Array

Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γίνονται ξαφνικά… «ηθικοί»!

Του Αποστόλη Κασιμέρη
Μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας – λεωφορεία)
 

17 περίπου χρόνια μετά τις πρώτες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στις εταιρίες που σήμερα αποτελούν την ΟΣΥ (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας – λεωφορεία και τρόλεϊ) η κυβέρνηση προχωρά σε έλεγχο των δικαιολογητικών των εργαζομένων – τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για να προσληφθούν και τα οποία είχαν ελεγχθεί τότε από τον ΑΣΕΠ και από επιτροπές υπηρεσιακών στελεχών των αστικών συγκοινωνιών.

Αυτό που προέκυψε από τους ελέγχους που έχουν γίνει στους φακέλους 1000 εργαζομένων είναι ότι 77 έχουν πλαστά ή παραποιημένα απολυτήρια λυκείου. Οι συνάδελφοι αυτοί απολύθηκαν στις 31/3 και αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότεροι, καθώς οι έλεγχοι στους φακέλους συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ζήτησε τη διεξαγωγή των ελέγχων εμφανίζεται ξαφνικά σαν «ηθική»και «νομότυπη» που διορθώνει, υποτίθεται, τα κακώς κείμενα, και τις αδικίες στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο… Ωστόσο αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΟΣΥ δεν έχει καμία σχέση με απονομή δικαιοσύνης! Μοναδικός στόχος είναι να «συμπληρωθεί» με εργαζόμενους και από την ΟΣΥ ο αριθμός των απολύσεων που ζητά η Τρόικα.

Πόσο δίκαιο είναι πραγματικά να απολυθούν εργαζόμενοι που εκτελούσαν τα καθήκοντά τους χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα επί 7, 10 και 17 συνεχόμενα χρόνια;

Δεν υπερασπιζόμαστε την ενέργεια των συναδέλφων να προσκομίσουν πλαστά απολυτήρια. Η πλαστογραφία είναι απόλυτα καταδικαστέα. Δεν πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να χάσουν γι’ αυτό το λόγο τη δουλειά τους μετά από 17 χρόνια εργασίας και μάλιστα σ’ αυτές τις συνθήκες, της πιο άγριας οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα.

Oι πραγματικοί υπεύθυνοι

Και είναι απαράδεκτο να μένουν ατιμώρητοι οι πιο μεγάλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό! Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι το κύκλωμα που τους ώθησε στην ενέργεια της πλαστογραφίας και όλοι ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτό το κύκλωμα! Είναι τα κόμματα της μίζας και της διαφθοράς, του ρουσφετιού και της εξαγοράς συνειδήσεων! Οι ηθικοί αυτουργοί έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο! Είναι τα ίδια κόμματα και οι ίδιοι πολιτικοί που σήμερα, με περίσσια υποκρισία και θράσος, απονέμουν υποτίθεται «δικαιοσύνη»!

Από τις 9 παρατάξεις του σωματείου μας, δημόσια γραπτή τοποθέτηση ενάντια στην απόλυση των συναδέλφων έχουν βγάλει μόνο η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»* και οι «Εργαζόμενοι Ο.ΣΥ».

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ζητά:

  • να γίνει γενική συνέλευση του σωματείου για το θέμα αυτό, όπως επίσης διεκδικεί
  • να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που στελέχωναν τις επιτροπές προσλήψεων από τα χέρια των οποίων πέρασαν τότε τα πλαστά δικαιολογητικά.

Όμως, το προεδρείο του σωματείου αρνείται πεισματικά να πάει σε γενική συνέλευση και η διοίκηση της εταιρίας αρνείται μέχρι σήμερα να δώσει τα ονόματα των επιτροπών…

Ποιος κερδίζει;

Από την απόλυση αυτών των συναδέλφων δεν ωφελείται κανείς εκτός από την κυβέρνηση και την Τρόικα! Οι απολύσεις αυτές δεν συνεπάγονται θέσεις εργασίας για κάποιους άλλους. Οι θέσεις αυτές είτε θα καταργηθούν, με πολύ βαριές συνέπειες για τη λειτουργία των οδικών αστικών συγκοινωνιών (ιδιαίτερα αν αληθεύει η εκτίμηση για περισσότερες από 300 απολύσεις) είτε, στην «καλύτερη περίπτωση», θα καλυφθούν από τους σύγχρονους δουλοπάροικους: τους «ωφελούμενους» του ΟΑΕΔ*. Αυτοί, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν από τη Διοίκηση και την Κυβέρνηση για να μειωθούν περισσότερο και οι δικές μας αποδοχές.

Οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ έχουμε λοιπόν υποχρέωση, για το συμφέρον όλων μας, την ίδια στιγμή που καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις πλαστογραφίες και όλους τους αδιαφανείς και ρουσφετολογικούς μηχανισμούς που λυμαίνονται το δημόσιο δεκαετίες τώρα, να πάρουμε θέση ενάντια στην απόλυση των συναδέλφων αυτών, και ενάντια στην απόλυση κάθε συναδέλφου. 

_____________
* Κανένα μέλος της Ανεξάρτητης Παρέμβασης δεν έχει βρεθεί με πλαστό ή παραποιημένο απολυτήριο. Η θέση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων δεν έχει καμία σχέση με μικροκομματικά οφέλη, αλλά είναι τοποθέτηση βάσει των αρχών της.
** Οι «ωφελούμενοι» του ΟΑΕΔ εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις, 490 ευρώ μισθό και χωρίς δικαίωμα ταμείου ανεργίας με τη λήξη της σύμβασης, η οποία δεν επιτρέπεται να ανανεωθεί για 2ο πεντάμηνο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής