Όλα δείχνουν πως η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στον Υμηττό οφείλεται σε εμπρησμό. Είναι ενδεικτικό πως ξεκίνησε λίγο-πολύ ταυτόχρονα σε 3-4 σημεία του βουνού.
Αυτός ο εμπρησμός, όμως, ήταν απολύτως αναμενόμενος. Είχαν προηγηθεί άλλωστε εδώ και 3 μήνες δολιοφθορές και εμπρησμοί παρατηρητηρίων (παρατηρητήρια που βοηθούν τους εθελοντές δασοπροστασίας και τους πυροσβέστες να έχουν πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο βουνό – δείτε συνέχεια).
Τα σχέδια, επομένως, για εμπρησμό του Υμηττού υπήρχαν. Εκδηλώθηκαν σήμερα, βασικά γιατί οι συνθήκες για έναν εμπρησμό ήταν ιδανικές. Από τη μια γιατί ο άνεμος σήμερα μαίνεται με 9 μποφόρ, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο της πυρκαγιάς, ενώ ταυτόχρονα έχουν προηγηθεί μέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να πέσουν πάρα πολύ τα επίπεδα υγρασίας, μετατρέποντας τον Υμηττό σε «μπαρουταποθήκη».
Με αφορμή τις σημερινές πυρκαγιές που ακόμα μαίνονται παραθέτουμε στη συνέχεια άρθρο του συντρόφου Βαγγέλη Στογιάννη, επικεφαλής της Δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού, το οποίο είχε γράψει στο «Ξεκίνημα» την 1η Ιουνίου (https://xekinima.org/arthra/view/article/emprismoi-kai-doliofthores-ston-ymitto-ena-boyno-se-ki/)
Εμπρησμοί και δολιοφθορές στον Υμηττό: ένα βουνό σε κίνδυνο!
Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από δολιοφθορές και εμπρησμούς που έχουν σημειωθεί στον Υμηττό, προβληματίζουν τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ξεκινώντας από τον Απρίλη, άγνωστοι κατέστρεψαν δύο παρατηρητήρια, το πρώτο στην Αγία Παρασκευή, στο οποίο πριόνισαν τα ξύλα της βάσης και άλλο ένα στην περιοχή του Παπάγου, το οποίο έδεσαν με συρματόσκοινα και το τράβηξαν με όχημα. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, το παρατηρητήριο χρειάστηκε να κατεδαφιστεί, αφού οι φθορές ήταν τέτοιες που το καθιστούσαν επικίνδυνο, όχι μόνο για τους παρατηρητές, αλλά και για περιπατητές στο δάσος.
Άλλα δύο περιστατικά μέσα στο Μάη, ήρθαν να εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια του βουνού. Στις 20 του μήνα, εκδηλώθηκε φωτιά σε δύσβατη περιοχή, μέσα στην καρδιά του δάσους, πάνω από την περιοχή του Βύρωνα. Δύο μέρες αργότερα, άλλο ένα παρατηρητήριο καταστράφηκε, αυτή τη φορά από εμπρησμό, στην περιοχή της Καλοπούλας.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η καταστροφή των παρατηρητηρίων, δεν είναι «παιχνίδι», ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουμε να κάνουμε με μια αλυσίδα συμπτώσεων, αφού η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του βουνού. Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας πυρκαγιάς, από παρατηρητές σε κατάλληλα σημεία πάνω στο βουνό, αποτελούν το Α και το Ω στην άμεση αντιμετώπισή της, κρίνοντας πολλές φορές την έκβαση της επιχείρησης.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται για περιστατικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε μια έκταση που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και φτάνει μέχρι το Βύρωνα.
Την ίδια ώρα, οι ασύρματες επικοινωνίες των εθελοντικών ομάδων παρεμποδίζονται συστηματικά. Για την ακρίβεια, η συχνότητα στην οποία εκπέμπει η Δασοπροστασία Παπάγου – Χολαργού, γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα στόχος «πειρατών» που προκαλούν παρεμβολές, προσπαθώντας να παρακωλύσουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, αλλά και την επικοινωνία της ομάδας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Όλα τα παραπάνω ύποπτα κρούσματα, μας προκαλούν σαφώς ανησυχία. Την ίδια ώρα όμως, αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους συμφέροντα βρίσκονται πίσω από αυτή την κατάσταση, γνωρίζουμε με βεβαιότητα το εξής: Κάθε είδους προσπάθεια καταστροφής του δάσους που αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα ολόκληρης της περιοχής θα μας βρει απέναντί της!