Αγία Παρασκευή: Η αρχόντισσα των κλαδιών!

Το πρόβλημα με τα κλαδιά στην Αγία Παρασκευή έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ένα πραγματικά όμορφο προάστιο θα μπορούσε άνετα να μετονομαστεί σε κλαδούπολη!

Πάρα πολλοί δρόμοι της περιοχής έχουν γεμίσει με σωρούς κλαδεμένων δέντρων, κάτι που εκτός των άλλων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων.

Οι δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής…

Η Δημοτική Αρχή Ζορμπά και η αρμόδια Αντιδήμαρχος καθαριότητας Ε. Δάβαρη αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι να δώσουν ουσιαστική λύση και σε αυτό το ζήτημα.

Στην αρχή φόρτωσαν το πρόβλημα στην ανευθυνότητα δημοτών και κηπουρών που παρατούσαν τα κλαδιά και δεν ενημέρωναν έγκαιρα τον Δήμο. Μετά πρόσθεσαν στις αιτίες του προβλήματος και την έλλειψη προσωπικού του Δήμου. Και η λύση που βρήκαν; Να δώσουν το έργο της αποκομιδής κλαδιών σε ιδιώτη εργολάβο!

Μας λέει λοιπόν ο κ Ζορμπάς στην ανακοίνωσή του στις 21/11/21:

«Το συγκεκριμένο πρόβλημα, που έχει εντοπιστεί από πολλούς συμπολίτες μας, έχει δημιουργηθεί για δύο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος αφορά τον Δήμο και έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού και κυρίως με την έλλειψη οδηγών οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους δημότες και τα ανεξέλεγκτα κλαδέματα που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες.»

«Το περασμένο έτος, το 2020, η αποκομιδή των κλαδιών ανερχόταν σε 1650 τόνους. Το 2021, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, η αποκομιδή των κλαδιών ανέρχεται σε 4.000 τόνους και η καταγραφή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Και στους 4.000 τόνους δεν έχουν συμπεριληφθεί τα κλαδιά που δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στους δρόμους και δεν έχουν συλλεχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Επίσης στους 4.000 τόνους δεν συμπεριλαμβάνονται τα κλαδιά που συλλέχθηκαν από τις καταστροφές της “Μήδειας”».

«Σήμερα, από την πλευρά μας, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια (η οποία λόγω των υπαρχόντων νόμων και διατάξεων παρουσιάζει πολλές δυσκολίες) να δοθεί η αποκομιδή των κλαδιών σε ιδιώτη πάροχο. Κάτι το οποίο βεβαίως και δεν επιθυμούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε για το καλό της πόλης. Ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας.»

…και οι ευθύνες

Το φυσιολογικό ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι πως άλλοι δήμοι της Αττικής έχουν λύσει το πρόβλημα με τα κλαδιά και στην Αγία Παρασκευή υπάρχει ακόμα πρόβλημα; Γιατί για παράδειγμα οι γειτονικοί δήμοι, όπως του Χαλανδρίου, έλυσαν το πρόβλημά τους και η Αγία Παρασκευή όχι;

Τον περασμένο Μάρτη ο δήμος Αγίας Παρασκευής έδωσε 172.000 ευρώ σε ιδιώτη για την απομάκρυνση κλαδιών μετά την κακοκαιρία Μήδεια που είχε πλήξει την Αττική. Το πρόβλημα λύθηκε ή απλά μετατέθηκε χρονικά; Πως εξηγείται το γεγονός ότι –σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μουστόγιαννη– γειτονικοί Δήμοι ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα για τον ίδιο λόγο; Γιατί π.χ. ο Δήμος Χαλανδρίου, που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό και έκταση, ξόδεψε 18.000 ευρώ;

Και αν ο Δήμος δεν έχει προσωπικό, πρώτον, γιατί δεν φροντίζει να έχει και δεύτερον, πως απειλεί δημότες με πρόστιμα γιατί δεν τον ενημέρωσαν για τα κλαδέματα; Είναι ρεαλιστικό να περιμένεις συντονισμό δημοτών-κηπουρών και Δήμου όταν ξέρεις εκ των προτέρων ότι ο Δήμος είναι ξεχαρβαλωμένος και δεν θα ανταποκριθεί στο έργο του;

Αν υπήρχε επαρκές προσωπικό, σύγχρονα μηχανήματα συλλογής και τεμαχισμού κλαδιών και άμεση ανταπόκριση, θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπάρχει συνεργασία Δήμου και δημοτών για την έγκαιρη αποκομιδή των κλαδεμάτων. Άλλωστε τα κλαδέματα – πλην έκτακτων καταστάσεων – έχουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο που γίνονται και δεν γίνονται όλο τον χρόνο.

Όμως στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής έχουμε έναν Δήμαρχο που τσακώνεται με όλους και για όλα. Και μια αντιδήμαρχο καθαριότητας, που το 2013 είχε φύγει από την παράταξη Ζορμπά καταγγέλοντάς τον για μύρια όσα, το 2019 ξαναγύρισε στην ίδια παράταξη σαν να μην συνέβη τίποτα και τώρα το μόνο που κάνει είναι να απειλεί τους δημότες με πρόστιμα, χωρίς να μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα με τα κλαδιά έχει λύση

Η λύση με τον ιδιώτη εργολάβο πρέπει να απορριφθεί. Με τα χρήματα που δίνονται στους ιδιώτες κατά καιρούς μπορούν να αγοραστούν κάδοι και σύγχρονα μηχανήματα συλλογής και τεμαχισμού κλαδιών.

Από τα κομμένα κλαδιά μπορεί να παραχθεί πριονίδι, κομπόστ κ.α.

Σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους μπορούν να υπάρξουν κοινοί χώροι μεταφόρτωσης και διαλογής απορριμμάτων σε χώρους των δήμων. Τέτοιες προτάσεις είχαν υπάρξει στο παρελθόν και είχαν θαφτεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Για παράδειγμα ο δήμος Νέας Σμύρνης χρησιμοποιώντας κλαδοτεμαχιστή για την διαχείριση των κομμένων κλαδιών παράγει υλικό έτοιμο για πάρκα και κήπους. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η ρίψη κλαδιών στην χωματερή.

Σε άλλες χώρες (πχ Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία κα) δίπλα στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κλαδιά και διάφορα άλλα οργανικά υπολείμματα τους οποίους συλλέγουν οι Δήμοι σε τακτά χρονιά διαστήματα.

Χρειάζεται σχεδιασμός ανά γειτονιά σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς συλλόγους που θα μπορούσαν να επιδοτηθούν και να ενθαρρυνθούν για την εγκατάσταση ακόμα και οικιακών κλαδοτεμαχιστών ώστε να μειωθεί ο συνολικός όγκος που πρέπει να συλλέξει ο Δήμος.

Προφανώς όλα αυτά προϋποθέτουν συνεργασία με επιστήμονες, γεωπόνους και φορείς που ασχολούνται συστηματικά με την –φιλική προς το περιβάλλον–  διαχείριση απορριμμάτων. 

Λύσεις οικονομικές, φιλικές στο περιβάλλον και στους πολίτες υπάρχουν. Και βρίσκονται στον αντίποδα των ιδιωτικοποιήσεων, του νεοφιλελευθερισμού, της διαφθοράς και της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Γι’ αυτό απαιτούν διάθεση για μαχητική διεκδίκηση και σύγκρουση με τους φορείς της τοπικής και κεντρικής διακυβέρνησης.

Οι δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς στην περιοχή μαζί με τοπικές κινήσεις κατοίκων, συλλόγους, ενώσεις γονέων, σωματεία κτλ πρέπει από κοινού να δώσουμε και αυτή την μάχη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα