Αφρικανική Σύνοδος για το Κλίμα: παρέλαση πολυεθνικών και υποκριτικές υποσχέσεις

Στο Ναϊρόμπι της Κένυας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 6 Σεπτέμβρη η Aφρικανική Σύνοδος για το Kλίμα, προκειμένου να αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι χώρες της ηπείρου για τον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Στη Σύνοδο συμμετείχαν αρχηγοί αφρικανικών κρατών, αλλά και εκπρόσωποι βιομηχανικών χωρών της Δύσης, όπως και ο Γραμματέας του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και ο πρόεδρος της Συνόδου για το Κλίμα Cop28 που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακραία ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Cop28 Sultan Al Jaber είναι μεγαλοστέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας των Εμιράτων. 

Στην Αφρικανική Σύνοδο όμως είχαμε και «Παρέλαση» των πολυεθνικών ενέργειας όπου εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και μιας σειράς «ανεπτυγμένων» χωρών, δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα «καθαρής ενέργειας». Είναι οι ίδιες εταιρείες και τα ίδια κράτη που καθορίζουν την ενεργειακή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο με καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων και κυρίως άνθρακα αυξάνεται αντί να μειώνεται, ενώ οι εκπομπές αερίων ρύπων που παράγονται από άνθρακα αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου (ακολουθεί το πετρέλαιο με 37% και το φυσικό αέριο με 20%).

Στο μεταξύ επτά από τις δέκα χώρες του κόσμου που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην Αφρική, τη στιγμή που η ήπειρος συνεισφέρει συνολικά μόλις το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

Μόνο στην Κένυα, τη χώρα που φιλοξένησε τη Σύνοδο, οι διαρκείς ξηρασίες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, με τον συνολικό αριθμό αυτών που βασίζονται σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας να αγγίζει τα 4,4 εκατομμύρια τον περασμένο Φλεβάρη. Ενώ την ίδια ώρα 600 εκατομμύρια Αφρικανοί δεν έχουν πρόσβαση σε καμίας μορφής ενέργεια! 

Η διακήρυξη στην οποία κατέληξε η Σύνοδος, ανάμεσα σε άλλα καλεί σε μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης χρέους με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές αφρικανικές χώρες, με αποτέλεσμα τόσο η οικονομική τους ανάπτυξη, όσο και η δυνατότητά τους να κινηθούν σε περιβαλλοντικά φιλικές ενεργειακές επιλογές να περιορίζεται.

Οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις παλιότερων συνόδων για το κλίμα και για τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών του πλανήτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να κινηθούν στην κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας, έχουν αποδειχτεί κενές περιεχομένου και καθαρή κοροϊδία. 

Έτσι, ο ιδιωτικός τομέας έρχεται να καλύψει το κενό, να παρουσιάσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, αλλά και να επενδύσει σε έργα που τελικά θα ωφελήσουν κυρίως τον ίδιο. 

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν έργα στην Αφρική, είναι ο πρόεδρος της Cop28 Sultan Al Jaber (ανακοίνωσε επενδύσεις 4,5 δις δολαρίων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και ο Τζεφ Μπέζος, με ένα πρόγραμμα 22,8 εκατ. δολαρίων για περιβαλλοντικά έργα στην Κένυα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Με αυτά τα ποσά, που για τους ίδιους είναι ψίχουλα, εξασφαλίζουν μεγάλα έργα στις χώρες που χρηματοδοτούν, αλλά και διαφήμιση για τους υπερ-πλούσιους οι οποίοι ευθύνονται για τεράστια εγκλήματα ενάντια στους εργαζόμενους και το περιβάλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Την ίδια ώρα και παρά τα μεγάλα λόγια, τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μετάλλων που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες τεχνολογίες, τις μπαταρίες, τις ανεμογεννήτριες κλπ, θα συνεχίσουν να εξορύσσονται και να αφήνουν πίσω τους ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλες τις χώρες της ηπείρου. 

Όπως και όλες οι προηγούμενες σύνοδοι για το κλίμα έτσι και η Αφρικανική Σύνοδος, δεν πρόκειται να φέρει πραγματικές αλλαγές στην προστασία του κλίματος του πλανήτη, ούτε και των ανυπολόγιστης σημασίας οικοσυστημάτων της Αφρικής. Μόνο οι κοινοί αγώνες των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων της ηπείρου και διεθνώς μπορούν να βάλουν φρένο στα καταστροφικά σχέδια του συστήματος του κέρδους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα