περιστατικών και κατά 25% των παθολογικών περιστατικών, που αφορούν σε ενήλικες. Και ειδικότερα, στο ένα έτος που διήρκησε η έρευνα, σημειώθηκε υπέρβαση των PM 2.5 σε 178 ημέρες και αυτό οδήγησε στο νοσοκομείο για εξέταση 2376 παιδιά!

Και πόσο κινδυνεύουμε εν τέλει από τον κορωνοϊό στο Βόλο όταν καταγράφονται τέτοια νούμερα σε «υποκείμενα νοσήματα» στους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα τέτοια αύξηση σε κρούσματα covid-19; Μελέτες από επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η μακρόχρονη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες να χάσει τη ζωή του ένα άτομο που νοσεί με κορονοϊό, ενώ – ειδικότερα – μια αύξηση των μέσων επιπέδων των μικροσωματιδίων κατά ένα μόνο μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα σε μια περιοχή σχετίζεται με μια αύξηση κατά 11% στη θνησιμότητα από κορονοϊό (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Αντί, λοιπόν, υποσχέσεων για τη μετά Covid-19 εποχή, η Περιφέρεια οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που απειλούν σήμερα τη δημόσια υγεία. Επιβάλλεται να ληφθούν ΤΩΡΑ άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιβάλλεται να σταματήσει ΤΩΡΑ η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge, που προσθέτει επικίνδυνους ρύπους στον αέρα, που μάλιστα δεν μετριούνται για να έχουμε και σαφή εικόνα της συνολικής ρύπανσης, επιβάλλεται να μπει τέλος στα σχέδια για κατασκευή εργοστασίου παρασκευής SRF στο Δήμο Βόλου. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να παραδεχτεί επιτέλους το πρόβλημα και να ασχοληθεί με την επίλυσή του και να σταματήσει να κωλυσιεργεί με αναθέσεις μελετών και αναφορές με απίθανες δικαιολογίες. Ο Βόλος ζητά να αναπνεύσει! Δεν δικαιούμαστε καρκίνο, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά και θανάτους από κορωνοϊό. Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν υγιή, απαιτούμε από τις αρχές του τόπου να μας το εξασφαλίσουν!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα