Μια περίεργη είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου πριν μερικές μέρες. Στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) έγινε γνωστό πως 50 χρόνια μετά την διάλυση του ιππικού σώματος ο στρατός ετοιμάζεται να το επανασυστήσει, με επικεφαλής μάλιστα έναν 73χρονο απόστρατο ταξίαρχο.
Ο 73χρονος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης παραιτήθηκε από το στράτευμα προκειμένου να πολιτευτεί τον Ιούνιο του 1994. Στα χρόνια που μεσολάβησαν διατέλεσε και δήμαρχος Πεντέλης ενώ σε δηλώσεις του ως επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συμμαχία», έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2023.
Ο επανελθών Ταξίαρχος, τοποθετήθηκε διοικητής… λόχου ή όπως επισήμως λέγεται ίλης ιππικού, καθώς το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ θέλησαν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις του σε θέματα εκπαίδευσης αλόγων.
Η επαναφορά του μάλιστα δεν έγινε μέσω κάποιου συμβολαίου (όπως γίνεται συνήθως με όσους αξιωματικούς καλούνται μετά την αποστρατεία τους να συμβάλουν με τις γνώσεις τους σε διάφορους τομείς) αλλά μέσω της επαναφοράς του στην ενεργό δράση. Αυτή η «λεπτομέρεια» δεν είναι καθόλου ασήμαντη γιατί πρακτικά σημαίνει ότι ο εν λόγω (πρώην πλέον) απόστρατος θα αμείβεται σημαντικά περισσότερο απ’ ότι οι εν ενεργεία ομόβαθμοί του καθότι θα πληρώνει λιγότερες κρατήσεις. Ο μηνιαίος μισθός που θα λαμβάνει ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.
Το νεοσύστατο ιππικό φέρεται να αποτελείται από επτά άλογα και 13 αξιωματικούς.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο ταξίαρχος δήλωσε περήφανος για την αποστολή του και ότι θα παραδώσει ένα ιππικό πρώτης τάξεως που «θα ζαλίσει όλους τους Έλληνες» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς, όπως στον Έβρο, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το άλογο έχει την ικανότητα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε δύσκολα μέρη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν σήμερα άλογα για να φυλάνε τα σύνορα με το Μεξικό».
Έχουμε λοιπόν μπροστά μας άλλη μια περίπτωση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, στην καλύτερη περίπτωση για «να ζαλιστούμε», στην χειρότερη για να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο πόλεμος ενάντια στους κατατρεγμένους ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα φλέγοντα ζητήματα της επιβίωσης που ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους καθημερινά. Αντί για άρτος, θεάματα. Τι θλιβερή εικόνα!