Στις 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στην Σρι Λάνκα εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της χώρας. Οι εκλογές κηρύχθηκαν πρόωρα από τον νυν πρόεδρο Mahinda Rajapaksa (Μαχίντα Ρατζαπάκσα) που θέλει να δρέψει τις «δάφνες» του νικητή του εμφυλίου πολέμου που έληξε στις 18 του περασμένου Μαΐου με την συντριπτική ήττα του αντάρτικου στρατού των Ταμίλ και την σφαγή χιλιάδων Ταμιλέζων (*).
Οικογενειοκρατία και διαφθορά
Η οικογένεια Ρατζαπάκσα είναι μια από τις ισχυρότερες στην χώρα και ελέγχει απόλυτα την κυβέρνηση. 11.7 εκ. δολάρια τον χρόνο κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι διάφοροι «σύμβουλοι» του προέδρου – η πλειοψηφία των οποίων είναι συγγενείς του – και πάνω από 8.6 εκ. δολάρια τα οχήματα πολυτελείας που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο ίδιος ο πρόεδρος ξοδεύει 100 χιλιάδες δολάρια την μέρα μόνο για την συντήρηση του γραφείου του. Η οικογένεια Ρατζαπάκσα είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί και για κατάχρηση χρημάτων που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι.
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές περισσότερες πληροφορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος έρχονται στην επιφάνεια. Σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια-Σρι Λάνκα» υπάρχουν πάνω από 160 καταγγελίες που αφορούν την χρησιμοποίηση δημόσιας περιουσίας – όπως κρατικά κτίρια και οχήματα – προς όφελος της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου.
Ο στρατός έχει διαταχθεί να κολλάει αφίσες υποστήριξης του Ρατζαπάκσα.
Ο αναπληρωτής Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας έχει στείλει εγκύκλιο στους διοικητές όλων των αστυνομικών τμημάτων που τους καλεί να ζητήσουν από όλους τους υφιστάμενους τους να στηρίξουν τον Ρατζαπάκσα.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς αυτά τα φαινόμενα εκφοβισμού και εξαγοράς θα ενταθούν όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.
Πόλεμος και οικονομική καταστροφή
Ο Ρατζαπάκσα δεν θα μπορούσε άλλωστε να στηριχθεί σε διαφορετικές μεθόδους. Τα μόνα που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση του είναι βάναυση καταστολή διαφθορά και μια βαθιά οικονομική κρίση.
Μέχρι και σήμερα πάνω από 200.000 Ταμίλ κρατούνται σε φρικτές συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πάνω από 15.000 ανήλικοι – ακόμα και οχτάχρονα παιδιά – κρατούνται σε μυστικούς χώρους χωρίς κανένας να μπορεί να μάθει σε τι συνθήκες ζουν. Η κυβέρνηση αρνείται όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και καταπνίγει όλες τις φωνές που ασκούν κριτική.
Συνολικά ο εμφύλιος πόλεμος κράτησε 25 χρόνια και κόστισε την ζωή σε 75.000 ανθρώπους. Με την λήξη του βέβαια δεν τέλειωσαν και τα προβλήματα της ρημαγμένης Σρι Λάνκα.
Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε μία χώρα που στο παρελθόν είχε το δεύτερο καλύτερο επίπεδο ζωής σε όλη τη Νότια Ασία και σχεδόν μηδενικά ποσοστά αναλφαβητισμού και στα δύο φύλα. Σήμερα, περισσότεροι από 1 στους 2 Σριλανκέζους ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ξόδευε πάνω από 2 εκ. δολάρια την ημέρα για τον εμφύλιο πόλεμο.
Οι «αμυντικές» δαπάνες για το 2009 έφτασαν τα 925 εκ. δολάρια. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 7% ενώ η ανατίμηση του νομίσματος τον περασμένο Ιούλη έπληξε ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές.
Πρόσφατα η σριλανκέζικη κυβέρνηση έλαβε δάνειο ύψους 1.9 δις δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Από τους βασικούς όρους που έθεσε το ΔΝΤ για να παραχωρήσει το δάνειο ήταν το πάγωμα των μισθών και η μείωση των δημοσίων δαπανών. Ακόμα και έτσι όμως, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο κύριος όγκος αυτών των χρημάτων θα καταλήξει στις τσέπες μιας ελάχιστης μειοψηφίας καπιταλιστών και ανθρώπων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 χάθηκαν 60.000 θέσεις εργασίας. Μια επίσημη έρευνα της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ανέφερε πως άλλες 155.000 θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα χάθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου χρόνου.
Η «αντιπολίτευση» και η στάση των ηγετών των Ταμίλ
Ο βασικός αντίπαλος του Ρατζαπάκσα στις εκλογές είναι ο στρατηγός Sarath Fonseka (Σάραθ Φονσέκα).
Ο Φονσέκα ήταν επικεφαλής των στρατευμάτων που σφαγίασαν χιλιάδες αμάχους Ταμίλ κατά την διάρκεια της τελευταίας φάσης του εμφυλίου πολέμου και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με την πολιτική. Ο βασικός λόγος που τον οδήγησε να πολιτευτεί ήταν πως μετά τη στρατιωτική νίκη της κυβέρνησης ο Ρατζαπάκσα πήρε όλη την «δόξα» παραγνωρίζοντας τον ρόλο του. Έτσι αποφάσισε να τον κοντράρει κατεβαίνοντας υποψήφιος στις εκλογές. Την υποψηφιότητα του Φονσέκα στηρίζουν το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα (ΕΕΚ) – που στο παρελθόν είχε παίξει και αυτό εξαιρετικά αρνητικό ρόλο στην εθνική διαμάχη και το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης (μαοϊκής απόκλισης, αριστερό στα λόγια – εθνικιστικό στην πράξη).
Ο Φονσέκα και το ΕΕΚ δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών, αμνήστευση των πολιτικών κρατουμένων και κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς καθώς ο Φονσέκα το 2008 δήλωνε δημοσίως πως «η Σρι Λάνκα ανήκει μόνο στους Σινχάλα», ενώ τόσο ο Φονσέκα όσο και το ΕΕΚ συνεργάζονται με το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης, ο ηγέτης του οποίου πρόσφατα δήλωνε πως καλώς κρατούνται τόσες χιλιάδες Ταμίλ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αφού «είναι όλοι τρομοκράτες».
Η πλειοψηφία των ηγετών των Ταμίλ – καθώς και των βουλευτών που έχουν εκλέξει – με δημόσια δήλωση της στηρίζει την υποψηφιότητα Φονσέκα – δηλαδή τον ενορχηστρωτή της σφαγής της μειονότητας!
Οι ηγέτες των Ταμίλ μπορεί να ελπίζουν σε κάποιο βουλευτικό αξίωμα αν εκλεγεί ο Φονσέκα. Η πλειοψηφία των Ταμίλ όμως, που υποφέρουν από την καταπίεση είναι φανερό πως δεν να έχει τίποτα να περιμένει από τους ηγέτες της.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει, από τη μια, πως ακόμα και όταν υπάρχει εθνική καταπίεση αυτοί που βασικά υποφέρουν είναι οι απλοί εργαζόμενοι και αγρότες και όχι η ελίτ, κι από την άλλη, πως οι καταπιεσμένες εθνότητες δεν μπορούν να στηριχτούν στους «δικούς» τους καπιταλιστές για να καθοδηγήσουν τον αγώνα τους. Αυτοί – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – θα συμβιβαστούν με την κατάσταση αρκεί να μην καταπιέζονται τα δικά τους δικαιώματα στην… εκμετάλλευση των ομοεθνών τους.
Όσον αφορά τις «υποσχέσεις» για αυξήσεις μισθών αφορούν μόνο… το εσωτερικό της χώρας, καθώς σε διεθνές επίπεδο οι δυο βασικοί υποψήφιοι διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υποσχεθεί περισσότερες διευκολύνσεις στους ξένους επενδυτές (κυρίως Ινδούς και Κινέζους) προκειμένου να κερδίσει την εύνοια – και την οικονομική βοήθεια – των καπιταλιστών αυτών των χωρών. Το μόνο σίγουρο είναι πως προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο κανείς από τους δύο δεν θα διστάσει να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η υποψηφιότητα του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ)
Στην εκλογική μάχη της 26ης Γενάρη το βασικό διακύβευμα δεν είναι η ανατροπή του Ρατζαπάκσα και η άνοδος στην εξουσία κάποιου άλλου που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Το πιο σημαντικό ζητούμενο είναι να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία μιας πραγματικά εναλλακτικής λύσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των εθνικών μειονοτήτων.
Αυτή την μάχη δίνουν με αυτοθυσία και γενναιότητα οι σύντροφοι του ΕΣΚ.
Σε ένα κλίμα απίστευτης τρομοκρατίας, απειλών και καταστολής οι σύντροφοι αποτελούν την μοναδική πολιτική δύναμη στην χώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ταμίλ και εξηγεί πως οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι φτωχοί από όλες τις εθνικές ομάδες όχι μόνο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τον πόλεμο αλλά πρέπει να δώσουν από κοινού τις μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Οι σύντροφοι έκαναν γνωστό σε διεθνές επίπεδο το δράμα των Ταμίλ μέσα από την καμπάνια «Αλληλεγγύη στους Ταμίλ» (**). Στο παρελθόν μπήκαν ενεργητικά μπροστά στην δημιουργία μίας επιτροπής που είχε συσταθεί σε συνεργασία με αριστερούς ηγέτες και πολιτικούς των Ταμίλ, με σκοπό τον αγώνα ενάντια στις δολοφονίες και τις απαγωγές αντιφρονούντων που ήταν για χρόνια ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των «ενοχλητικών» πολιτικών αντιπάλων. Πριν τρία χρόνια δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς ένας βουλευτής Ταμίλ, ηγετικό στέλεχος αυτής της επιτροπής.
Υποψήφιος εκ μέρους του ΕΣΚ είναι ο σ. Siri Jayasuriya (Σίρι Τζαγιασουρίγια), γενικός γραμματέας του ΕΣΚ. Ο σ. Σίρι έχει παίξει κεντρικό ρόλο στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο και την εθνική καταπίεση. Για αυτό το λόγο ο σύντροφος δέχτηκε πριν από δυο χρόνια επίθεση από ομάδα παρακρατικών (με επικεφαλής υφυπουργό της κυβέρνησης!) που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Έκτοτε δέχεται διαρκώς απειλές, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των «προδοτών» που θέλουν να εκτελέσουν οι παραστρατιωτικές ομάδες της χώρας, γι? αυτό και το κόμμα βρίσκεται σε συνθήκες ημιπαρανομίες (επίσημα είναι νόμιμο αλλά στην πράξη τα βασικά στελέχη αλλά και πολλά απλά μέλη είναι υποχρεωμένα να κρύβονται). Όλα αυτά παρότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 2005, το ΕΣΚ βγήκε πρώτο σε ψήφους σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς (και τρίτο μετά τα δύο αστικά κόμματα).
Η προεκλογική εκστρατεία των συντρόφων, έτσι, λαμβάνει χώρα σε ένα κλίμα πραγματικού τρόμου. Δολοφονίες αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων, απειλές και τραμπουκισμοί κατά την διάρκεια διανομής προεκλογικών φυλλαδίων, πλήρης αποκλεισμός από τα ΜΜΕ κτλ.
Ο μόνος δρόμος
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι σύντροφοι στην Σρι Λάνκα δίνουν την μάχη αυτή με αυταπάρνηση και γενναιότητα.
Με βαθιά ριζωμένη την πεποίθηση πως ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς από όλες τις εθνότητες είναι αυτός της κοινής πάλης για τα δικαιώματα τους, του κοινού αγώνα ενάντια σε αυτούς που τους καταδυναστεύουν.
Ο δρόμος τελικά της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει στους λαούς από φτώχεια, καταπίεση και πόλεμο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
____________________
(*) Στην Σρι Λανκα μαινόταν εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της εθνικής μειονότητας των Ταμίλ, που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας και της κυρίαρχης εθνότητας των Σινχάλα. Δείτε σχετικό άρθρο στο https://xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=2&v=322
(**) Δείτε περισσότερα εδώ: http://www.stoptheslaughteroftamils.org/