Από τη δράση μας

Αντιφασιστικές πορείες για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Η αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τον νεοναζί και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά, για άλλη μια χρονιά ήταν πολύ μαζική. 

Πάνω από 10.000 κόσμου βγήκε στους δρόμους του Κερατσινίου με προορισμό το Μνημείο Μπάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς. Η πορεία που ακολούθησε ήταν δυναμική και με παλμό, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας. Η Μάγδα Φύσσα ήταν όπως πάντα στην κεφαλή της πορείας μαζί με τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου.

Ένα στοιχείο που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε ενωτικά στην πορεία και το ΚΚΕ. 

Ο ενωτικός  χαρακτήρας της συγκέντρωσης εκφράστηκε και από την πλατιά γκάμα των ομιλητών στο μνημείο του Παύλου, πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση.

Μίλησαν μεταξύ άλλων: ο δήμαρχος Κερατσινίου Χ. Βρετάκος, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Cosco Μ. Μπεκρής, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Μετάλλου Δ. Αντωνίου, ο φοιτητής Γ. Ρουσάκης που δέχτηκε εξ επαφής δακρυγόνο στο πρόσωπο από τα ΜΑΤ στην Θεσσαλονίκη, ο Τ. Γιαννόπουλος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας Πειραιά, ο Π. Κωνσταντίνου από  την ΚΕΕΡΦΑ, οι φίλοι του Παύλου κ.α.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες σε 14 ακόμα πόλεις.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούσαν να χτίσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας. Όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, τις προηγούμενες μέρες η αστυνομία προειδοποιούσε τους κατοίκους ότι θα γίνουν επεισόδια.

Την ημέρα της πορείας η αστυνομία προχώρησε σε εξακρίβωση στοιχείων σε πολλούς που έβγαιναν από το μετρό της Νίκαιας, ενώ μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ προκαλούσαν κόσμο που κατευθυνόταν προς το σημείο της συγκέντρωσης.

Την προηγούμενη μέρα της καθιερωμένης πορείας  πραγματοποιήθηκε μια πολύ μαζική και μαχητική συναυλία στον πανέμορφο χώρο των  Λιπασμάτων Δραπετσώνας, οργανωμένης από τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. Το «Ξ» συμμετείχε στην συναυλία με δικό του τραπεζάκι μοιράζοντας αντιφασιστικό υλικό.

Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας τραγούδησαν, χόρεψαν και φώναξαν ο «Παύλος ζει τσακίστε του Ναζί» μαζί με την Νατάσα Μποφίλιου, τον Φοίβο Δεληβοριά, την Ματούλα Ζαμάνη, τους Social  Waste κ.α.

Ήταν μια βραδιά με έντονα συναισθήματα και ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα. 

Η μαζική και μαχητική πορεία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας ο κόσμος θα συνεχίσει να βρίσκεται στους δρόμους. 9 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 2 χρόνια από την καταδικαστική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που αναγνώρισε τη νεοναζιστική συμμορία ως εγκληματική οργάνωση, φαίνεται πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα οι νεοναζί προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν και να κερδίσουν χώρο παρέμβασης.

Την ίδια στιγμή, η δεύτερη δίκη (εφετείο) της Χρυσής Αυγής που έχει ξεκινήσει βάζει άλλο ένα τεράστιο καθήκον στο αντιφασιστικό κίνημα. Να κινητοποιηθεί το ίδιο ενωτικά και μαζικά μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων προκειμένου να μην ανατραπεί η πρωτόδικη καταδίκη.

Θεσσαλονίκη

Στην πορεία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την Καμάρα και ακολούθησε δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα, καθώς επίσης και συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή λόγω των γεγονότων του τελευταίου διαστήματος με την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές, αλλά και της επίθεσης της αστυνομίας στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακώνσταντίνου. Ήταν μάλιστα αυτά τα γεγονότα που κατέβασαν στο δρόμο περίπου 6.000 κόσμο στην αντικατασταλτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν την πορεία μνήμης για τον Π. Φύσσα.

Βόλος

Στον Βόλο, περίπου 200 άτομα, κυρίως νέοι και νέες, πήραν μέρος στην αντιφασιστική συγκέντρωση τιμής και μνήμης στον Παύλο Φύσσα που έγινε στο Βόλο την Κυριακή 18/9. Ήταν μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Στην πορεία συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της Αριστεράς, του αναρχικού χώρου, αντιρατσιστικές και φεμινιστικές συλλογικότητες. 

Τις ημέρες πριν την κινητοποίηση, η τοπική οργάνωση του Ξεκινήματος προσπάθησε να συμβάλλει στην επιτυχία της πορείας κολλώντας αφίσες στο κέντρο της πόλης και σε σχολεία, μοιράζοντας φυλλάδια σε στέκια της νεολαίας, δημοσιεύοντας ανακοίνωση στα τοπικά ΜΜΕ. 

Η πορεία για τη μνήμη του Παύλου Φύσσα έχει καθιερωθεί ως μια πολύ σημαντική αντιφασιστική κινητοποίηση. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό πρέπει να είναι συνεχής και καθημερινός. 

Δεν ξεχνάμε τον Παύλο Φύσσα. Δεν ξεχνάμε τι σημαίνει φασισμός! 

Μαζικές πορείες για τον Ζακ/τη Zackie

Την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη με αφορμή τη συμπλήρωση των 4 χρόνων από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στη μνήμη του.

Στην Αθήνα, παρά την απεργία των ΜΜΕ και την καταιγίδα που είχε ξεσπάσει, περίπου 1.500 άτομα πορεύτηκαν από το σημείο  της δολοφονίας με κεντρικό σύνθημα «οργή και θλίψη – η Zackie θα μας λείψει». Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συγ-
κέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία.

Παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ, που αθώωσε τους 4 αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επίθεση αλλά και το γεγονός πως ο κοσμηματοπώλης εκτίει την ποινή του κατ’ οίκον λόγω της μεγάλης ηλικίας του και ο μεσίτης φίλος του αποφυλακίστηκε δύο μήνες μετά την καταδίκη του, είναι σημαντικό να διατηρούμε ζωντανή την υπόθεση, καθώς θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, οργανώνοντας δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Πετυχημένη συνέλευση των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου

Την πρώτη της συνέλευση μετά το καλοκαίρι πραγματοποιήσαν οι Μ&Ε Βόλου, τη Δευτέρα, 19/9/22, στο θεατράκι του Αναύρου. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το «My body, my choice – Κάτω τα χέρια από τις αμβλώσεις»! Αφορμή υπήρξε η κατάργηση της απόφασης Roe vs Wade στις ΗΠΑ που καταστρατηγεί μια βασική υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες όπως η άμβλωση και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών γυναικών. Έγινε αναφορά σε μια σειρά από παραδείγματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Γιατί, όπως μας έχει δείξει η ιστορία, οι αμβλώσεις δε θα σταματήσουν να γίνονται. Το θέμα είναι να γίνονται με ασφαλή τρόπο. 

Για την Ελλάδα, ειπώθηκε ότι η άμβλωση αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα από το 1986 και δεν έχει κανένα δικαίωμα η εκκλησία να έχει λόγο για το ζήτημα. Η προσπάθεια από την μεριά των συντηρητικών, εκκλησιαστικών & ακροδεξιών κύκλων να αμφισβητήσουν την ελεύθερη βούληση των γυναικών αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα, θα βρει μπροστά της το φεμινιστικό κίνημα. Επίσης, χαράχτηκε το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα, καθώς η συλλογικότητα διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Θεσ/νίκη – Σάββατο 1/10: Συνέλευση Πόλης Ανάποδα, στο Δημαρχείο

Το Αριστερό Ριζοσπαστικό Σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 1 Οκτώβρη, στις 16:00, στο Δημαρχείο.

Βασικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης θα είναι η διεύρυνση του σχήματος και η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος δράσης για την επόμενη περίοδο.

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων των «Μαχητικών & Ελεύθερων»

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών των «Μαχητικών & Ελεύθερων». Μπορείτε να τις βρείτε στις βδομαδιάτικες εξορμήσεις που οργανώνουμε σε μια σειρά πόλεις, 

σε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις ή στέλνοντάς ένα μήνυμα στη σελίδα στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα