Array

Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ: Τα ψέματα τελειώνουν…

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» η οποία μοιράζεται αυτές τις μέρες στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία Αθήνας).

Στις 29 Γενάρη, το μπλοκ των 5 κυβερνητικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΟΡΑΜΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ) οδήγησε σε κλείσιμο τον αγώνα που δίναμε για να μην ενταχτούμε στο ενιαίο μισθολόγιο. Ο πρώτος λόγος που επικαλέστηκαν ήταν ότι αν συνεχίζαμε τις κινητοποιήσεις θα μας επιστρατεύανε και δεν θα μπορούσαμε (υποτίθεται) να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Ο δεύτερος ήταν ότι εν μέσω κινητοποιήσεων δεν μπορούμε να πάμε σε διάλογο με τη διοίκηση και να διαπραγματευτούμε μια νέα ΣΣΕ. Έτσι «αυτοεπιστρατευτήκαμε» και ξεκινήσαμε τις… «διαπραγματεύσεις».

Κρατούν τον κλάδο στο σκοτάδι εδώ και 4 μήνες

Στις διαπραγματεύσεις δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΔΣ. Συμμετέχουν μόνο ο Πρόεδρος, Λ. Σκούλος και ο Γ. Γραμματέας Κ. Σιορίκης. Και αυτοί, επί 4 μήνες που διαρκούν οι «διαπραγματεύσεις» δεν ενημερώνουν κανένα για την πορεία τους, εκτός από τα στελέχη των παρατάξεών τους. Ούτε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ενημερώνουν, ούτε τους 4.500 εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Την ίδια τακτική ακολουθεί και η διοίκηση της εταιρίας. Από τότε που ξεκίνησαν οι «διαπραγματεύσεις», η διοίκηση αρνείται να χορηγήσει εξοφλητικά και να μας ενημερώσει για το πώς ακριβώς πληρωνόμαστε. Αρνείται επίσης να απαντήσει σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο ερώτημα σε σχέση με τον τρόπο που πληρωνόμαστε. Μέλος της παράταξης μας, που έθεσε στη διοίκηση με γραπτή επιστολή του 15 συγκεκριμένα ερωτήματα (π.χ. αν λαμβάνουμε επίδομα παραλαβής παράδοσης και αν όχι πώς πληρωνόμαστε αυτό τον επιπλέον χρόνο εργασίας κ.α.)* ακόμα περιμένει απάντηση…

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση διεκδίκησε πολλές φορές τόσο στο ΔΣ όσο και δημόσια, με ανακοίνωση (βλ. π.χ. ανακοίνωση 10/4**) να καλεστεί γενική συνέλευση στην οποία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να ενημερώσουν τον κλάδο για την πορεία των διαπραγματεύσεων όπως οφείλουν. Σκούλος και Σιορίκης δεν διαπραγματεύονται ατομικές συμβάσεις εργασίας. Συλλογική Σύμβαση «διαπραγματεύονται», για όλους μας, και ως εκ τούτου έχουν υποχρέωση να μας ενημερώνουν! ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όμως συνεχίζουν να μας «γράφουν»… (όλους μας).

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση εξήγησε επίσης πως γενική συνέλευση μπορεί να καλεστεί από τον αντιπρόεδρο Γ. Κιούση και τον αναπληρωτή γ. γραμματέα Π. Σκοκέα από τη στιγμή που Πρόεδρος και Γ. Γραμματέας αρνούνται. Η δυνατότητα, σύμφωνα με το καταστατικό υπάρχει. Ελπίζουμε πως έστω και τώρα θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί και θα καλέσουν γενική συνέλευση στην οποία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να υποχρεωθούν να μας πουν τι κάνουν τόσο καιρό…

Το προσχέδιο της ΣΣΕ

Από την εκκίνηση των «διαπραγματεύσεων» η Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχε εξηγήσει πως είναι προσχηματικές. Πως απλά θα «ροκανίζουν» το χρόνο μέχρι στον κλάδο να κυριαρχήσει, για ακόμα μια φορά, η απογοήτευση και πως η νέα ΣΣΕ θα είναι στην πραγματικότητα το ενιαίο μισθολόγιο με άλλη μορφή. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε.

Στην τελευταία συνέλευση του ΗΛΠΑΠ (23/4/2013) ο νέος πρόεδρος (Ν. Ξυδάκης) ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του προσχεδίου της ΣΣΕ. Υπενθυμίζουμε πως η ΣΣΕ είναι κοινή για ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ. Ενημέρωση για το περιεχόμενο της ΣΣΕ έκανε ακόμα και ο πρόεδρος των τεχνικών Α. Ραφτόπουλος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Εμείς, επίσημη ενημέρωση ακόμα δεν έχουμε!

Το προσχέδιο της ΣΣΕ προβλέπει: τους βασικούς μισθούς που προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο και τα επιδόματα που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο. Τα υπόλοιπα καταργούνται.

Και επειδή πολλοί συνάδελφοι δεν θέλουν ακόμα να πιστέψουν και ρωτάνε αν καταργείται και το επίδομα κατσαρής και το αρθροτού κοκ. Απαντάμε, ναι, καταργείται και το «κατσαρής» και το «αρθροτού» και το «παραλαβής – παράδοσης» και όλα, εκτός από το «ανθυγιεινό» (έως 150 ευρώ) των παιδιών (50€ για ένα, 70€ για δυο, 120€ για τρία, 170€ για τέσσερα) και το επίδομα θέσης που θα παίρνουν ορισμένοι μόνο συνάδελφοι.

Η ΣΣΕ προβλέπει επίσης τη διατήρηση μιας σειράς θεσμικών μας κατακτήσεων (π.χ. κατασκηνώσεις, επιδότηση ενσήμων στρατού κ.α.) την κατάταξη των συναδέλφων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (όπως έχει γίνει και σε μια σειρά άλλους κλάδους) αναγνώριση κάποιων χρόνων προϋπηρεσίας εκτός ΕΘΕΛ κλπ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα εγκριθούν από τα αρμόδια υπουργεία και εκδοθεί συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Με δυο λόγια το προσχέδιο της ΣΣΕ λέει ότι μπαίνουμε στο ενιαίο μισθολόγιο και ότι για οτιδήποτε παραπάνω (θεσμικές κατακτήσεις, προϋπηρεσία, κατάταξη σε ανώτερους βαθμούς και κλιμάκια κοκ) χρειάζεται απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Οικονομικών. Αν μας ελεήσουν λοιπόν οι υπουργοί μπορεί να κρατήσουμε κάποιες από τις κατακτήσεις που είχαν απομείνει το Δεκέμβρη του 2012 και να χάσουμε κανά 50ευρω λιγότερο.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως για όλα αυτά χρειάστηκαν 4 μήνες «διαπραγματεύσεων». Για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το Γενάρη …πριν τις κινητοποιήσεις.

Βέβαια σύμφωνα με τους ΠασκοΔακίτες του Συνδικάτου μας η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ξέρει ένα από τα προσχέδια της ΣΣΕ. Υπάρχουν και άλλα τα οποία οι υπεύθυνοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τα έχουν κρύψει πολύ καλά απ’ ότι φαίνεται… Τόσο ίσως που δεν θα βρεθούν ποτέ… Ας μην ήμαστε όμως κακοπροαίρετοι. Εντάξει συνάδελφοι, αν εμείς ξέρουμε μόνο ένα από τα διάφορα προσχέδια, θα κάνετε μήπως τη μεγάλη χάρη στους εργαζόμενους να τους αποκαλύψετε τα άλλα; Τους αφορούν, ξέρετε…

Θα πάρουν τα ΚΤΕΛ κομμάτι του συγκοινωνιακού μας έργου;

Η κυβέρνηση δεν συρρικνώνει μόνο τους μισθούς μας. Συρρικνώνει και το συγκοινωνιακό έργο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Και δεν μιλάμε για τις καταργήσεις γραμμών και τις μειώσεις δρομολογίων που έχει επιφέρει η εφαρμογή του νόμου Ρέππα…

Μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος με τον οποίο απελευθερώνεται το έργο των ΚΤΕΛ. Το νομοσχέδιο αυτό εκτός από την απελευθέρωση των υπεραστικών δρομολογίων μέχρι στιγμής προβλέπει:

  • τα ΚΤΕΛ ή άλλες ιδιωτικές εταιρίες να μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες από αστικά κέντρα (συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας) σε σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους όπως λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.
  • τον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής έτσι ώστε να μην υπάρχει «αλληλοκάλυψη» των γραμμών εκτός του κέντρου από λεωφορεία της ΟΣΥ και των ΚΤΕΛ – δεν θέλει πολύ σκέψη για το ποιος θα βγει χαμένος από τον επανασχεδιασμό…
  • ένταξη των ΚΤΕΛ στο σύστημα επιδότησης των αστικών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

Την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν να παραδώσουν ένα σημαντικό κομμάτι του συγκοινωνιακού μας έργου σε ιδιώτες, βγάζουν στο σφυρί και τις υποδομές μας. Το αμαξοστάσιο της Ανθούσας βρίσκεται σε λίστα με ακίνητα τα οποία η κυβέρνηση συζητά να ξεπουλήσει***. Το δε αμαξοστάσιο Ελληνικού γνωρίζουμε ότι κινδυνεύει από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα ξεπουλήματος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση καλεί εδώ και 3 χρόνια να συμμετέχουμε σαν Συνδικάτο και να ενισχύσουμε τον αγώνα των κατοίκων και του Δήμου Ελληνικού. Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο αφού μέλημα της είναι η εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ξεπούλημα των συγκοινωνιών έχει ξεκινήσει συνάδελφοι. Έχει ξεκινήσει από τον ΟΣΕ, όπου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (εταιρία συντήρησης τροχαίου σιδηροδρομικου υλικού) ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Να θυμίσουμε ότι και το 2010 από τον ΟΣΕ είχε ξεκινήσει και ο Ρέππας και μετά περιέλαβε τις αστικές συγκοινωνίες…

Ανασύνταξη και επανεκκίνηση!

Το ερώτημα είναι απέναντι σε όλα αυτά τι θα κάνουμε. Θα σκύψουμε το κεφάλι και θα αποδεχτούμε τη μοίρα μας; Θα πάρουμε ο καθένας αγκαλιά έναν δικηγόρο και θα ψάξουμε το δίκιο μας στη δικαιοσύνη του Δένδια και της Τρόϊκας εσωτερικού; Ή θα αντιδράσουμε συλλογικά; Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε σαν συνδικάτο; Τη δύναμη δηλαδή που έχουμε 4.500 άνθρωποι (και ακόμα περισσότεροι αν προστεθούν όλα τα συγκοινωνιακά μέσα) όταν κινούμαστε όλοι μαζί, συντεταγμένα; Αυτή τη δύναμη που φοβήθηκε η κυβέρνηση και γι’ αυτό κατέφυγε στο χαρτί της επιστράτευσης. Αυτή τη δύναμη που συνεχώς προσπαθούν να υποσκάψουν και να καταστείλουν και οι κυβερνητικές παρατάξεις στο συνδικάτο μας.

Συνάδελφοι, για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση αμέσως μετά τις γιορτές. Μια γενική συνέλευση που να απαιτήσουμε κατ’ αρχήν ενημέρωση από το προεδρείο, και κατά δεύτερον να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε συλλογικά τις αντιδράσεις μας απέναντι στις μειώσεις των αποδοχών μας και την είσοδο ιδιωτών στο κλάδο μας.

­­­_____________________
* Δείτε την επιστολή στην εφημερίδα του Συνδικάτου σελ. 26 (τεύχος Απρίλη)
** Δείτε την ανακοίνωση εδώ: http://www.osybusdrivers.com/2013/04/blog-post_959.html ή εδώ:
*** βλ. capital.gr 16/4/2013 http://www.capital.gr/News.asp?id=1774698

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα