Array

Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας: Συνάντηση «Ανεξ. Παρέμβασης» με Υπ. Υποδομών Γ. Σταθάκη


Ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στην οποία συμμετέχει το  «Ξ», στο χώρο της ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ (λεωφορεία Αθήνας). Η ανακοίνωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, προς τους εργαζόμενους, σχετικά με συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Παρέμβασης με τον υπουργό υποδομών Γ. Σταθάκη, για τα προβλήματα του κλάδου .

Ενημερωτικό για τη συνάντηση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης με τον Υπ. Υποδομών Γ. Σταθάκη και τους συνεργάτες του

Στις 20/5/2015 αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Παρέμβασης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών Γ. Σταθάκη και τους συνεργάτες του.

Τα θέματα που έθεσε η Ανεξάρτητη Παρέμβαση στη συνάντηση ήταν τα ακόλουθα:
  • Η υποχρηματοδότηση της Ο.ΣΥ. και η τραγική κατάσταση του στόλου των οχημάτων (τα απανωτά κρούσματα πυρκαγιών στα λεωφορεία είναι το «αποκορύφωμα» αυτής της κατάστασης).
  • Η ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Ο.ΣΥ. άμεσα, έτσι ώστε να μπορούν να αγοραστούν ανταλλακτικά, να γίνει επαρκής συντήρηση στα οχήματα, αλλά και να γίνουν παραγγελίες για νέα οχήματα. Στα πλαίσια αυτά μιλήσαμε και για τη δυνατότητα ανάληψης παραγγελιών από την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) και το αμοιβαίο όφελος που θα προέκυπτε για τις δυο ΔΕΚΟ και το Δημόσιο συνολικά.  
  • Η ανάγκη πρόσληψης τεχνιτών και οδηγών, η διακοπή απόσπασης ή διάθεσης εργαζόμενων της Ο.ΣΥ. σε άλλες υπηρεσίες και η επιστροφή των συναδέλφων που έχουν μεταταχθεί με το νόμο Ρέππα (3920).
  • Η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, η κατάργηση του θεσμού των «εθελοντών» ελεγκτών και η επέκταση του δικτύου πώλησης εισιτηρίων. 
  • Η κυκλοφορία των διώροφων λεωφορείων στη γραμμή «τουριστικά αξιοθέατα» για την οποία και αγοράστηκαν – γραμμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν στους ιδιώτες. 
  • Να σταματήσει η Ο.ΣΥ. να χρησιμοποιεί εργολάβους για την καθαριότητα. Με τα ίδια χρήματα (ή και με λιγότερα) μπορεί να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες (100 από 60-70 που είναι σήμερα) με καλύτερους μισθούς, μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα – σήμερα οι μισθοί και οι εργασιακές συνθήκες των καθαριστριών είναι «μεσαιωνικού» επιπέδου. 
  • Να απομακρυνθεί από την Ο.ΣΥ. ο Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Οικονόμου, ο οποίος επιβάλλοντας τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και αδιαφορώντας για την εύρυθμη λειτουργία της Ο.ΣΥ. είναι συνυπεύθυνος για το σημερινό χάλι. 
Στη συνάντηση, που κράτησε πάνω από 1,5 ώρα, είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε σε αρκετή λεπτομέρεια τα παραπάνω, καθώς και άλλα θέματα.

Οι συνεργάτες του κ. Σταθάκη κράτησαν εκτενείς σημειώσεις και έδειξαν, όπως και ο Υπουργός ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τα προβλήματα της Ο.ΣΥ. 

Ήταν θετικοί για την κυκλοφορία των διώροφων λεωφορείων στη γραμμή τουριστικά αξιοθέατα (τροποποιώντας τον υπάρχοντα νόμο) αλλά αρνητικοί στην απομάκρυνση του εργολάβου καθαριότητας και στην πρόσληψη καθαριστριών (η θέση του κ. Σταθάκη ήταν καθαρά αρνητική πάνω σε αυτό και εμείς εκφράσαμε τη διαφωνία μας). Επίσης, από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν σε δωρεάν μετακίνηση των μακροχρόνια ανέργων – όπως έγραφε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ή οποιασδήποτε άλλης κοινωνικής ομάδας. Όσον αφορά στα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα ζήτησαν χρόνο για να τα μελετήσουν.  

Ο κ. Σταθάκης μίλησε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και άφησε να εννοηθεί πως η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους «Θεσμούς».   

Πράγματι, κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα στα εξής: 

α) να πληρώσει το χρέος στους δανειστές και να είναι συνεπείς στις δόσεις της και 

β) να χρηματοδοτήσει τη δημόσια συγκοινωνία, την υγεία, την παιδεία και συνολικά τις ανάγκες τις κοινωνίας. 

Χρήματα και για τα δυο δεν υπάρχουν. Από την πλευρά μας διεκδικούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και όχι της απληστίας των δανειστών.   

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα