Αίγυπτος: Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εφαρμογές γνωριμιών εναντίον ΛΟΑΤ ατόμων

Αλέξανδρος Παπασχοινάς, φοιτητής Νοσηλευτικής Ιωαννίνων

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν πλαστά προφίλ σε πλατφόρμες γνωριμιών ΛΟΑΤ ατόμων για να τα παγιδέψουν, να τα συλλάβουν και να τα ρίξουν στη φυλακή, όπου υποβάλλονται σε κακοποίηση και συστηματικά βασανιστήρια.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι επίσημα παράνομη στην Αίγυπτο. Τα ΛΟΑΤ άτομα όμως διώκονται βάσει νόμων που ποινικοποιούν «ανήθικες» συμπεριφορές, οι οποίες δεν συνάδουν με τη διδασκαλία των θρησκευτικών ηγετών της χώρας.

Στην επιχείρηση εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων που κάνει το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία ψάχνει επιπλέον παράνομα το περιεχόμενο των κινητών τηλεφώνων τους για να κατασκευάσει κι άλλες κατηγορίες εναντίον τους.

Δεκαπέντε από τα άτομα που συνελήφθησαν μίλησαν στην ομάδα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

  • «Με εξέπληξε ότι έβλεπα τον άντρα που γνώρισα στο Grindr ως έναν από τους αξιωματικούς. Με χτυπούσαν και με έβριζαν έως ότου υπέγραψα έγγραφα που έλεγαν ότι “εξασκούσα ακολασία” για να εκπληρώσω τις “αφύσικες σεξουαλικές επιθυμίες” μου».
  • «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας κακοποίησαν σωματικά και λεκτικά, από χαστούκια μέχρι αποχή από το νερό, ενώ ήμασταν δεμένοι για μέρες».
  • «Με έβαλαν σε ένα κελί σαν κλουβί, στο μέγεθος ενός καταψύκτη. Με ρώτησαν για την ιδιωτική μου ζωή, το φύλο και την χειρουργική μου επέμβαση, καθώς και για την σχέση μου με άλλους ακτιβιστές» Malak el-Kashif, 20 ετών, πολιτική ακτιβίστρια και διεμφυλική.
  • «Είχα τη χειρότερη λεκτική κακοποίηση που έχω αντιμετωπίσει ποτέ. Οι αστυνομικοί μου απαγόρευαν να πάω στο μπάνιο για δύο ημέρες. Με υπέβαλαν σε αναγκαστική εξέταση πρωκτού. Με κακοποίησαν σεξουαλικά»

Οκτώ ήταν τα συλληφθέντα άτομα που μίλησαν στην Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ πέντε υποβλήθηκαν χωρίς την άδεια τους σε πρωκτικές εξετάσεις. Μια 28χρονη ακτιβίστρια αιμορραγούσε για τρεις ημέρες αφού οι αστυνομικοί την υπέβαλαν σε υποχρεωτικές «εξετάσεις» γεννητικών οργάνων ως μέρος των λεγόμενων «εξετάσεων παρθενίας».

***

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε για την Αίγυπτο όσον αφορά την καταστολή της ΛΟΑΤ κοινότητας. Λίγα χρόνια πριν είχαμε τη σύλληψη και το βασανισμό της Sara Hegazy.

Η Sara, σοσιαλίστρια, συγγραφέας και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια συνελήφθη το 2017 από την αστυνομία, αφού βρέθηκε σε φωτογραφία της να σηκώνει μια σημαία ουράνιου τόξου σε συναυλία του λιβανέζικου ροκ συγκροτήματος Mashrou’ Leila – μέλος του συγκροτήματος είναι ανοιχτά λεσβία. Η Sara βασανίστηκε για μήνες από την αστυνομία και κακοποιήθηκε σεξουαλικά επανειλημμένα. Τελικά οδηγήθηκε στην αυτοκτονία τρία χρόνια αργότερα, μην μπορώντας να αντέξει όσα πέρασε στη φυλακή.

Το καθεστώς δικτατορίας του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προέδρου της Αιγύπτου, χρησιμοποιεί καθημερινά πολιτικές μίσους, σκοταδισμού και καταπίεσης προς οτιδήποτε δεν είναι οπισθοδρομικό. Η αστυνομική βία και η καταστολή δεν είναι μόνο φαινόμενο της Αιγύπτου αλλά της δεξιάς και της ακροδεξιάς, όπως παρατηρείται και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στα μεγάλα κινήματα που αναζωπυρώνονται το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο στα δικτατορικά καθεστώτα όπως αυτό του Α. Φ. Σίσι είναι πολύ πιο ακραία. 

«Η διεθνής σιωπή όμως είναι τρομακτική»,

δήλωσε ο Ράσα Γιούνς, ερευνητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και πως θα μπορούσε να μην είναι από την πλευρά των κυβερνήσεων των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» χωρών που τα τελευταία χρόνια περνούν νόμους που περιορίζουν τις ελευθερίες, ενώ αυξάνουν την καταστολή ενάντια στα κινήματα.

Πρέπει να μαθαίνουμε από τα χτυπήματα στους συνανθρώπους μας και όχι να γονατίζουμε αλλά να γινόμαστε δυνατότεροι και να φωνάζουμε πιο δυνατά για τα δικαιώματά μας. Και οι κάτοικοι της Αιγύπτου έχουν δικαίωμα να ζουν σε μια κοινωνία με ελεύθερη έκφραση, ίσα δικαιώματα για όλους, όλες, όλ@, με δωρεάν παιδεία, εργασία και, στέγη. Είμαστε μαζί με κάθε καταπιεσμένο λαό και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να τα κατακτήσουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα