Array

«Ανεξάρτητη Παρέμβαση» ΕΘΕΛ: Τι σημαίνει η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο

Η προκήρυξη σε pdf εδώ

Από 1η Γενάρη του 2013 οι αστικές συγκοινωνίες έχουμε ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, βάσει του νόμου 4093/2012 (πρόκειται για το 3ο Μνημόνιο) που ψηφίστηκε στη βουλή τον περασμένο Νοέμβρη. Επίσης, βάσει του ίδιου νόμου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά 2 ακόμα χρόνια!

Ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχαμε ενημερώσει τον κλάδο για τη βούληση της κυβέρνησης και της Τρόικας να μας εντάξουν στο ενιαίο μισθολόγιο, με ανακοίνωση που βγάλαμε στις 4 Σεπτέμβρη (http://etheldrivers.blogspot.com/2012/09/blog-post_7.html). Στην ίδια ανακοίνωση ενημερώναμε για την επερχόμενη κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και προτείναμε ο κλάδος μας να αναλάβει έγκαιρα πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης ενάντια στην νέα επίθεση στις αποδοχές και τα δικαιώματά μας. Στον αντίποδα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, καθησυχάζουν τον κλάδο ότι από όλα όσα έρχονται «…εμείς θα εξαιρεθούμε…».

Για την «εξαίρεσή» μας ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επισκέφτηκαν (όπως μας ενημέρωσαν με ανακοίνωση στο όνομα του Συνδικάτου) τους: Χατζηδάκη, Μέργο, Σταϊκούρα και Τσούκαλη. Και αυτοί (σύμφωνα πάλι με την ανακοίνωση) είπαν στους συνδικαλιστές «μας», ότι το αίτημα για εξαίρεση της Ο.ΣΥ από το ενιαίο μισθολόγιο είναι… «δίκαιο».

«Δεν θριαμβολογούμε ακόμα» λένε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ…. Και «καλά κάνετε» απαντάμε εμείς,

  1. αφενός γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά των αρμοδίων,

  2. αφετέρου γιατί τα τελευταία 3 χρόνια βαρεθήκαμε να ακούμε τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αναγνωρίζουν «δίκαια αιτήματα» αλλά να «αναγκάζονται» να πάρουν άδικα μέτρα για να «σώσουν» τη χώρα…

  3. και τέλος γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει εν ισχύ νόμος που μας εντάσσει στο σφαγείο του 3ου Μνημονίου. Αυτό είναι πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια…

Επιλέγοντας συμμάχους και ταχτική…

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κάνουν μια επιλογή. Επιλέγουν να τρέχουν σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και κομματικών στελεχών και να παρακαλάνε για την εξαίρεσή μας. Επιλέγουν να θέσουν το μέλλον του κλάδου, το μέλλον των οικογενειών μας, στα χέρια εκείνων των ανθρώπων και εκείνων των κομματικών μηχανισμών που ευθύνονται για την κατάρρευση της Ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, παρακαλώντας για την εξαίρεση μόνο της Ο.ΣΥ (όπως γράφουν και στην ανακοίνωση του Συνδικάτου) απομονώνουν τον κλάδο και από τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα και από τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ κοκ. Φτάνουν μάλιστα σε σημείο να καταγγέλλουν τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ επειδή προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο!!

Κι’ αν το γλείψιμο και τα παρακάλια δεν πιάσουν; Αν ο Χατζηδάκης, ο Βενιζέλος και λοιποί πολιτικοί κλέφτες και ψεύτες κοροϊδεύουν ξανά τον κλάδο και επιδιώκουν απλά να κερδίσουν χρόνο; Δεν θα ναι άλλωστε κι’ η πρώτη φορά που το κάνουν… Με ποιους συμμάχους θα πάμε τότε σε αγώνα ενάντια στις νέες περικοπές των μισθών και των δικαιωμάτων μας; Οι Χατζηδάκης, Βενιζέλος και λοιποί που βρίσκουν τα αιτήματά μας «δίκαια», δεν θα κατέβουν πάντως ούτε σε απεργία, ούτε στις πύλες, ούτε στους δρόμους για να μας υπερασπιστούν… Αντιθέτως, σε περίπτωση κινητοποιήσεων θα στραφούν εναντίον μας.

Να σημειώσουμε εδώ και το εξής. Αν τελικά οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών εξαιρεθούμε από το ενιαίο μισθολόγιο, θα ναι γιατί η κυβέρνηση φοβάται την επίδραση των κινητοποιήσεών μας, κι’ όχι γιατί Βενιζέλος και Χατζηδάκης κατάλαβαν ότι έχουμε δίκαια αιτήματα… Κι’ αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η δική μας απάντηση δεν πρέπει να είναι γλείψιμο και παρακλήσεις αλλά αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απεργούν, δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά. Προβλήματα που αποτιμώνται σε χρήμα (π.χ. μειώνονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ) – και το χρήμα είναι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και την Τρόικα. Την ίδια στιγμή, όταν ένας μεγάλος κλάδος όπως οι συγκοινωνίες προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στο μυαλό των εργαζομένων άλλων κλάδων μπαίνει η σκέψη να κάνουν το ίδιο. Και αυτό είναι επίσης κάτι που φοβάται κυβέρνηση και Τρόικα. Την περίπτωση δηλαδή να έρθουν αντιμέτωποι με κινητοποιήσεις που δεν θα περιορίζονται σ’ έναν κλάδο – όπως γίνεται μέχρι σήμερα – αλλά με ένα μεγάλο μέτωπο κλάδων που κινητοποιούνται συντονισμένα.

Αντί να προσπαθεί η πλειοψηφία του ΔΣ να κάνει «σύμμαχο» του κλάδου το Βενιζέλο και τον Χατζηδάκη, θα ‘πρεπε να προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση και να σχεδιάσει κοινό αγώνα διαρκείας με τους υπόλοιπους κλάδους που χτυπιούνται από την κυβέρνηση και την Τρόικα. Με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Με τα σωματεία των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ που εντάχτηκαν πέρσι στο ενιαίο μισθολόγιο και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις «διαθεσιμότητες»–απολύσεις (δείχνουν άραγε ποιο θα είναι το δικό μας μέλλον από τον επόμενο χρόνο;). Με άλλους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, που δεν αντέχουν 2 χρόνια επιπλέον δουλειάς… Οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων και η κοινωνία είναι οι μόνοι σταθεροί μας σύμμαχοι. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας πουλάν και μας αγοράζουν κατ’ όπως τους συμφέρει. Κι’ αν σήμερα τους συμφέρει να μας εξαιρέσουν για να μην αντιμετωπίσουν κινητοποιήσεις ή για να κερδίσουν ψήφους, δεν θα αργήσει η μέρα που θα μας ξεπουλήσουν – για πολλοστή φορά.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

1. Ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει κατάργηση της ΣΣΕ

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά (μεταξύ άλλων) ζητήματα ένταξης των εργαζομένων των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο* προβλέπει ότι από 1/1/2013:

«παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές … αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού…».

Με δυο λόγια, από 1/1/2013, η Συλλογική μας Σύμβαση δεν ισχύει στο κομμάτι που αφορά τις αμοιβές μας και μια σειρά παροχές της εταιρίας προς εμάς.

Ήδη η εταιρία έχει αρνηθεί να πληρώσει σε συναδέλφους (όπως προβλέπεται στη ΣΣΕ) βρεφονηπιακούς σταθμούς και λογοθεραπείες. Επίσης έχει αρνηθεί να καταβάλλει την επιδότηση που δικαιούμαστε για την εξαγορά των ενσήμων στρατού (έως 1500€). Η διοίκηση της εταιρίας μας "εξήγησε" πως περιμένει ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας για το αν θα συνεχίσει να δίνει αυτές τις παροχές ή όχι. Η κίνηση αυτή της διοίκησης (η οποία αποτελεί άρνηση εφαρμογής, δηλαδή κατάργηση, της ΣΣΕ!) δίνει μια πρώτη γεύση των νέων περικοπών που επιχειρούν να επιβάλλουν!

Ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει νέες μειώσεις στους μισθούς μας

«Εμάς μας έχουν ήδη κόψει. Μπορούν να μας κόψουν κι’ άλλο;» ρωτούν πολλοί συνάδελφοι. Δυστυχώς μπορούν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που αναφέραμε, ο ήδη μειωμένος μισθός μας μπορεί να περικοπεί ακόμα μέχρι και 25%!

Οι μειώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλους τους συναδέλφους και αυτό γιατί, στο ενιαίο μισθολόγιο ο βασικός μισθός των εργαζομένων καθορίζεται από:

  1. την εκπαιδευτική βαθμίδα του κάθε εργαζόμενου (Υποχρεωτική Εκπαίδευση – ΥΕ, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – ΔΕ, Τεχνολογική Εκπαίδευση – ΤΕ, Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση – ΠΕ)

  2. την βαθμολογική κατάταξη (υπάρχουν 6 βαθμοί και σε κάθε βαθμό υπάρχουν από 2 έως 8 μισθολογικά κλιμάκια)

  3. και την προϋπηρεσία του.

Επίσης με την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται όλα τα κεκτημένα επιδόματά μας. Τα μόνα επιδόματα που θα παίρνουμε είναι αυτά που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο:

1. επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: έως 150€ (θα καθοριστεί με νέα εγκύκλιο).

2. τέκνων: 50€ για 1 παιδί, 70€ για 2 παιδιά, 120€ για τρία παιδιά, 170€ για τέσσερα παιδιά και επιπλέον 70€ για καθένα από το πέμπτο παιδί και πάνω

3. θέσης ευθύνης (προϊστάμενοι διοίκησης κ.α.).

Ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει μείωση στις αμοιβές για εργασία Σάββατο, Κυριακές, Αργίες και για τις υπερωρίες

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέραμε διευκρινίζει επίσης και το εξής:

«… για τις προϋποθέσεις υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το ύψος της ωριαίας αμοιβής … δεν έχουν πλέον εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4024/2011» (ο νόμος 4024 είναι ο νόμος του ενιαίου μισθολογίου).

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν χαμηλότερη αμοιβή για τις υπερωρίες, την εργασία Σάββατα, Κυριακές, Αργίες κοκ. Για παράδειγμα, οδηγός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με 10 χρόνια προϋπηρεσίας, στο βαθμό Ε, που εργάζεται την Κυριακή θα αμείβεται με περίπου 5 την ώρα. Οδηγός με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό, αλλά Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αμείβεται με περίπου 4,5την ώρα.

Επίσης, είναι πιθανό, με βάση το άρθρο 20 του Ενιαίου Μισθολογίου να επιβληθεί πλαφόν στις ώρες νυκτερινής, Κυριακών, και εξαιρέσιμων ημερών (αργίες) οι οποίες να μην μπορούν να ξεπερνούν για κάθε εργαζόμενο τις 16 το μήνα.

Γενική Συνέλευση άμεσα!

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα, αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΔΣ δεν έχει αναλάβει καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία, ενώ κοντεύει χρόνος που δεν έχει καλεστεί γενική συνέλευση. Γι’ αυτό ζητάμε να καλεστεί άμεσα γενική συνέλευση, έτσι ώστε:

– Να ενημερωθεί ο κλάδος για το ενιαίο μισθολόγιο, τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το προεδρείο του ΔΣ, αλλά και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις αλλαγές στο φορολογικό που για πολλούς από εμάς θα σημάνουν αυξημένη παρακράτηση φόρου από τους μισθούς μας.

Να αποφασίσουμε συλλογικά, αν απέναντι στη νέα επίθεση της κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σκυφτοί και παρακαλώντας τους «ηγεμόνες μας» να μην μας «αποκεφαλίσουν» ή αν θα σταθούμε με αξιοπρέπεια και θα δώσουμε μια μάχη με σχέδιο, με συντονισμό με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι και με διάρκεια!

* ΑΔΑ: Β4Σ1Η-8Ξ6, Θέμα: «Κοινοποίηση μισθολογικών διατάξεων»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα