Απολυμένοι στα «Λιπάσματα»: δικαίωση για τον αγώνα τους και συνολικά για το εργατικό κίνημα!

Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, το Εφετείο που εκδίκαζε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, αποφάσισε πως οι 115 απολύσεις ήταν παράνομες και καταχρηστικές! Έτσι, η εταιρεία αναγκάζεται να επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους και να τους δώσει μισθούς υπερημερίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική νίκη, σε έναν αγώνα που ξεκίνησε το 2016 και πλέον έκλεισε οριστικά.

Το ιστορικό του αγώνα

Η βιομηχανία Λιπασμάτων το 2009 πέρασε στα χέρια του Λαυρεντιάδη, ο οποίος την επόμενη περίοδο μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων στο όνομα της «επιβίωσης» της βιομηχανίας, ενώ αργότερα προσπάθησε να καταργήσει και τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Απέναντί του βρέθηκαν οι εργαζόμενοι που με απεργίες και κινητοποιήσεις ενώ προσέφυγαν και στη δικαιοσύνη, αναγκάζοντάς τον να εφαρμόσει τους όρους της προηγούμενης σύμβασης. Αν όμως για κάτι είναι γνωστά τα αφεντικά, είναι το πείσμα και οι ελιγμοί τους ώστε να πετύχουν τους σκοπούς τους. Έτσι, λίγο αργότερα ο Λαυρεντιάδης πέρασε και πάλι στην επίθεση, ιδρύοντας «νέα» εταιρεία, ενώ προχώρησε και σε μαζικές απολύσεις ελπίζοντας να «ξεμπερδεύει» μια και καλή. [1] 

Για μια ακόμα φορά και μετά την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη,  οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν η επιχείρηση υποχρεώθηκε να τους επαναπροσλάβει. Παρόλα αυτά, δεν επέστρεψαν ποτέ στα πόστα τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν καν η είσοδος στο εργοστάσιο.

Νόμος Χατζηδάκη: όλα για τα συμφέροντα των αφεντικών

Παρά τις δικαστικές νίκες των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Λαυρεντιάδης δεν ήταν διατεθειμένος να υποχωρήσει και να αποδεχτεί την ήττα του. Και σε αυτήν την προσπάθειά του, βρέθηκε στον δρόμο του ένας εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος, ο Κωστής Χατζηδάκης που από τη θέση του υπουργού εργασίας, έφερε έναν νέο αντεργατικό νόμο που απελευθέρωνε τις απολύσεις και καταστρατηγούσε βασικά εργατικά δικαιώματα.

Πατώντας πάνω σε αυτόν τον νόμο, ο Λαυρεντιάδης κατάφερε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις.[2] Από το 2016 έως και το 2021, 180 εργαζόμενοι/ες απολύθηκαν από τη βιομηχανία Λιπασμάτων.

Νίκη για όλες/ους τους εργαζόμενες/ους 

Η δικαίωση των απολυμένων στα Λιπάσματα αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη όχι μόνο για τους ίδιους, που μετά από πολλά χρόνια επιστρέφουν στην εργασία τους και παίρνουν αναδρομικά όλους τους χαμένους τους μισθούς, αλλά και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους.

Στο πρακτικό επίπεδο γιατί η δικαστική τελεσίδικη απόφαση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «προηγούμενο» σε αντίστοιχες ομαδικές απολύσεις βασισμένες στον νόμο Χατζηδάκη. Και σε μια περίοδο που κάθε «εργατικός» νόμος που έρχεται, αποτελεί ακόμα πιο ισχυρή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, κάθε «όπλο» στη φαρέτρα μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι η νίκη αυτή, αποδεικνύει πως οι αγώνες των εργαζόμενων, ακόμα και όταν έχουν απέναντί τους ισχυρά αφεντικά, νόμους – εκτρώματα και μια δικαιοσύνη που συνήθως στηρίζει τους ισχυρούς, μπορούν να είναι νικηφόροι.

Είναι σημαντικό την επόμενη περίοδο, σε ένα σκηνικό διαρκούς έντασης των επιθέσεων στα εργατικά δικαιώματα, να αναδεικνύουμε παραδείγματα νικηφόρων εργατικών αγώνων και να χρησιμοποιούμε την εμπειρία τους για τις επόμενες μας μάχες. 

________________________

[1 & 2] 902.gr: Γ. Δελής: Συνεργός της εργοδοσίας ο υπουργός Εργασίας για τη βιομηχανία λιπασμάτων της Καβάλας (VIDEO)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα