AntifaCon 2025: ένα εξαιρετικά πετυχημένο διήμερο του Αντιφασιστικού Συντονισμού

Ρεπορτάζ του Antinazi Zone

Όταν η αγαπημένη Μάρθα Φριντζήλα και η μπάντα της έκλεισαν το AntifaCon 2025 μετατρέποντας ένα τραγούδι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (το «τράβα μπρος») σε κάλεσμα αγώνα, δεν γινόταν να μην σκεφτεί κανείς ότι τελικά αυτό ήταν το AntifaCon. Ένα κάλεσμα ενωτικού, αντιφασιστικού αγώνα, με σχέδιο, μέχρι τη νίκη.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της καμπάνιας «Διάλεξε Πλευρά!» στο πλαίσιο της οποίας έγινε το διήμερο. Να εξοπλιστούμε πολιτικά για το πώς απαντάμε στις σημερινές εκφάνσεις της Ακροδεξιάς και παράλληλα να δημιουργήσουμε αντιφασιστικές δομές και δίκτυα στους χώρους όπου δοκιμάζουν να παρέμβουν οι φασίστες.

Για δύο ημέρες η Τεχνόπολη φιλοξένησε δέκα εργαστήρια, δύο κεντρικές συζητήσεις, 65 ομιλητές, δύο συναυλίες με οκτώ μουσικά σχήματα και μία πολύ δυνατή έκθεση φωτογραφίας του Μάριου Λώλου.

Εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν σε όλα αυτά, δείχνοντας ότι το θέμα του αντιφασισμού και της αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς ενδιαφέρει, απασχολεί και κινητοποιεί ένα πολύ ευρύ ακροατήριο που υπερβαίνει κατά πολύ το άθροισμα των οργανωμένων συλλογικοτήτων και ανένταχτων ατόμων που αποτελούν τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά.

Οι κεντρικές συζητήσεις

Στην πρώτη κεντρική συζήτηση, στην οποία πάνω από 350 άτομα γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο, ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους από τον Σύλλογο Πληγέντων Δυστυχήματος – Τέμπη 2023, η Μάγδα Φύσσα εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», ο Λούκα Σιάκι, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Valle d’Aosta στην Ιταλία και Υπεύθυνος-Συντονιστής των καθηγητών πανεπιστημίου στην FLC CGIL (Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και την Έρευνα), ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο Τ. Γιαννόπουλος εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά, αλλά και ο Γιάννης Μάγγος και ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος, συζήτησαν για την ανάγκη μαζικών, οργανωμένων κινηματικών απαντήσεων στη διεθνή άνοδο της Ακροδεξιάς. Από τη συζήτηση δεν έλειψε η συγκίνηση, καθώς συναντήθηκαν άνθρωποι που έχουν υποστεί τις συνέπειες μεγάλων κρατικών και φασιστικών εγκλημάτων, από τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και των δυνάμεων καταστολής, μέχρι τους πνιγμένους της Πύλου και τους νεκρούς των Τεμπών. Οι ομιλίες τους στην πραγματικότητα ήταν ένα σύνθημα για διαρκή αγώνα ενάντια σε όλα αυτά!

Στη δεύτερη κεντρική συζήτηση, η οποία κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και ξεπέρασε σε συμμετοχή τα 200 άτομα, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, Σ. Σεφεριάδης, η Πολιτική Επιστήμονας Κατερίνα Λαμπρινού, η συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης και η Αγγελική Βαλσαμάκη εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά, συζήτησαν για το αν υπάρχει προοπτική επανάληψης των φαινομένων του μεσοπολέμου, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, τις ομοιότητες, αλλά και τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με τη δεκαετία του 1930 και την άνοδο του φασισμού στην εξουσία που οδήγησε στο λουτρό αίματος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Τα εργαστήρια και οι συναυλίες

Το διήμερο όμως ασχολήθηκε με πολλά ακόμη θέματα που απασχολούν το αντιφασιστικό κίνημα. Από τις ακροδεξιές κορώνες στην εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης, μέχρι το προσφυγικό, τον οικοφασισμό και τον σεξισμό, αλλά και την προσπάθεια παρέμβασης της Ακροδεξιάς στα γήπεδα, το πως απαντάει στον φασισμό ο κόσμος της τέχνης, τη νομική πτυχή των αντιφασιστικών αγώνων, το πως χρησιμοποιεί το κίνημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα μαθητικό εργαστήρι για το αντιφασιστικό κίνημα στα σχολεία.

Τα εργαστήρια ήταν επίσης πολύ μαζικά. Χαρακτηριστικά, στο εργαστήρι για τα ΜΜΕ η συμμετοχή ξεπέρασε τα 200 άτομα, ενώ αυτό για την εκπαίδευση είχε πάνω από 100 άτομα. Οι συναυλίες είχαν επίσης πολύ κόσμο και θετική ενέργεια. Έπαιξαν ανάμεσα σε άλλους η Μάρθα Φριντζήλα και η Φωτεινή Βελεσιώτου με τους αδελφούς Καλογεράκη, την Νεφέλη Φασούλη και τους μουσικούς τους, ο Pan Pan και η Λαμπρινή Γκόλια με το χορευτικό της σύνολο, η EXPE, ο VoxPopuli, ο Tiny Jackal και ο Μυστήριος Τύπος.

Το στοίχημα είναι μπροστά μας

Εννέα χρόνια μετά το πολύ πετυχημένο πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό τριήμερο που είχε οργανώσει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά στη σχολή Καλών Τεχνών και τον μήνα αντιφασιστικής δράσης στις γειτονιές που είχε προηγηθεί, και σχεδόν 1,5 χρόνο από την ακύρωση της πανευρωπαϊκής σύναξης των φασιστών, ήρθε το AntifaCon 2025 να δώσει το σύνθημα μιας νέας «εφόδου» του αντιφασιστικού κινήματος, που δεν θα περιμένει τα χτυπήματα των νεοναζί ή της Ακροδεξιάς για να απαντήσει, αλλά θα πάρει το ίδιο την πρωτοβουλία να τους θέσει στο πολιτικό περιθώριο.

Η καμπάνια Διάλεξε Πλευρά ξεκίνησε από τα σχολεία με το ειδικό φυλλάδιο για τους μαθητές/τριες. Συνεχίσαμε με παρεμβάσεις, αφισοκολλήσεις και εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας. Στα Πατήσια, την Αγία Παρασκευή, το Μεταξουργείο και τέλος την Πετρούπολη, όπου είχαμε την πιο πετυχημένη τοπική εκδήλωση με παρουσία 150 ατόμων. Είχαμε επίσης ένα πολύ πετυχημένο αντιφασιστικό stand up comedy στον φιλόξενο κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ με παρουσία 170 ατόμων. 

Σε μια εποχή που η κοινωνία βγαίνει μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, το διήμερο του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά και της Καμπάνιας Διάλεξε Πλευρά, ήταν ακόμη ένας σημαντικός κινηματικός σταθμός που μας γέμισε αισιοδοξία και διάθεση για τις μάχες που έρχονται.

Τώρα το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι η συνέχιση της καμπάνιας με νέες ιδέες και καλύτερη οργάνωση. Και βέβαια να απαντήσουμε στο ερώτημα – πρόταση που μας έκαναν πολλοί και πολλές: θα γίνεται πλέον κάθε χρόνο το AntifaCon;

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε κείμενα από ομιλίες ή τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του 2ημέρου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα