Array

Απολύσεις για πλαστά απολυτήρια στην ΕΘΕΛ. Ποιος είναι ο υπεύθυνος, ποιος πρέπει να πληρώσει;

Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία Αθήνας-Πειραιά) στην οποία δραστηριοποιείται το Ξεκίνημα έκδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα της απόλυσης 75 εργαζομένων οι οποίοι έχουν πλαστά η παραποιημένα απολυτήρια Λυκείου.

Οι εργαζόμενοι διώκονται

Οι ηθικοί αυτουργοί και τα κυκλώματα τη βγάζουν καθαρή

17 περίπου χρόνια μετά τις πρώτες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στις εταιρίες που σήμερα αποτελούν την Ο.ΣΥ. η κυβέρνηση προχωρά σε έλεγχο των δικαιολογητικών των εργαζομένων – δικαιολογητικά τα οποία είχαν ελεγχθεί τότε από τον ΑΣΕΠ και από επιτροπές υπηρεσιακών στελεχών της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ. Αυτό που προέκυψε από τους ελέγχους που έχουν γίνει στους φακέλους 1000 εργαζομένων είναι ότι 75 έχουν πλαστά ή παραποιημένα απολυτήρια λυκείου.

Οι 75 συνάδελφοι απειλούνται με απόλυση και η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ζήτησε τη διεξαγωγή των ελέγχων εμφανίζεται ξαφνικά σαν "ηθική" και "νομότυπη" που προσπαθεί, υποτίθεται, να διορθώσει, τα κακώς κείμενα, και τις αδικίες στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο…

Αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της Ο.ΣΥ. δεν έχει όμως καμία σχέση με απονομή δικαιοσύνης! Μοναδικός στόχος είναι να «συμπληρωθεί» με εργαζόμενους και από την Ο.ΣΥ. ο αριθμός των απολύσεων που ζητά η Τρόικα.

Πόσο δίκαιο είναι πραγματικά να απολυθούν εργαζόμενοι που εκτελούσαν τα καθήκοντά τους χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα επί 7, 10 και 17 συνεχόμενα χρόνια;

Πόσο δίκαιο είναι να πετάξεις ανθρώπους στις σημερινές συνθήκες στον καιάδα της ανεργίας επειδή δεν «έβγαλαν» το Λύκειο;

Δεν υπερασπιζόμαστε την ενέργεια των συναδέλφων να προσκομίσουν πλαστά απολυτήρια. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση υπέρ τέτοιου είδους πρακτικών. Καταδικάζουμε την πλαστογραφία με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να χάσουν γι’ αυτό το λόγο τη δουλειά τους μετά από 17 χρόνια εργασίας.

Πρώτον γιατί δεν μπορούν για ένα λάθος, πολύ σοβαρό, που έκαναν όμως πριν τόσα χρόνια, να πετιούνται στο δρόμο δεκάδες και εκατοντάδες οικογένειες, σ’ αυτές τις συνθήκες, της πιο άγριας οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα και χωρίς να έχουν οι συνάδελφοι καμία προοπτική να βρουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Και δεύτερο, και κυριότερο, γιατί δεν είναι αυτοί οι πιο μεγάλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι το κύκλωμα που τους ώθησε στην ενέργεια της πλαστογραφίας και όλοι ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτό το κύκλωμα! Είναι τα κόμματα της μίζας και της διαφθοράς, του ρουσφετιού και της εξαγοράς συνειδήσεων. Οι ηθικοί αυτουργοί έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο. Είναι τα ίδια κόμματα και οι ίδιοι πολιτικοί που σήμερα, με περίσσια υποκρισία και θράσος, απονέμουν υποτίθεται «δικαιοσύνη».

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι: από την απόλυση αυτών των συναδέλφων δεν ωφελείται κανείς εκτός από την κυβέρνηση και την Τρόικα! Οι απολύσεις αυτές δεν συνεπάγονται θέσεις εργασίας για κάποιους άλλους. Οι θέσεις αυτές είτε θα καταργηθούν, με πολύ βαριές συνέπειες για τη λειτουργία των οδικών αστικών συγκοινωνιών (ιδιαίτερα αν αληθεύει η εκτίμηση για 300 απολύσεις), είτε, στην "καλύτερη περίπτωση", θα καλυφθούν από τους σύγχρονους δουλοπάροικους: τους «ωφελούμενους» του ΟΑΕΔ*. Αυτοί, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν από τη Διοίκηση και την Κυβέρνηση για να μειωθούν περισσότερο και οι δικές μας αποδοχές. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση, για το συμφέρον όλων μας, την ίδια στιγμή που καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις πλαστογραφίες και όλους τους αδιαφανείς και ρουσφετολογικούς μηχανισμούς που λυμαίνονται το δημόσιο δεκαετίες τώρα, να πάρουμε θέση ενάντια στην απόλυση των συναδέλφων αυτών, και ενάντια στην απόλυση κάθε συναδέλφου. Αν γίνει άλλωστε η αρχή, μετά την ιστορία με τα πλαστά απολυτήρια μπορεί να οδηγηθούν προς απόλυση όσοι έχουν μαζεμένα "πειθαρχικά", μετά οι συνάδελφοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης κοκ.

Υ.Γ. Κάποιοι από το Συνδικάτο μας, λένε στους συναδέλφους με τα πλαστά ή τα παραποιημένα απολυτήρια να παραιτηθούν. Άλλους τους πείθουν να παραιτηθούν λέγοντάς τους πως θα γίνει διαγωνισμός για νέες προσλήψεις και τότε θα μπορούν να ξαναπροσληφθούν. Σε άλλους λένε άλλα παραμύθια – γιατί για παραμύθια πρόκειται και μάλιστα χοντρά. Και είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί ωθούν τους συναδέλφους σε παραίτηση αντί να τους στείλουν στη δικηγόρο του συνδικάτου για νομικές συμβουλές και νομική βοήθεια.

Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ

13/3/2014

____________________________________
* Οι «ωφελούμενοι» του ΟΑΕΔ εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις, 490 ευρώ μισθό και χωρίς δικαίωμα ταμείου ανεργίας με τη λήξη της σύμβασης, η οποία δεν επιτρέπεται να ανανεωθεί για 2ο πεντάμηνο.
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
401ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής