Array

Αστικές Συγκοινωνίες: ΣΣΕ με αποδοχές ενιαίου μισθολογίου

Αστικές Συγκοινωνίες: ΣΣΕ με αποδοχές ενιαίου μισθολογίου και μπόνους στο κυνήγι κοινωνικά ευπαθών ομάδων

Άλλο ένα μεγάλο ξεπούλημα των εργαζομένων από τη συνδικαλιστική συγκυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες

Του Αποστόλη Κασιμέρη
Μέλους του Δ.Σ. στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Το Γενάρη του 2013 οι εργαζόμενοι στα δημόσια λεωφορεία προχωρήσαμε σε μια βδομάδα απεργία με παράλληλη κατάληψη των αμαξοστασίων παλεύοντας ενάντια στην ένταξή του κλάδου μας στο ενιαίο μισθολόγιο. Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και τα παρακλάδια τους, μεθόδευσαν το κλείσιμο των κινητοποιήσεών μας και «υποσχέθηκαν» στους εργαζόμενους ότι θα υπέγραφαν με τη διοίκηση μια ΣΣΕ που θα «ξεπερνά» τα όρια του ενιαίου μισθολογίου.

Μετά από 12 μήνες «σκληρών διαπραγματεύσεων» ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έφεραν στο ΔΣ του Συνδικάτου* (της 27ης Γενάρη) μια ΣΣΕ και ζήτησαν την υπερψήφιση της.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της κυβέρνησης δεν έδωσαν ούτε μια μέρα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ για να μελετήσουν τη ΣΣΕ και να τοποθετηθούν! Επέμεναν να τη διαβάσουμε επί τόπου και να πάρουμε θέση. Όσο για τη γνώμη των εργαζομένων… την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια!

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έχοντας την πλειοψηφία στο ΔΣ υπέγραψαν τη ΣΣΕ με τη διοίκηση το ίδιο απόγευμα, χωρίς να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση του Συνδικάτου και χωρίς να κάνουν την παραμικρή ενημέρωση στους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της Σύμβασης!

Αρνήθηκα να υπερψηφίσω τη ΣΣΕ για τους λόγους που παραθέτω τη συνέχεια, ενώ επέμενα ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν Σύμβαση πριν ενημερώσουν τους εργαζόμενους και πριν η Σύμβαση εγκριθεί από τους εργαζόμενους μέσα από τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης!

Τα βασικά προβλήματα της ΣΣΕ είναι τα εξής:

1. Όσον αφορά τις αποδοχές, η ΣΣΕ είναι εφαρμογή του 4093/2012, του νόμου που μας εντάσσει στο ενιαίο μισθολόγιο και τίποτα περισσότερο. 

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν το θράσος να φέρουν το νόμο 4093, το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο», με τη μορφή ΣΣΕ στο ΔΣ και να ζητήσουν τη συγκατάθεσή μας για να το υπογράψουν. Να συμφωνήσουμε να βάλει το Συνδικάτο οικειοθελώς την υπογραφή του κάτω από Μνημόνιο!

2. Η ΣΣΕ «κατοχυρώνει» τα θεσμικά μας κεκτημένα …στο βαθμό που «αντέχει» ο προϋπολογισμός.

Στη ΣΣΕ προβλέπεται η επιδότηση των εργαζομένων που πάνε τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, παροχή δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων το καλοκαίρι, επιδότηση για τη θεραπεία παιδιών εργαζομένων που χρειάζονται λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, επιδότηση των εργαζομένων για την αγορά ενσήμων στρατού και άλλα. Κατ’ αρχήν όλα αυτά υπήρχαν και στις προηγούμενες ΣΣΕ. Ωστόσο, σε αυτή τη ΣΣΕ τα «θεσμικά», όπως ονομάζονται, θα δίνονται υπό την προϋπόθεση ότι περισσεύουν χρήματα από τον προϋπολογισμό που έχει φτιάξει το Υπουργείο Οικονομικών για εμάς. Άρα, κατοχυρωμένο δεν είναι ουσιαστικά κανένα από τα θεσμικά. Άμα τώρα λάβουμε υπόψη και ότι ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο καταλαβαίνετε τι θα παίρνουμε από τα θεσμικά της νέας ΣΣΕ …

3. Με τη νέα ΣΣΕ χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας μας.

Για παράδειγμα η νέα ΣΣΕ δεν αναφέρει πουθενά πόσες διακεκομμένες βάρδιες οφείλει να εργάζεται ένας οδηγός κάθε μήνα, ούτε απαγορεύει τις διακεκομμένες βάρδιες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και όπως προβλέπανε οι παλιότερες συλλογικές συμβάσεις. Η διοίκηση έχει πλέον το ελεύθερο να επιβάλλει ότι θέλει…

4. Στο άρθρο 19 η ΣΣΕ κατοχυρώνει το θεσμό του εθελοντή ελεγκτή και διασφαλίζει πως θα λαμβάνουν τουλάχιστον το 50% της αξίας των προστίμων που κόβουν.

Σήμερα στην Ο.ΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) υπάρχουν περίπου 20 μόνιμοι ελεγκτές. Άλλοι 600 εργαζόμενοι έχουν κάρτα «εθελοντή ελεγκτή» και δικαιούνται μετά τη λήξη της βάρδιας τους να κάνουν έλεγχο στα οχήματα της Ο.ΣΥ. Από τους 600 δηλωμένους εθελοντές ελεγκτές ενεργοί είναι περίπου 250. Χαρακτηριστικό το πώς τους βλέπει ο υπόλοιπος κλάδος είναι το προσωνύμιο που τους έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια: «κεφαλοκυνηγοί».

Το σωματείο μας έχει πάρει επανειλημμένα επίσημη θέση ενάντια στο θεσμό των εθελοντών ελεγκτών και έχει βγάλει αντίστοιχες ανακοινώσεις. Η στροφή 180 μοιρών που κάνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για να γλείψουν τη διοίκηση και το Υπουργείο φέρνουν το σωματείο μας σε αντίθεση με τα κινήματα πολιτών που διεκδικούν φθηνή και δωρεάν μετακίνηση, και με όλους όσους υπερασπίζονται τον κοινωφελή και δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Βάζοντας το άρθρο 19 στη ΣΣΕ το σωματείο δηλώνει σύμφωνο με τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση, να μαζέψουν οι εργαζόμενοι της Ο.ΣΥ. 8 εκατ. € κυνηγώντας και καταστέλλοντας τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και τους φτωχούς συμπολίτες μας. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιλέγουν να κάνουν τα «καλά παιδιά» στην κυβέρνηση, γυρνούν την πλάτη στην κοινωνία και εγκαταλείπουν ουσιαστικά κάθε αγώνα ενάντια στη μείωση της χρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό (μείωση κατά 37 εκ. € για το 2014). Υπενθυμίζουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι ο βασικός πυλώνας για την ύπαρξη της δημόσια αστικής συγκοινωνίας και κατ’ επέκταση και των θέσεων εργασίας μας.

Η μάχη που πρέπει να δώσουν τα σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες είναι για φτηνά εισιτήρια με κατεύθυνση τη δωρεάν μετακίνηση για όλους. Η αστική συγκοινωνία σε μια πόλη σαν την Αθήνα είναι κοινωφέλεια και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Σε μια πόλη 600km2 η αστική συγκοινωνία δεν είναι «επιλογή» ούτε «πολυτέλεια». Είναι απόλυτη ανάγκη, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθούς, τους φτωχούς, τους ανέργους κοκ. Είναι δηλαδή ανάγκη για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Γιατί την εποχή των Μνημονίων οι χαμηλόμισθοί, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι μη έχοντες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν τα συνδικάτα οφείλουν να παλεύουν για αυτή την κοινωνία και όχι να διασφαλίζουν τα συμφέροντα και να επιβραβεύουν τους κεφαλοκυνηγούς.

5. Στο άρθρο 17 η ΣΣΕ κόβει τις συνδικαλιστικές απαλλαγές από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές στα μικρότερα συνδικάτα.

Οι συνδικαλιστικές απαλλαγές διατηρούνται μόνο για τα ΔΣ των δυο σωματείων της Ο.ΣΥ που υπογράφουν την ΣΣΕ (το δικό μας σωματείο είναι ένα από αυτά). Οι συνδικαλιστικές απαλλαγές (εκτός από αυτές που προβλέπει ο νόμος 1264) καταργούνται για το σωματείο των Διοικητικών, ενώ σε αντίστοιχο καθεστώς με τους Διοικητικούς θα είναι και είναι και τα σωματεία του ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Με αυτό τον τρόπο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κάνουν το σωματείο μας συνεργάτη των Μητσοτάκηδων και των απανταχού πολέμιων του συνδικαλισμού, σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών σε μια στιγμή που απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα και μετατρέπουν το σωματείο μας στο «ρουφιάνο» της διοίκησης και του υπουργείου. 

Θέση μας είναι η εξής: οι απαλλαγές πρέπει να ισχύουν είτε για όλους, είτε για κανένα και είναι απόλυτα ανήθικο ένα συνδικάτο να βάζει την υπογραφή κάτω από την περιστολή κεκτημένων δικαιωμάτων άλλων συνδικάτων.

Αυτή τη στιγμή στα αμαξοστάσια υπάρχει μεγάλη οργή. Παρόλο που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπαθούν να περάσουν στους εργαζόμενους ότι αυτή η ΣΣΕ είναι μια μεγάλη επιτυχία, οι συνάδελφοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Βλέπουν πως η ΣΣΕ που υπογράφηκε όχι μόνο δεν τους δίνει τίποτα περισσότερο από αυτό που παίρνανε μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τις συνθήκες εργασίας μας και για την σχέση μας με την κοινωνία και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου.

_________________
* Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ – το μεγαλύτερο στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και στο οποίο είναι μέλη κατά κύριο λόγο οδηγοί λεωφορείων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα