Παρά την πρωτοφανή προσπάθεια της ΝΔ να μας αποδείξει πως έχει κοινωνικές ευαισθησίες, καταγγέλλοντας χαρακτηριστικά στο προεκλογικό πρόγραμμά της πως:
«όποιος έχει χρήματα απολαμβάνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ για όποιον δεν έχει, η πρόσβαση και η χρήση υπηρεσιών είναι δυσχερέστερη»
αυτό που υπόσχεται να εφαρμόσει σαν Κυβέρνηση, με βάση το προεκλογικό της πρόγραμμα για την Υγεία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος που ασκείται από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (από το 2001 με την μεταρρύθμιση Παπαδόπουλου).
Όσο και αν προσπαθεί να φανεί δημοκρατικότερη με την κατάργηση των υπερεξουσιών των μάνατζερ των Δημόσιων Νοσοκομείων και την επιστροφή των παλαιών Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ), δύο όλοι και όλοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι απέναντι σε πέντε διορισμένους απ’ το υπουργείο στα ΔΣ, μόνο δημοκρατία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
«Συνύπαρξη ενός ολιγομελούς Διοικητικού Συμβουλίου και ενός Μάνατζερ Υγείας ο οποίος μετέχει ως εισηγητής στο ΔΣ αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου»
προτείνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία. Και εξηγεί:
«Τα ΔΣ θα είναι επταμελή. Απαρτίζονται από τον Πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη που διορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων».
Η κατάργηση των Απογευματινών Ιδιωτικών Ιατρείων εντός των Δημόσιων Νοσοκομείων που η ΝΔ ευαγγελίζεται πως θα πραγματοποιήσει, διότι
«καταστρατηγούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία τους και καταργούν στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών»
στην πραγματικότητα καθόλου δεν επιχειρεί να θίξει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας.
Κι αυτό καθώς έχει αποφασίσει να δημιουργήσει δύο κατηγορίες γιατρών
«με δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι την εργασιακή τους σχέση:
α) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης… οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής και έχουν μεγαλύτερο μισθό και
β) πλήρους απασχόλησης οι οποίοι …έχουν υποχρέωση πλήρους ωραρίου, μετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών… και έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εκτός Νοσοκομείου και φυσικά εκτός ωραρίου»
Αυτό επιφέρει διάσπαση στους γιατρούς εφόσον δημιουργεί πολλές κατηγορίες γιατρών με διαφορετικά συμφέροντα.
Η νομιμοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων στους γιατρούς του ΕΣΥ τους μετατρέπει σε «κυνηγούς πελατών» μιας και τα Νοσοκομεία θα είναι η δεξαμενή άντλησης πελατείας για τα ιδιωτικά τους ιατρεία εκτός Νοσοκομείου.
Και βέβαια θεσμοθετεί τις δύο κατηγορίες/ταχύτητες ασθενών, αυτών που θα έχουν την δυνατότητα να «επισκεφτούν» τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να εξυπηρετηθούν «διαφορετικά» και αυτούς που δεν θα μπορούν και θα τους περιμένει η ταλαιπωρία, οι ουρές και τα ράντζα.
Σ’ ένα άλλο σημείο το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία αναφέρει:
«Η αναπροσαρμογή του νοσηλίου και η χρηματοδότηση θα γίνεται ανά ασθένεια και όχι ανά νοσηλεία όπως ισχύει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Με την αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης τα Νοσοκομεία θα έχουν σημαντικά έσοδα αλλά και μέρος αυτών των εσόδων θα κατανέμονται στο προσωπικό…».
Το πρόγραμμα προνοεί επίσης για τη
«…δυνατότητα σύναψης συμβάσεων Κρατικών Νοσοκομείων με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς…»
Μ’ αυτά τα μέτρα η ΝΔ στοχεύει να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε οργανισμούς που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να βγάζουν δηλαδή κέρδος.
Και θέλει να κάνει τους εργαζόμενους στην Υγεία συμμέτοχους σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, δίνοντας τους "μπόνους" από το νοσήλειο.
Αυτές ενδεικτικά είναι μόνο μερικές από τις «μεταρρυθμίσεις» που η Κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να υλοποιήσει την επόμενη περίοδο στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των Δημόσιων Νοσοκομείων, συνδέοντας τον μισθό με την παραγωγικότητα και το κέρδος.
Ούτε οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτές τις λογικές ούτε και οι ασθενείς.
Αυτή η πολιτική πρέπει να μας βρει, όλους μαζί, εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, απέναντί της.