Array

Απεργία στο «Περιβολάκι»

Στις 12-12-2006 το Σωματείο εργαζομένων στο Περιβολάκι πραγματοποίησε 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία κάτω από το Υπουργείο Υγείας όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη γενική συνέλευση. Η συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στην απεργία όσο και στη διαμαρτυρία ήταν μαζική (*).

Η απεργία αυτή ήταν η πρώτη απεργία που κήρυξε το σωματείο στο Περιβολάκι, αλλά ήταν και η πρώτη απεργία που κηρύχτηκε σε χώρο ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου.

Ήταν ενθαρρυντικό για τους εργαζόμενους και στους άλλους χώρους της ψυχικής υγείας που πλήττονται τα τελευταία χρόνια το ότι η απεργία αποδείχτηκε εφικτή επιλογή διεκδίκησης καθώς και εφικτή η επιτυχία της ως προς τον τρόπο οργάνωσής της και τη συμμετοχή σε αυτήν.

Απαράδεκτη στάση από Υπουργείο

Αξίζει να σημειωθούν τα κύρια σημεία από τη συνάντηση του ΔΣ (μαζί με 3 γονείς τα παιδιά των οποίων φροντίζονται στο Περιβολάκι) με το Υπουργείο Υγείας (με την Ειδική Γραμματέα για την Ψυχική Υγεία, κα Τροχάνη).

Η κυρία Τροχάνη, έχοντας μπροστά της λίστες με νούμερα και ποσά και κοιτώντας συνεχώς το κινητό της ή τα χαρτιά της, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τα τρία βασικά επιχειρήματα που διατύπωσε σταδιακά ήταν:

α) Η ίδια έχει αναλάβει τη θέση της μόλις 6 μήνες οπότε ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για όλα τα θέματα, και ότι αυτό το διάστημα συλλέγει στοιχεία από τις δομές ψυχικής υγείας για να διαπιστώσει τις ανάγκες σε οικονομικούς πόρους,

β) το Υπουργείο Υγείας ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών χρήματα για την ψυχική υγεία αλλά το αίτημα αυτό δεν ικανοποιείται

γ) τώρα προσπαθεί το Υπουργείο να οργανώσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς ο σχεδιασμός για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση (από το ΠΑΣΟΚ) στην ουσία είναι ανύπαρκτος,

Διεκδικητικό Σωματείο

Η στάση του Σωματείου Εργαζομένων ήταν από την αρχή σαφής και διεκδικητική.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απάντησαν πως μετά από 2,5 χρόνια κρίσης είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι ακόμα ενημερώνεται και διερευνά τις ανάγκες των δομών και των υπηρεσιών για την ψυχική υγεία.

Οι εργαζόμενοι έκαναν ξεκάθαρο ότι όσο το Υπουργείο διερευνά απλώς, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ζήσουν χωρίς μισθούς (αυτό τονίστηκε πολλές φορές γιατί δε φαινόταν πως η κυρία Τροχάνη μπορούσε να μεταφράσει την έλλειψη χρηματοδότησης με τις δυσκολίες που συνεπάγονται στις ζωές τόσων ανθρώπων), ότι χωρίς χρήματα οι υπηρεσίες προς τους χρήστες χάνουν την ποιότητά τους και πως αν οι εργαζόμενοι εγκαταλείψουν τις εξευτελιστικές αυτές συνθήκες εργασίας, η κρίση που θα υποστεί η κυβέρνηση από τους εγκαταλελειμμένους ασθενείς θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν πως αν όντως το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αντιδικία με το Υπουργείο Οικονομικών τότε αυτό καθόλου δεν τιμά την κυβέρνηση, και πως μιλώντας για κακό σχεδιασμό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτό συνιστά ανεύθυνη στάση του Υπουργείου και της κυβέρνησης που καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να εμπνεύσει στους πολίτες της.

Και οι γονείς

Οι γονείς μίλησαν αντίστοιχα δυναμικά και καθαρά, τονίζοντας, απευθυνόμενοι στην κυρία Τροχάνη, πως δείχνει να αγνοεί τόσο το τι σημαίνει ψυχική διαταραχή όσο και το τι σημαίνει απλήρωτος εργαζόμενος στον τομέα αυτό.

Οι γονείς πρότειναν να της πάνε τα παιδιά τους εκεί στο Υπουργείο για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Δυσαρέσκεια και θυμός

Η συνάντηση, όπως εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει έκλεισε με κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, αμφισβήτησης και έντονο θυμό. Δεν υπήρξαν ούτε χειραψίες, ούτε «ευχαριστούμε που μας ακούσατε», ούτε δηλώσεις «χαρήκαμε για τη γνωριμία».

Η εμπειρία στο Υπουργείο αν και δεν ήταν έκπληξη, αποτέλεσε άλλο ένα εφόδιο για τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθούν οι αυταπάτες για το ενδιαφέρον των πολιτικών που πολύ μακριά βρίσκονται από την πραγματικότητα των εργαζομένων, των ασθενών και των συγγενών τους στην Ψυχική Υγεία.

Γι’ αυτό το λόγο μπορούμε όλοι εμείς να διατυπώσουμε με τον πιο ευθύ τρόπο, αλλά και να διεκδικήσουμε χωρίς δειλία, όσα οι κυβερνώντες δε θα δώσουν από ευαισθησία ή κοινή λογική, γιατί αυτά απλά είτε δεν υπάρχουν είτε δεν αρκούν.

Αγγελική Συλλιγαρδάκη,

(πρόεδρος Σωματείου

Εργαζομένων

στο Περιβολάκι)

* Οι εργαζόμενοι στο Περιβολάκι συμμετείχαν και στην γενική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την επόμενη μέρα της δικής τους απεργίας, στις 13/12. Η συμμετοχή τους και στη δεύτερη μέρα της 48ωρης στην ουσία κινητοποίησής τους ήταν επίσης καθολική

________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα