Παρότι ο Δεκέμβρης δεν ενδείκνυται για έντονες δραστηριότητες, λόγω των γιορτών, το «Ξ» προχώρησε σε αρκετές δημόσιες εκδηλώσεις, πέρα από τις εσωτερικές κομματικές του διαδικασίες, συνδυάζοντας την πολιτική με τη διασκέδαση και με τη διαρκή μάχη που δίνουμε για να ενισχύσουμε τα οικονομικά της οργάνωσης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ενημερωτικά σημειώματα από την εκδήλωση της «Κίνησης Πολιτών στου Ζωγράφου» στην οποία συμμετέχουν ενεργά μέλη του «Ξ», από το χαιρετισμό του «Ξ» σε ανοιχτή διαδικασία της Αριστερής Ανασύνθεσης (ΑΡΑΝ – συμμετέχει στη ΛΑΕ) καθώς και ρεπορτάζ από τοπικές συνεστιάσεις και μπαζάρ που οργάνωσαν διάφορες οργανώσεις του «Ξ».
Χαιρετισμός του «Ξ» στην 5ηΣυνδιάσκεψη της Αρ. Ανασύνθεσης
Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη το «Ξ» καλέστηκε να απευθύνει ολιγόλεπτο χαιρετισμό σε ανοικτή εκδήλωση της ΑΡΑΝ με αφορμή το ξεκίνημα των διαδικασιών της 5ης Συνδιάσκεψής της (19 και 20/12). Ακολουθούν αποσπάσματα (το πλήρες κείμενο στο www.xekinima.org, 21/12/15)
Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη το «Ξ» καλέστηκε να απευθύνει ολιγόλεπτο χαιρετισμό σε ανοικτή εκδήλωση της ΑΡΑΝ με αφορμή το ξεκίνημα των διαδικασιών της 5ης Συνδιάσκεψής της (19 και 20/12). Ακολουθούν αποσπάσματα (το πλήρες κείμενο στο www.xekinima.org, 21/12/15)
Σύντροφοι, συντρόφισσες
Η παρουσία μας στις διαδικασίες αυτές επιδιώκουμε να αποτελέσει μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των οργανώσεών μας για τα ουσιαστικά ζητήματα της περιόδου. Πως οδηγηθήκαμε στην ήττα αυτή του κινήματος, τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε, πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε και κυρίως ποια πρέπει να είναι στο μέλλον η απάντηση της Αριστεράς. Ακόμα, ποιος είναι ο ρόλος σε αυτή τη διαδικασία των οργανώσεων που μιλούν στο όνομα της επαναστατικής Αριστεράς.
[…]
Θεωρούμε ότι σήμερα, λόγω των συμπερασμάτων που έχουν βγει από τις ήττες της τελευταίας 5ετίας, και παρά την αίσθηση της ήττας και την απογοήτευση που κυριαρχούν στην κοινωνία, έχουν, από μια σκοπιά και με μια έννοια, διαμορφωθεί καλύτεροι όροι ώστε να χτιστεί η Αριστερά που απαιτούν οι συνθήκες.
Ποια είναι αυτή η Αριστερά;
Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δούμε το θέμα αυτό από δύο οπτικές γωνίες. Από τη μια, από τη σκοπιά των ευρύτερων δυνατών ενωτικών μετώπων κι από την άλλη από την σκοπιά της απάντησης που πρέπει να δώσουν οι δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς στην καταστροφική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος.
Η δημιουργία της ΛΑΕ σαν ένα πλατύ μέτωπο αγώνα είναι ασφαλώς κάτι θετικό. Όμως δεν είναι αρκετό. Το «πολιτικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό και πατριωτικό μέτωπο» που υιοθέτησε η Πανελλαδική Σύσκεψη της ΛΑΕ με τη συμφωνία όπως φαίνεται, όλων των οργανώσεων που τη συναποτελούν, δεν αποτελεί την απάντηση στην κρίση.
Η κοινωνία χρειάζεται ένα μέτωπο ταξικό με στόχο την αντικαπιταλιστική ανατροπή και το σοσιαλιστικό /κομμουνιστικό μετασχηματισμό. Στο βαθμό στον οποίο η ΛΑΕ δεν δύναται να προχωρήσει σ’ αυτό το στόχο, τότε οι δυνάμεις που έχουν αναφορά στο μαρξισμό και τον επαναστατικό σοσιαλισμό/κομμουνισμό χρειάζεται να πάρουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες – πολιτικές και οργανωτικές.
Η πάλη της εξόδου από το Ευρώ και την ΕΕ, από μόνη της, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία ακόμα και αν συνοδεύεται με μέτρα όπως η άρνηση πληρωμής του χρέους, αν δεν συνδυαστεί με την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Η πρόσφατη εμπειρία της Αργεντινής οφείλει να είναι διδακτική. Και αυτά τα μέτρα με τη σειρά τους, είναι καταδικασμένα σε αδιέξοδο αν δεν συνοδεύονται από τον σχεδιασμό της οικονομίας, στηριγμένο σε εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση.
Αυτά, πρακτικά σημαίνουν τη δημιουργία εργατικών και λαϊκών συμβουλίων και επιτροπών τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση της οικονομίας και της κοινωνίας, αφαιρώντας την οικονομική και πολιτική εξουσία από τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους εργολάβους.
Με άλλα λόγια η πάλη ενάντια στα Μνημόνια δεν μπορεί να ευοδωθεί αν δεν στοχεύει συνειδητά και συγκεκριμένα στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, πράγμα που σημαίνει να τεθούν οι βάσεις για τη μετάβαση σε μια σοσιαλιστική κοινωνία και στην εργατική-λαϊκή εξουσία.
Γι’ αυτό, το πρόγραμμα που χρειάζεται δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα σοσιαλιστικό-επαναστατικό πρόγραμμα – αυτή είναι η μόνη σωστή ερμηνεία του όρου «μεταβατικό πρόγραμμα» που χρησιμοποιείται πλατιά, πια, από την Αριστερά.
Τέλος αυτή η μάχη για να μπορέσει να κερδηθεί θα πρέπει να έχει ουσιαστικά διεθνιστικά χαρακτηριστικά: θα πρέπει δηλαδή να συνδεθεί με την πάλη των εργαζομένων στην υπόλοιπη Ευρώπη και διεθνώς όχι μόνο για υποστήριξη και αλληλεγγύη αλλά για αντίστοιχους πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους.
Αν η ΛΑΕ επιδιώκει να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιούργησε η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώξει να μετεξελιχθεί σε ένα Μέτωπο επαναστατικό, με βάση τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Όμως αυτό δεν περιέχεται στους στόχους ή τις επιδιώξεις της. Όσο θετική και αν είναι η ύπαρξη της ΛΑΕ, μια και έδωσε σε χιλιάδες αγωνιστές τον τρόπο να εκφραστούν εκλογικά και να αντιδράσουν στο ξεπούλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι, δεν διεκδικεί και δεν επιδιώκει να γίνει κάτι τέτοιο.
Οι επισημάνσεις του εισηγητικού σας κειμένου (σημ: της ΑΡΑΝ) στα προβλήματα γραφειοκρατικής λειτουργίας της ΛΑΕ, στη στάση της στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, στην Αυτοδιοίκηση και στα προβλήματα επαφής με το κίνημα, με τα οποία συμφωνούμε, θεωρούμε ότι αποτελούν κεντρικά στοιχεία της φυσιογνωμίας της ΛΑΕ και ότι, δυστυχώς, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και σίγουρα συμφωνούμε ότι η ΛΑΕ δεν εξαντλεί την υπόθεση του «Μετώπου».
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η «συνάντηση» των δυνάμεων της Αριστεράς, οργανώσεων και ατόμων, που θέτουν τους πιο πάνω στόχους, είτε μέσα είτε έξω από τη ΛΑΕ. Χρειάζεται η δημιουργία ενός «επαναστατικού πόλου» με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Ενός πόλου που θα μπορεί να κινείται εντός και εκτός των σημερινών πλατιών/μετωπικών σχηματισμών της Αριστεράς, που θα μπορεί να απευθύνεται στην κοινωνία συνολικά, στο εργατικό κίνημα τη νεολαία και τους κοινωνικούς αγώνες.
Αν οργανώσεις όπως οι δικές μας μπουν σε αυτή τη μάχη και καταφέρουν, μαζί με άλλους, να συγκροτήσουν ένα τέτοιο επαναστατικό-διεθνιστικό-σοσιαλιστικό/κομμουνιστικό πόλο θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα που θα αποτελεί και παράδειγμα για τα πιο προχωρημένα στρώματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διεθνώς.
Βόλος: συνεστίαση του «Ξ», 18/12
Ζεστό κλίμα, κέφι, αγαπημένα ρεμπέτικα και λαϊκά άσματα, χορός, εξαιρετικό φαγητό, μια τούρτα γενεθλίων μαζί με το τραγουδάκι της και μια πολύ πετυχημένη λαχειοφόρος αγορά με 30 όμορφα και χρήσιμα δώρα! Με δυο λόγια, ένα σωστό γλέντι με τα «όλα» του ήταν και φέτος η συνεστίαση της τοπικής οργάνωσης Βόλου του Ξεκινήματος.
Για όλους τους συντρόφους και φίλους που βρεθήκαμε στην ταβέρνα «Το Παρκάκι» η συνεστίαση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να τα πούμε σε ένα πιο χαλαρό κλίμα και για να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες από τους καθημερινούς μας αγώνες.
Επίσης, η συνεστίαση προσέφερε μια πολύ καλή οικονομική ενίσχυση στο ταμείο της τοπικής οργάνωσης, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την πολιτική μας παρέμβαση.
Και του χρόνου!
Παζάρι μεταχειρισμένων από το «Ξ» Θεσ/νίκης, 18/12
Την Παρασκευή 18/12 διοργανώθηκε για 8η συνεχή χρονιά το παζάρι του «Ξ» και ομολογουμένως ήταν το πιο πετυχημένο μέχρι τώρα! Για δεύτερη χρονιά βρεθήκαμε στο Στέκι Μεταναστών, που από τις 7 το απόγευμα μέχρι τη 1 το βράδυ, γέμισε κόσμο!
Κοντά στα 150 άτομα, ψωνίσαμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα μας, ρούχα, βιβλία, είδη για το σπίτι, δίσκους και πολλά ακόμα που είχαμε μαζέψει όλη τη χρονιά από φίλους και γνωστούς!
Πολλοί μάλιστα ήρθαν με τα δικά τους πράγματα που δεν χρειάζονταν πια και αφού είχαν κάνει χώρο στα σπίτια τους για νέα πράγματα, δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να κάνουν και νέα ψώνια! Το κλίμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι γιορτινό και το εντευκτήριο, όπου ήπιαμε ζεστό κρασί, φάγαμε γλυκά και συζητήσαμε για τις αγορές μας γέμισε κόσμο!
Κάθε χρόνο, το παζάρι μας είναι και πιο πετυχημένο, δείχνοντας πως στις δύσκολες μέρες που ζούμε εμείς βρίσκουμε απάντηση στην αλληλεγγύη, στην προσφορά και στη συντροφικότητα. Μέσω του παζαριού βγήκε ένα σημαντικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης.
Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου: μια πολύ πετυχημένη πρώτη εκδήλωση, 15/12
Του Αντώνη Δημάκη
Την Τρίτη 15/12 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου με τίτλο «Από τη Συρία μέχρι το Παρίσι, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ καλή. Το ισόγειο της Βίλας Κοτοπούλη αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τα 60 – 70 άτομα που ήρθαν να ακούσουν και να τοποθετηθούν, με αρκετούς να παρακολουθούν όρθιοι ή καθισμένοι στα σκαλιά που οδηγούν στον πρώτο όροφο.
Στο άνοιγμα έγινε μια σύντομη παρουσίαση της Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου και ένας απολογισμός της μέχρι τώρα εκστρατείας. Ακολούθησε κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων της γειτονιάς μας καθώς και ότι υπάρχουν σκέψεις και ιδέες για διεύρυνση της δράσης της Κίνησης σε θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και ο Υμηττός καθώς και οι κινηματικές διεργασίες και σε διαδημοτικό επίπεδο.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ομιλητές με πρώτο τον Αποστόλη Φωτιάδη που επικεντρώθηκε στην πολιτική φύλαξης της Ε.Ε. και πως αυτή χτυπά δικαιώματα και ελευθερίες και στο εσωτερικό της εν αγνοία των Ευρωπαίων πολιτών. Τόνισε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα. Ανέφερε πως αν και για την Ε.Ε. συνολικά το κύμα προσφύγων και η απορρόφησή τους δεν αποτελεί πρόβλημα, οι μέχρι τώρα χειρισμοί των ηγεσιών της, πέρα από γενικές ηθικού τύπου εξαγγελίες, δείχνουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη τεχνολογιών ελέγχου, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Frontex. Μάλιστα, τόνισε κλείνοντας, η προσφυγική κρίση ήταν η αφορμή για την τάχιστη δρομολόγηση πολιτικών της πιο άγριας επιτήρησης οι οποίες μόνο τους πρόσφυγες δεν αφορούν και που στο παρελθόν είχαν αποτύχει να περάσουν.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Μπελαντής έπιασε το κομμάτι των μελλοντικών επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη ως συνέπεια της πλήρους αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής της οποίας αποκορύφωμα είναι ο πόλεμος στη Συρία. Εξήγησε ότι η σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων και τα θερμά επεισόδια Ρωσίας – Τουρκίας δίνουν την αίσθηση ενός παγκόσμιου πολέμου στη συγκεκριμένη περιοχή. Την ίδια ώρα οι επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν συνειρμούς σε ένα μέρος του κόσμου μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατίας που τελικά ενισχύουν τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες και στην Ευρώπη. Απάντηση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τουρκίας και τις προσδοκίες του γερμανικού κεφαλαίου για φτηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τον ομιλητή, πρέπει να δοθεί με τη δημιουργία ενός αντιπολεμικού κινήματος και την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ με στόχο την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς τον τελικό προορισμό τους. Κλείνοντας είπε πως ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας παρά την προδοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την απογοήτευση που απορρέει από αυτή, άπλωσε το χέρι ως αλληλεγγύη.
Τέλος ο Σεραφείμ Σεφεριάδης εξήγησε πως ο ISIS παρουσιάζεται μέσα από τα συστημικά ΜΜΕ ως παρθενογένεση ή έκφραση μιας εγγενούς αραβικής βαρβαρότητας ώστε να δικαιολογηθεί μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση. Είναι μια αντιστροφή της πραγματικότητας αφού η εκμετάλλευση των Αράβων για δεκαετίες ενίσχυσε τους φονταμενταλιστές υλικά και πολιτικά. Συνέχισε λέγοντας ότι η λύση μιας νέας επέμβασης «σοκ και δέους» είναι σα να ρίχνει κανείς λάδι στη φωτιά και τόνισε πόσο παγιδευμένη σε αυτό το δόγμα είναι και η ελληνική «αριστερή» κυβέρνηση που έχοντας υποταχθεί πλήρως στην καπιταλιστική Ε.Ε. αδυνατεί να έρθει σε ρήξη. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. τελικά ενισχύει τον ακροδεξιό λόγο και κοιτά να αποκλείσει 4.000.000 πρόσφυγες που αν αποφάσιζε να τους ενσωματώσει θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,1% του πληθυσμού της. Τέλος τόνισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό από τους ηγέτες της Ε.Ε., ότι το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί, να πολιτικοποιήσει τη μάχη και να συντονιστεί με άλλα κινήματα που μάχονται ενάντια στη βαρβαρότητα που μας οδηγεί ο καπιταλισμός στις σημερινές συνθήκες κρίσης.
Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τον κόσμο σε μια αρκετά ζωντανή συζήτηση. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες ρεπορτάζ (δεν το παραθέτουμε για λόγους χώρου) στο www.xekinima.org, 18/12.
Μπαζάρ του «Ξ» στα Πετράλωνα, 20/12
Την Κυριακή 20 Δεκέμβρη το «Ξ» Πετραλώνων διοργάνωσε εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης. Η εκδήλωση περιελάμβανε φαγητό, ποτό και μουσική ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο υπήρχε μπαζάρ βιβλίων και διαφόρων αντικειμένων. Πέρασαν κοντά στα 30 μέλη και φίλοι του «Ξ» από την περιοχή, οι οποίοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έδωσαν μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για τις δράσεις της οργάνωσης στην περιοχή.
Συνεστίαση του «Ξ» Πατησίων στις 19/12
Η συνεστίαση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στα Πατήσια είχε κόσμο, κέφι και καλή παρέα. Πέρασαν περίπου 60 άτομα ενώ για το κέφι φρόντισαν 4 νέοι και πολύ δυναμικοί μουσικοί ο Γιώργος, ο Στέλιος, ο Μιχάλης και ο Αποστόλης. Ήταν επίσης πολύ πετυχημένη και η λαχειοφόρος αγορά με ωραία δώρα που συνετέλεσε αποφασιστικά στο να συγκεντρωθεί σημαντική οικονομική ενίσχυση για τις δράσεις μας.
Το «Μπεγλέρι του Νικόλα» στη Ριζούπολη ήταν για μια ακόμη χρονιά πολύ φιλόξενο και φρόντισε να μην μείνει κανένας παραπονεμένος από το φαγητό και το κρασί.