«Π»: Ο «Οκτώβρης» και η θέση της γυναίκας
Ο Νοέμβρης φέτος είναι δικαιωματικά μήνας αφιερωμένος στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Πέρασαν 100 χρόνια από αυτήν και οι μέρες αυτές προσφέρονται για να θυμηθούμε, να μάθουμε και να προβάλουμε το πόσο επίκαιρες παραμένουν οι κατακτήσεις του 1917. Με αυτά στο μυαλό, ξεκίνησε το αφιέρωμα στο στέκι «π» στα Πατήσια, με εκδήλωση για τη θέση της γυναίκας στην επανάσταση. 45 περίπου άτομα πέρασαν το απόγευμα του Σαββάτου 4 Νοέμβρη από το «π», παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην κουβέντα.
Την συζήτηση συντόνισε η Ιωάννα Μενδώνη εκ μέρους του «π». Εισηγήτριες ήταν από τη μεριά του «Ξ» η συντρόφισσα Ελένη Μήτσου, από την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (ΑΡΚ) η Σίσσυ Βωβού και από την ΑΡΑΝ (συμμετέχει στη ΛΑΕ) η Δάφνη Χασούρου.
Οι ομιλήτριες έδωσαν μια εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα εικόνα των συνθηκών που επικρατούσαν πριν το ξέσπασμα της επανάστασης, του ρόλου που έπαιξαν οι γυναίκες στο ξέσπασμα της επανάστασης, και των κατακτήσεων που σήμαινε η επανάσταση γι’ αυτές.
Σε νομοθετικό επίπεδο πάρθηκαν δεκάδες μέτρα τα οποία ακόμα και σήμερα είναι πολύ προωθημένα σε σύγκριση με το τι επικρατεί σε διάφορες χώρες ακόμα και «ανεπτυγμένες» βιομηχανικές.
Οι γυναίκες για πρώτη φορά κατάκτησαν την ισότητα απέναντι στους άνδρες. Το διαζύγιο απλοποιήθηκε και η άμβλωση έγινε νόμιμη. Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η πορνεία σταμάτησε να αποτελεί ποινικό αδίκημα, ποινικό αδίκημα αποτελούσε όμως η μαστροπεία.
Αναλύθηκε η προσοχή και η έμφαση που έδινε το κόμμα των Μπολσεβίκων στα γυναικεία θέματα. Υπήρχε γυναικείο τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, η Zhenotdel που ιδρύθηκε το 1919 από την Αλεξάντρα Κολοντάι και την Ινέσα Αρμαντ ενώ το 1918 στο εθνικό συνέδριο γυναικών συζητιόντουσαν τόσο ριζοσπαστικά ζητήματα όπως η στάση απέναντι στο σεξιστικό λόγο κάτι που 100 χρονιά μετά δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει ούτε η Αριστερά που συχνά ολισθαίνει και χρησιμοποιεί σεξιστικό λόγο.
Οι Μπολσεβίκοι προσπάθησαν να κάνουν πράξη ζητήματα που είχαν ανοίξει οι θεωρητικοί του Μαρξισμού, να κοινωνικοποιήσουν τις δουλειές του σπιτιού: Να υπάρχουν δημόσια πλυντήρια, δημόσια ραφτάδικα, δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, σε κάποιες περιπτώσεις και ολοήμεροι. Προσπάθησαν να αλλάξουν τη ζωή των γυναικών ριζικά ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή.
Όλες αυτές οι φοβερές, ακόμα και για το σήμερα, κατακτήσεις της επανάστασης ανατράπηκαν μέσα από την επικράτηση του Σταλινισμού. Το 1934 ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία! Η πορνεία γίνεται πάλι παράνομη και τα διαζύγια δύσκολα και ακριβά ενώ το 1936 τίθεται εκτός νόμου η άμβλωση!
Τις εισηγήσεις ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις και σύντομα κλεισίματα από τις ομιλήτριες. Η συζήτηση ήταν συναρπαστική και κράτησε 2,5 ώρες χωρίς να κουράσει το κοινό που έμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
Το «π» ξεκίνησε λοιπόν δυναμικά και συνεχίζει το αφιέρωμα του στον Οκτώβρη του 1917, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και αφίσας, προβολές, και άλλες συζητήσεις.
Το αφιέρωμα του «π» στην Οκτωβριανή επανάσταση θα κλείσει με τη συζήτηση που θα οργανωθεί με θέμα
Η ζωή στη Ρωσία τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια (1917-1924)
• το Σάββατο 25 Νοέμβρη
• στις 7.00 μ.μ.
• Καμπόυρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια
Ομιλητές:
• Νάντια Τριανταφυλλοπούλου – Λαιϊκή Ενότητα
• Γιάννης Παπαϊωάννου Μανδηλαράς – Ξεκίνημα
«Καμιά ανοχή στους Ναζί» Τούμπα Θεσ/νίκης
Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση «καμιά ανοχή στους Ναζί» που οργάνωσε η Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας και το Antinazizone για τις εξελίξεις στην δική της χρυσής Αυγής την Παρασκευή 10 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, συγκεντρώνοντας πάνω από 50 άτομα κυρίως μαθητές και νεολαία.
Όλες τις προηγούμενες μέρες στην Τούμπα και στην περιοχή του Φαλήρου έγιναν αφισοκολλήσεις και ενημερωτικές παρεμβάσεις. Ενημερώσεις έγιναν επίσης και στα σχολεία της Τούμπας αλλά και στο ΑΠΘ.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γιάννης Παπίας (μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας) και η Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, μέλος του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch).
Επίσης στην εκδήλωση έγινε προβολή οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιείται στη δική της Χρυσής Αυγής. Αποκαλύψεις για τη ναζιστική δομή της φασιστικής συμμορίας, την ιεραρχία της και τα τάγματα εφόδου, άφησαν άφωνο το κοινό δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν: το ρόλο της βίας και των ομάδων κρούσης στο αντιφασισικό κίνημα, το ρόλο που μπορεί να παίξει η Αριστερά στον αντιφασιστικό αγώνα, το τι γίνεται με την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς, την υπόθεση του μικρού Αμίρ, τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για τις γυναίκες, καθώς και συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν την πορεία της δίκης.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης αρκετά άτομα ενδιαφέρθηκαν να έρθουν σε επαφή με την Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας ενάντια στο φασισμό.
Συνέλευση Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά
Πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο Art garage ανοικτή συνέλευση με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά, στον οποίο συμμετέχει το «Ξ».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν: Αντιφασιστική Κίνηση Διονύσου, ΑΡΑΝ, ΑΡΚ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΚΑΡ, ΟΝΡΑ, Ξεκίνημα, ΠΕΝΕΝ, Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό και Golden Dawn Watch.
Τα θέματα της σύσκεψης ήταν δύο:
Η δίκη της Χρυσής Αυγής και
η εκστρατεία για την ματαίωση της ετήσιας πανελλαδικής φασιστοσύναξης με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.
Για το θέμα της δίκης κατατέθηκαν προτάσεις που περιλάμβαναν:
Την οργάνωση συγκεντρώσεων και οργανωμένης παρουσίας στην δίκη σε κομβικές δικασίμους.
Την πραγματοποίηση τοπικών ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου.
ην πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης για την δίκη.
Για το θέμα των Ιμίων εκτιμήθηκε ότι πρέπει να διατηρηθεί το πολύ θετικό κεκτημένο της ματαίωσης της φιέστας των ναζί τα 2 προηγούμενα χρόνια.
Αποφασίστηκε το κάλεσμα διεθνιστικής αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Ρηγίλλης το Σάββατο 27 Γενάρη στις 5 το απόγευμα.
Θα ακολουθήσει πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων.
Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει σχετική ανακοίνωση και αφίσα με ανοικτή τη λίστα με τις υπογραφές των συλλογικοτήτων που καλούν.
Η επόμενη σύσκεψη για το θέμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου.
Συνεστίαση «Ξ» Θεσ/νίκης
Το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης σας καλεί στην ετήσια
Συνεστίαση για το 2017
την Κυριακή 26 Νοέμβρη
στις 2 μ.μ.
στην Ταβέρνα το Ρέμα
Ιω. Πασαλίδη 2- Τούμπα
(στο ρέμα Υφανέτ, πρόσβαση με τη γραμμή 12 στάση Αγ. Φανούριος)
Έντεχνα και λαϊκά θα παίξουν οι:
• Χρήστος Ζάχος – μπουζούκι
• Έυα Δημοκωστούλα – βιολί
• Γιάννος Νικολάου – κιθάρα
Φυσικά στο πρόγραμμα θα υπάρχει η πάντα γεμάτη με χρήσιμα δώρα λαχειοφόρος μας!
Η πρόσκληση είναι
12€ και περιλαμβάνει:
• πλήρες μενού
• απεριόριστο κρασί
«Οι γυναίκες στην Οκτωβριανή Επανάσταση» Κυριακή 19/11, χώρος «Ρόζα Παρκς»
Την Κυριακή 19/11, οι τοπικές οργανώσεις του «Ξ» στα Πετράλωνα και στου Ζωγράφου διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση – συζήτηση με θέμα
«Οι γυναίκες στην Οκτωβριανή Επανάσταση»
Η εκδήλωση θα γίνει:
• Στις 6.30 μ.μ.
• Στην αίθουσα «Ρόζα Παρκς» – Αιόλου 68-70 (στη στοά, πρώτη είσοδος δεξιά, 3ος όροφος).
Εισαγωγικές ομιλίες θα κάνουν:
• Ελένη Μήτσου
• Nατάσσα Αργυράκη
Θα ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια θα χαλαρώσουμε με κρασί, μπίρα, ρακί και σπιτικές λιχουδιές σε πολύ χαμηλές τιμές.
Κυριακή 19/11: Πεζοπορία στο δάσος των Σκουριών
Κυριακή 19 Νοεμβρίου
Πεζοπορία στις #skouries.
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 7:30 πμ από Καμάρα.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6949563081
Βόλος – Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF – SRF) από την ΑΓΕΤ, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Βόλο. Η αίθουσα του πανεπιστημίου όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση αποδείχτηκε μικρή και πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν όρθιοι ή έξω από την αίθουσα, στο διάδρομο. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν ανένταχτοι πολίτες αλλά δεν έλλειπαν και πολιτικές οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες (εκτός από το Ξεκίνημα, η ΛΑΕ, η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η δημοτική παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας», το ΕΠΑΜ κα). Από την πλευρά του Ξεκινήματος τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος σ/φος Νίκος Κανελλής, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Βόλου για το θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες η ΑΓΕΤ πήρε άδεια από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καίει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Επιπλέον πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε (με την αρνητική ψήφο όλης της αντιπολίτευσης) την κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου.
Η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, με τη συμμετοχή πολλών απλών ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Όπως αναφέρθηκε από πολλούς στη συνέλευση, για να σταματήσουμε την καύση σκουπιδιών μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις και στους δικούς μας αγώνες. Τους προηγούμενους μήνες αποδείχτηκε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους διάφορους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες (πλειοψηφία των βουλευτών, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια Θεσσαλίας κλπ).