Αντίσταση στα νέα μέτρα!

Της σύνταξης

48ωρη γενική απεργία και σχέδιο κλιμάκωσης – η μόνη απάντηση

Η νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης αποδεικνύει δύο πράγματα:

1. Το χάλι της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση τη χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής η οποία την οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση. (Είναι ενδεικτικό ότι ο υπεραισιόδοξος προϋπολογισμός του Αλογοσκούφη έχει εκτροχιαστεί εντελώς και η Ελλάδα είναι ουσιαστικά σε άτυπη επιτήρηση από την ΕΕ).

2. την προκλητική ταξικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς τα νέα μέτρα χτυπούν ουσιαστικά το σύνολο της κοινωνίας αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που είναι κοινή ομολογία ότι αυτό ήταν το πρώτο μόνο κύμα της φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται άλλο ένα τουλάχιστο για τους επόμενους μήνες που είναι εξίσου σκληρό και ταξικό.

Ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο!

Η ταξικότητα των κυβερνητικών μέτρων είναι ολοφάνερη!

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αγγίζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που ουσιαστικά ελέγχουν την οικονομία (τράπεζες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ολιγοπώλια και καρτέλ στα τρόφιμα κλπ) αλλά τους δίνει και μπόνους. Και αυτό γιατί έχοντας μειώσει από 35% σε 25% τη φορολογία επί των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στην προηγούμενη θητεία της, τώρα, σε νέα μείωση από 25% σε 20% στην τρέχουσα τετραετία.

Αναποτελεσματικότητα των μέτρων

Πέρα από αυτά όμως το ίδιο το περιεχόμενο των μέτρων σύντομα θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση περιμένει ότι θα εισπράξει πάνω από 4 δις ευρώ από το φορολογικό πακέτο που αντιστοιχούν στο 1,6% του ΑΕΠ περιορίζοντας σημαντικά το μέγεθος του ελλείμματος. Ας αφήσουμε στην άκρη τις φοβερές προβλέψεις του Αλογοσκούφη ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τόσο θα έπρεπε να είναι το συνολικό έλλειμμα του 2008! Αυτά τα έσοδα θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα ακόμα και αν εισπραχθούν όπως προβλέπει η κυβέρνηση. Και αυτό επειδή η περαίωση και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αποτελεί το βασικό κομμάτι των εσόδων, θα γίνουν μόνο φέτος. Δεν είναι δηλαδή ένα μόνιμο εισπρακτικό μέτρο. Που σημαίνει ότι από του χρόνου η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα. Και η απάντηση της θα είναι ξανά μία νέα επίθεση εις βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

48ωρη γενική απεργία και σχέδιο κλιμάκωσης – η μόνη απάντηση!

Η φορολογική αυτή επιδρομή έρχεται μετά από μία σειρά σκληρών επιθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία κατάφερε να περάσει το ασφαλιστικό, να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ, να διαλύσει τη Ολυμπιακή, να χτυπήσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση κοκ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις της αν δεν βρει μπροστά της ισχυρές αντιστάσεις από την πλευρά του εργατικού κινήματος.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα οργανωμένο σχέδιο από τη πλευρά του εργατικού κινήματος που θα μπορέσει να βάλει φρένο στη ΝΔ. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από τη ΔΕΘ, να προχωρήσει σε καλά οργανωμένη προειδοποιητική 48ωρη γενική απεργία και σε κλιμάκωση των αγώνων με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και τελικά και της ίδιας της κυβέρνησης.

Η ΓΣΕΕ συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε 24ωρη γενική απεργία στα μέσα Οκτώβρη. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό και στην πράξη συνιστά παράδοση στα χέρια της κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως η ανεπάρκεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν ξεκάθαρη όλο το προηγούμενο διάστημα όταν δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μία μάχη αποτελεσματικά απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΜΕ, που μέσα από διασπαστικές πορείες και τακτικές, μακριά από τους εργαζόμενους δεν κατάφερε ουσιαστικά τίποτα.

Μπροστά σε αυτά τα καθήκοντα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει να καλύψει το κενό με προτάσεις που να κλιμακώνουν τον αγώνα και να βάζουν στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί πλέον τη μόνη ελπίδα για μαζικά κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας έχει επιπλέον την ευθύνη να δώσει πολιτική προοπτική στο κίνημα, με στόχο μία κυβέρνηση της αριστεράς με ένα ταξικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα, ως τη μόνη απάντηση στη χρεοκοπία της κυβέρνησης και του συστήματος που εκπροσωπεί.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στρέφει το ‘όπλο’ της φορολογίας ενάντια στα λαϊκά στρώματα, προχωρά σε μια εξολοκλήρου αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, χτυπώντας τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα 700,000 εργαζομένων. Από αυτούς προβλέπεται ότι το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών χάνεται για περίπου 300,000, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στα φάρμακα, στη βιομηχανία απορρυπαντικών, στην κατασκευή πλαστικών, καπνεργάτες, αρτεργάτες και άλλοι. Όσον αφορά στους υπόλοιπους, η επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για να κάνει τις αντίστοιχες προτάσεις, προβλέπει το διαχωρισμό τους σε 4 κατηγορίες με διαφορετικά εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για την κάθε μία.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει το καθεστώς των βαρέων, να χτυπήσει δικαιώματα, να προσφέρει στους εργοδότες φτηνότερο εργατικό δυναμικό και να απαλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όλων αυτών των εργαζομένων.

Ποια είναι τα νέα φορολογικά μέτρα και ποιον αγγίζουν

Επιβάλλεται ουσιαστικά ‘κεφαλικός φόρος’ 1,050 ευρώ σε 1,615,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται με την κατάργηση του αφορολόγητου των 10,500 ευρώ το οποίο θα φορολογείται από φέτος με 10% και υποτίθεται ότι στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μέτρο αυτό, εκτός ότι τσουβαλιάζει όλους τους μικροεπιχειρηματίες θεωρώντας ότι όλοι φοροδιαφεύγουν, ουσιαστικά χτυπάει τους πιο μικρούς. Οι οποίοι πλέον θα φορολογούνται με το 10% του συνολικού τους εισοδήματος (πχ για έναν μικροεπαγγελματία που έχει 10,000 ευρώ εισόδημα το χρόνο και μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο τώρα θα πληρώνει 1000 ευρώ).

Χτυπάει τους εργαζόμενους των 700 ευρώ που δουλεύουν με δελτίο. Πρόκειται για όλους αυτούς τους νέους εργαζόμενους οι οποίοι αφού υποχρεώνονται να μη δουλεύουν ως υπάλληλοι αλλά ως «συνεργάτες», δηλαδή με δελτίο, αφού τους στερούνται όλα τα δικαιώματα που θα είχαν ως υπάλληλοι (άδειες, μισθοί, ασφάλιση, σύνταξη…) τώρα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην εφορία!

Αυξάνονται 20% τα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για έμμεσο φόρο που πλήττει αδιάκριτα όλους τους κατόχους ΙΧ οι οποίοι ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια.

Μειώνεται ο βασικός συντελεστής φορολόγησης την επόμενη 5ετία αλλά δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι δεν πλήττονται τα χαμηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Αν ο βασικός συντελεστής σε 5 χρόνια πέσει σταδιακά στο 20% από 25% που είναι σήμερα, η αύξηση του τιμάριθμου υπερκαλύπτει αυτή τη μείωση. Ουσιαστικά η μη τιμαριθμοποίηση θα σημαίνει επιβάρυνση και όχι ελάφρυνση!

Γίνονται ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη σε πολλές δόσεις και με μεγάλες εκπτώσεις. Που σημαίνει ότι εισπράττονται άμεσα κάποια χρήματα από μισθωτούς και μικροοφειλέτες, αλλά οι ρυθμίσεις είναι τόσο ευνοϊκές που τελικά επιβραβεύονται όσοι φοροδιαφεύγουν και χρωστάνε μεγάλα ποσά δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Προχωρά στην ‘περαίωση’ που σημαίνει ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν οι χρήσεις των επιχειρήσεων την τελευταία 7ετία χωρίς να ελεγχθούν από την εφορία. Το μέτρο αυτό επίσης ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιβαρύνει τις μικρές. Γιατί οι μεγάλες θα είναι πολύ πρόθυμες να δώσουν τα χρήματα που προβλέπονται (500 ευρώ το χρόνο τουλάχιστον) για να μην ελεγχθούν, ενώ για τις μικρές αποτελεί ένα επιπλέον κόστος μια και είναι σίγουρο ότι ακόμα και οι πιο μικροί και νομοταγείς θα προτιμήσουν να το δώσουν από το να μπλέξουν με την εφορία.

Φορολογούνται μερίσματα και κέρδη από την αγοραπωλησία μετοχών, που φαίνεται να είναι ένας δίκαιος φόρος, αφορά όμως εξίσου και με την ίδια επιβάρυνση μικρομετόχους και μεγαλομετόχους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα