Array

«Ανεξάρτ. Παρέμβαση» ΕΘΕΛ: Καμία συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες!

Δημόσια επιστολή του Αποστόλη Κασιμέρη, εκπροσώπου της Ανεξάρτητης Παρέμβασης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου των Εργαζομένων στην ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ (λεωφορεία Αθήνας). Η επιστολή έχει μοιραστεί στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ.

Την Τετάρτη στη 13:00 δέχτηκα τηλέφωνο από τον τμηματάρχη της Υποδιεύθυνσης Κίνησης Ελληνικού κ. Σ. Παπαγεωργίου. Σκοπός αυτής της κλήσης ήταν να παραστώ τη Δευτέρα 14/7 στις 10:30 σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει η Υποδιεύθυνση Κίνησης (Λουλακάκης, Παπαγεωργίου, Καλιακμάνης) με τον Διευθυντή του Α/Σ, κ. Τσακοπιάκο, και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που έχουν «άτυπη έδρα» το Ελληνικό (Πετρόπουλος από ΠΑΣΚΕ – ΣΕΟ -, Υφαντής από ΔΑΚΕ – Ομοσπονδία Μεταφορών).

Σύμφωνα με τον Σ. Παπαγεωργίου, στη συνάντηση αυτή, η Διοίκηση σε συνεργασία με τους εκλεγμένους Συνδικαλιστές του Αμαξοστασίου πρόκειται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση όλων των υπαρχόντων αιτήσεων των οδηγών που εργάζονται σε Σταθερό Κύκλωμα (5ήμερο) και να αποφασίσει ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα επιστρέψουν στις κυλιόμενες βάρδιες.

Στην παραπάνω πρόσκληση απαντώ ως εξής:

1) Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια σύσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών» και χωρίς την παρουσία εργαζομένων. Αφενός γιατί συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες μπορούν εύκολα να πάρουν χαρακτήρα συνδιαλλαγής (όπου ο καθένας να κοιτά να βολέψει όσους περισσότερους «δικούς του» μπορεί) αφετέρου γιατί διαφωνώ με τη λήψη αποφάσεων για τους εργαζόμενους χωρίς την παρουσία εργαζομένων.

Είμαι συνδικαλιστής και όχι «παράγοντας». Και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση στην οποία ανήκω είναι μια παράταξη που έχει δημιουργηθεί για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων και όχι για να «βολεύει» τους «δικούς της» ή να κλείνει συμφωνίες και να παραγοντίζει πίσω από κλειστές πόρτες. (Χαρακτηριστικά παραδείγματα της στάσης της παράταξης αποτελούν η δημόσια καταγγελία και άρνηση των «νυκτερινών ωρών» που επιχείρησε να δώσει η Διοίκηση στους εκλεγμένους συνδικαλιστές «κάτω απ’ το τραπέζι» το Μάιο του 2013*, καθώς και το πρόσφατο θέμα των εκλογικών αδειών.

Εξάλλου, ακόμα και «στεγνά υπηρεσιακά» αν δούμε το θέμα, αρμόδιος για να παραλάβει και να αξιολογήσει αιτήσεις οδηγών για ένταξη στο Σταθερό Κύκλωμα είναι κανονικά το Γραφείο Προσωπικού (στα κεντρικά) και όχι το Γραφείο Κίνησης και η Διεύθυνση του Αμαξοστασίου – πόσο μάλλον όταν οι λόγοι για τους οποίους αιτείται κάποιος να ενταχτεί στο Σταθερό Κύκλωμα ενδέχεται να αφορούν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

2) Βάσει της ΣΣΕ 2013-2014 (άρθρο 11) οι οδηγοί που εργάζονται σε σταθερό κύκλωμα μπορούν να φτάνουν το 7% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων. Αυτό το 7% αφορά το σύνολο των εργαζομένων στην εταιρία και όχι ποσοστό ανά αμαξοστάσιο και είναι το ποσοστό που ίσχυε πρακτικά στις 31/1/2014 όταν υπογράφηκε η ΣΣΕ – στις 31/1/2014 το 7% του συνόλου των οδηγών της εταιρίας εργαζόταν σε σταθερό κύκλωμα. Γι’ αυτό το λόγο η Υποδιεύθυνση Κίνησης και η Διεύθυνση οφείλουν να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων στο Α/Σ Ελληνικού που εργάζονται σε σταθερό κύκλωμα και να μην προβούν σε μείωση!

3) Θέση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια για το ποιοι δικαιούνται να δουλεύουν σε σταθερό κύκλωμα. Αυτά τα κριτήρια πρέπει να γνωστοποιηθούν σ’ όλους τους εργαζόμενους του Α/Σ Ελληνικού και να εγκριθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα καλώντας μια συνάντηση ή συνέλευση αμαξοστασίου όπου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις για το ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια, να συζητηθούν και στη συνέχεια να εγκριθούν με ψηφοφορία. Στη συνέχεια, η συνέλευση του αμαξοστασίου πρέπει να εκλέξει μια επιτροπή εργαζομένων, η οποία θα διασφαλίσει ότι το Γραφείο Προσωπικού (και όχι η Υποδιεύθυνση Κίνησης Ελληνικού) θα αξιολογήσει τις αιτήσεις με βάση τα κριτήρια που ψήφισε η συνέλευση και δεν θα προβεί σε αυθαιρεσίες.

Τέτοιου είδους δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνται για όλα τα «τοπικά» ζητήματα των αμαξοστασίων που αφορούν την καθημερινότητα των οδηγών, ελιγμοδηγών, και εργαζομένων λοιπών ειδικοτήτων. Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν οι ίδιοι, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, να αποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούν τη δική τους δουλειά και τη δική τους καθημερινότητα.

4) Για να μην θεωρήσει κανείς ότι όλα τα παραπάνω λέγονται για να αποφύγει η Ανεξάρτητη Παρέμβαση να πάρει θέση στο πρόβλημα: Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση θα καταθέσει γραπτά τα κριτήρια με τα οποία πιστεύει ότι πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για το Σταθερό Κύκλωμα. Δεν θα το κάνει τη Δευτέρα 14/7, αλλά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 18/7. Ο λόγος είναι γιατί η Ανεξάρτητη Παρέμβαση θέλει πρώτα να συνομιλήσει και ν’ ανταλλάξει απόψεις με τους οδηγούς του Α/Σ Ελληνικού – όποιους ενδιαφέρονται για το ζήτημα – και με βάση αυτή τη συζήτηση να καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία κάποιος οδηγός θα εντάσσεται στο Σταθερό Κύκλωμα.

———————————————————————————————
Γι’ αυτό το σκοπό καλούμε όποιον συνάδελφο θέλει να συνδιαμορφώσει την πρόταση με τα αντικειμενικά κριτήρια που η Ανεξάρτητη Παρέμβαση θα καταθέσει γραπτά στο Γραφείο Προσωπικού και στη Διεύθυνση του Α/Σ Ελληνικού να συμμετέχει σε συνάντηση την Τρίτη 15/7 ή τη Πέμπτη17/7 στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου ή να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά.
———————————————————————————————

______________________________
* http://etheldrivers.blogspot.com/2013/05/blog-post_2272.html 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα