Array

Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ: Οι απολύσεις έρχονται και σ’ εμάς…

Ανακοίνωση της "Ανεξάρτητης Παρέμβασης" (παράταξηστην οποία συμμετέχει το "Ξ" στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ – σωματείο των εργαζομένων στα λεωφορεία της Αθήνας) για τις απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στους συγκοινωνιακούς φορείς του λεκανοπεδίου

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
11/11/2013

Οι απολύσεις έρχονται και σ’ εμάς
Κάποιοι όμως προτιμούν να κάνουν πως δεν τρέχει τίποτα…

Έχουν περάσει δυομισι περίπου βδομάδες από τη δήλωση του προέδρου του Σωματείου Τεχνικών και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Α. Ραυτόπουλου, στο ΣΚΑΙ ότι σχεδιάζονται 1000 απολύσεις από τους συγκοινωνιακούς φορείς του λεκανοπεδίου.

Το Προεδρείο του Σωματείου μας δεν έδωσε καμία σημασία. Μάλιστα, στο ΔΣ εκείνων των ημερών (22/10) η απάντηση που έλαβε η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ όταν ρώτησε ποια είναι η θέση του προεδρείου στο θέμα των απολύσεων που συζητούνται για τον κλάδο μας, το προεδρείο απάντησε πως πρέπει να περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία ή την Κυβέρνηση…

Ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνει…

Πριν από μερικές μέρες (5/11) ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε τα περί απολύσεων στον κλάδο των μεταφορών, καθώς δήλωσε πως αναζητείται πλεονάζον προσωπικό «και στις ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευθεί, όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς». Το «πλεονάζον προσωπικό» αναζητείται βέβαια για να συμπληρωθούν οι αριθμοί των απολύσεων που ζητούν οι δανειστές «μας».

Το Προεδρείο του Σωματείου συνέχισε ωστόσο να σφυρίζει αδιάφορα…

Την ίδια περίοδο άλλες παρατάξεις μάζευαν υπογραφές για γενική συνέλευση. Γενική συνέλευση όμως όχι για το θέμα των απολύσεων αλλά… για τα χρήματα του ΚΕΑ!…

Οι εφημερίδες τα γράφουν…

Στις 11/11 η euro2day (οικονομική ιστοσελίδα) έγραφε σε άρθρο της:

«Στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται ότι βρίσκονται οι ΔΕΚΟ εποπτείας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου και από τον συγκεκριμένο χώρο να βρεθεί προσωπικό το οποίο θα οδηγηθεί εκτός Δημοσίου… Στο επίκεντρο της προσπάθειας θα βρεθούν, όπως όλα δείχνουν τόσο ο ΟΣΕ και θυγατρικές του, αλλά και οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας, και ιδίως λεωφορεία και τρόλεϊ, τα οποία θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα με μειωμένη κρατική επιδότηση, την ώρα που συνεχίζουν να έχουν λειτουργική ζημιά.»

Αντίστοιχα άρθρα είχαν και άλλες οικονομικές ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Είναι φανερό ότι ζήτημα απολύσεων στον κλάδο μας υπάρχει!

Αλλά κάποιοι προτιμούν να μας κοιμίζουν…

Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο προσπαθούν για μια ακόμα φορά να κοιμίσουν τον κλάδο!

Αυτό που η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν αποφασίσει ακόμα είναι πόσους θα απολύσουν, από ποιους φορείς θα ξεκινήσουν και σε ποια φάση διαθεσιμοτήτων και απολύσεων θα μας εντάξουν.

Είναι πολύ πιθανό οι απολύσεις να αρχίσουν από τον ΟΣΕ, και από το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό της Ο.ΣΥ. και της ΣΤΑ.ΣΥ.

Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία συνάδελφοι ότι θα έρθει και η δική μας σειρά!

Μην ξεχνάτε ότι ο Ρέππας ξεκίνησε το 2011 την επίθεση από τον ΟΣΕ και μετά προχώρησε στις αστικές συγκοινωνίες.

Μην ξεχνάτε ότι το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόστηκε πρώτα στο στενό δημόσιο και στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΟΑΣΑ και μετά σε εμάς.

Ας σκεφτούμε καθαρά

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν πιστεύει ότι θα είναι ανάμεσα στους απολυμένους μέχρι να ‘ρθει η δική του σειρά… Ας σκεφτούμε μια φορά καθαρά συνάδελφοι και ας μην αφήσουμε να εξαπατηθεί ο κλάδος από τις παρατάξεις που έβλεπαν τη λαίλαπα να έρχεται αλλά έλεγαν πως θα μας κοπούν μόνο 50 ευρώ…

Συνάδελφοι, μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να δούμε και τα δικά μας ονόματα στους καταλόγους των απολύσεων…

Ή μπορούμε να προσπαθήσουμε για μια φορά να αντιμετωπίσουμε την επίθεση όλοι μαζί, συντεταγμένα και συντονισμένα.

Αντί να τρέχουμε μόνος του ο καθένας και πανικόβλητα όταν έρθουν οι απολύσεις μπορούμε να φτιάξουμε έγκαιρα ένα μέτωπο αγώνα των συγκοινωνιών και στη συνέχεια να το διευρύνουμε με όποιον άλλο κλάδο θέλει να αγωνιστεί.

Γιατί μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να σταματήσουμε τις απολύσεις.

Γενική Συνέλευση κι αγωνιστικές αποφάσεις τώρα!

Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα σε γενική συνέλευση δική μας κατ’ αρχήν και σε κοινή συνέλευση όλων των συγκοινωνιακών φορέων στη συνέχεια και να αποφασίσουμε ότι στο πρώτο χτύπημα που θα δεχτεί ο κλάδος, είτε είναι στον ΟΣΕ, είτε στις αστικές συγκοινωνίες, είτε σε διοικητικούς, είτε σε τεχνικούς, είτε σε οδηγούς κοκ θα απαντήσουμε όλοι μαζί με σκληρό αγώνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επαναλαμβάνει την πρόταση της, το ΚΕΑ να μετατραπεί σε απεργιακό ταμείο, από το οποίο να ενισχύεται οικονομικά κάθε εργαζόμενος τις ημέρες των απεργιών.

Υ.Γ.

«Όποιος δεν μπορεί να δείρει το γάιδαρο, δέρνει το σαμάρι» λέει μια λαϊκή παροιμία. Έτσι μια σειρά παρατάξεις έχουν αναδείξει την είσπραξη των χρημάτων του ΚΕΑ σε μητέρα όλων των μαχών, σε μια περίοδο:

– που η επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών περικόπτεται δραματικά και βάζει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας και επιβίωσης των εταιριών (βλ. την ανακοίνωση που βγάλαμε στις 30/9 http://www.osybusdrivers.com/2013/10/blog-post.html)

– που το συγκοινωνιακό έργο συρρικνώνεται αφήνοντας περιθώριο εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες να χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό»

– που οι Υπουργοί ψάχνουν στους συγκοινωνιακούς φορείς τα επόμενα θύματα των απολύσεων.

Όποιος δεν έχει τη βούληση και το σθένος να αγωνιστεί ενάντια σε όλα αυτά ψάχνει τις εύκολες «λύσεις»… Γιατί να τα βάλουμε με την κυβέρνηση και την Τρόικα όταν μπορούμε να κάνουμε συνδικαλισμό με τα χρήματα του ΚΕΑ; Γιατί να κάνουμε προτάσεις μάχης και αντίστασης όταν μπορούμε να απευθυνθούμε στον κλάδο ξυπνώντας φοβίες για το πώς μπορούν τα λεφτά αυτά να «φαγωθούν»;

Συνάδελφοι, τα 600 περίπου ευρώ που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στον καθένα μας από το ΚΕΑ (σε άλλους λίγα περισσότερα σε άλλους λιγότερα) μπορούν, αν εισπραχθούν, να μας ανακουφίσουν ένα – δυο μήνες πληρώνοντας κάποιους λογαριασμούς. Έχει και αυτό την αξία του… Δεν λύνει όμως κανένα ουσιαστικό πρόβλημα!

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πιστεύουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο αυτά τα χρήματα να γίνουν εργαλείο και στήριγμα στους αγώνες που αναπόφευκτα θα κληθούμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο. Είναι προτιμότερο και πιο ουσιαστικό να τα διαθέσουμε σε μια μάχη για τη διάσωση της δουλειάς μας. Γι’ αυτό προτείνουμε ξανά την μετατροπή του ΚΕΑ σε απεργιακό ταμείο, όπου μέσα από τον κοινό λογαριασμό και όχι από ατομικές μερίδες θα ενισχύεται ο κάθε απεργός. Για να δώσουμε αυτό τον αγώνα σαν μια γροθιά, ενισχύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ μας και όχι κοιτώντας ο καθένας την πάρτη του – όπως δηλαδή μας θέλουν οι κυβερνώντες και η Τρόικα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα