Του Νίκου Κοκκάλη
Νωρίς το πρωί της 23ης Νοέμβρη ανακοινώθηκε η αθωωτική απόφαση με την οποία απαλλάχτηκε από το ενδεχόμενο παραπομπής σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον, δολοφόνος του δεκαοκτάχρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν.
Κατάσταση πολιορκίας
Την ίδια ημέρα έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις των ΗΠΑ, ενώ το Φέργκιουσον (η πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Μπράουν) βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας».
Από τη μια το αστυνομικό τμήμα της πόλης βρίσκεται υπό το μόνιμο κλοιό των διαδηλωτών και από την άλλη οι αρχές παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους, ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πόλη.
Στους δρόμους της πόλης οι διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται με βάρβαρη καταστολή, με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες αλλά και χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα ΜΜΕ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αποσιωπούν αυτό το γεγονός, εστιάζοντας σε εμπρησμούς καταστημάτων της περιοχής (την ώρα βέβαια που η ταυτότητα των εμπρηστών είναι εντελώς θολή).
Ο Γουίλσον… φοβήθηκε
Ο Γουίλσον, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο έφηβο, δήλωσε ότι «φοβήθηκε για τη ζωή του».
Με βάση αυτή την παραδοχή, οι ένορκοι αποφάσισαν να μην τον παραπέμψουν σε δίκη, γεγονός που αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις μαύρες κοινότητες των αμερικανικών πόλεων, αλλά και για το αντιρατσιστικό κίνημα συνολικά.
Εξάλλου, οι δολοφονίες μαύρων, κατά κανόνα άοπλων νέων από λευκούς αστυνομικούς που τελικά είτε «πέφτουν στα μαλακά», είτε μένουν τελείως ατιμώρητοι αποτελούν μια από τις σκοτεινότερες «παραδόσεις» του αστυνομικού και δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ.
Κλίμα τρομοκρατίας
Όλο το προηγούμενο διάστημα, εν αναμονή της απόφασης καλλιεργούνταν ένα απίστευτο κλίμα τρομοκρατίας. Από την μια τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν απειλούσαν όποιον διαδηλώσει με θάνατο, και από την άλλη η αστυνομία είχε μετατρέψει το Φέργκιουσον, το Σεντ Λούις και άλλες πόλεις στις οποίες ζουν μεγάλες κοινότητες Αφροαμερικανών σε «κατεχόμενες ζώνες». Μάλιστα στο Φέργκιουσον γίνονταν διαρκώς προληπτικές συλλήψεις και προσαγωγές.
Όσο για τα ΜΜΕ, δε σταμάτησαν να μιλούν για το ενδεχόμενο σοβαρών ταραχών στο Φέργκιουσον και να δείχνουν εικόνες «τρομαγμένων λευκών» που «σπεύδουν να αγοράσουν όπλα για να προστατευτούν», ενώ στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούσαν τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.
Πόλωση
Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη μια κυκλοφορούν σχόλια ενάντια στο ρατσισμό και την καταστολή και υπέρ των διαδηλώσεων, ενώ από την άλλη έχει κάνει την εμφάνισή του ένα μαζικό ρεύμα ρατσιστικών αναρτήσεων που παρομοιάζουν τους διαδηλωτές με πιθήκους.
Η Κου Κλουξ Κλαν, η αστυνομία αλλά και ακροδεξιές «πολιτοφυλακές» έχουν πάρει θέσεις μάχης απέναντι σε αντιρατσιστές, Αφροαμερικάνους και Λατίνους που διαδηλώνουν διεκδικώντας την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου του Μ. Μπράουν, αλλά και συνολικά μάχονται για ίσα δικαιώματα.
Μακρύς ο δρόμος του αγώνα
Ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν τα γεγονότα το επόμενο διάστημα, ένα είναι βέβαιο: η μάχη για ισότητα και τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Και δεν πρόκειται να τελειώσει, μέχρι η ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού γίνει πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, το κίνημα του Φέργκιουσον έχει ήδη βάλει το στίγμα του στην ιστορία του αντιρατσιστικού κινήματος των ΗΠΑ.