Των Οζγκιούρ Ινσάνογλου και Μπαχτιγιάρ Γκίρνε, Βόρεια Κύπρος
Στις 25 του Μάρτη, δώδεκα συνδικάτα της Βόρειας Κύπρου οργανώνουν δίωρη απεργία και διαδήλωση στη Λευκωσία, ενώ στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο άλλες απεργίες στις 11 και 18 του Μάρτη στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις, Αμμόχωστο και Κερύνεια αντίστοιχα.
Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια μιας πιο γενικής εκστρατείας ενάντια στο πακέτο λιτότητας που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση συμμαχίας του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP). Η κυβέρνηση του παραδοσιακού Σοσιαλδημοκρατικού και του Κεντροαριστερού κόμματος εφαρμόζει περικοπές, που περιλαμβάνονται μέσα στο πρωτόκολλο που υπέγραψε με την Τουρκική κυβέρνηση.
Από το 2009, τα συνδικάτα παλεύουν ενάντια στο λεγόμενο «νόμο της μετανάστευσης» (που ωθεί, δηλαδή, τους τουρκοκύπριους τ/κ στη μετανάστευση) – ένα πακέτο από νεοφιλελεύθερα μέτρα που η Τουρκική κυβέρνηση επέβαλε στα πλαίσια του τελευταίου πρωτόκολλου (αντίστοιχου μνημονίου) που υπέγραψε με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ (Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου) που προβλέπει ότι η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει μέρος του προϋπολογισμού της ΤΔΒΚ.
Η Τουρκία χρηματοδοτεί σχεδόν το 30% του ετήσιου προϋπολογισμού της Βόρειας Κύπρου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Βορρά συμπεριλάμβαναν νεοφιλελεύθερα μέτρα, τα οποία επέφεραν κλεισίματα εργοστασίων και περισσότερη εξάρτηση της οικονομίας από τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Το τελευταίο πακέτο μέτρων, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή το 2011, κατάφερε να μειώσει κατά 30% την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο αναγκάζονται να δουλεύουν με μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχει παγώσει η ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή) και οι μισθοί δημοσίου έχουν μειωθεί κατά 14.72%. Το όριο συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά καταργηθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Οι Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές οδηγήθηκαν σε πτώχευση και ιδιωτικοποίηση, ενώ στην ατζέντα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των τηλεπικοινωνιών και του ρεύματος.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει χρήματα για τον προϋπολογισμό, συνεχίζουν να εξαπατούν τους εργαζόμενους και να δίνουν διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Τρεις κυβερνήσεις έχουν ήδη πέσει
Το απεργιακό ρεύμα του 2009 ενάντια στο πακέτο των περικοπών ανάγκασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CTP – παραδοσιακό Σοσιαλδημοκρατικό, τότε κυβερνών κόμμα) να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να καλέσει πρόωρες εκλογές. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP – παραδοσιακό δεξιό κόμμα) που το διαδέχθηκε, ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι δε θα εφαρμόσει το πακέτο, παρόλα αυτά προχώρησε στην εφαρμογή του.
Το 2011, παρόλο που και πάλι οργανώθηκε ένα τεράστιο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων, όπου συμμετείχαν πέραν των 80.000 ατόμων –τόσο ισχυρό που κατάφερε να απασχολήσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ερντογάν ο οποίος σχολίασε το περιεχόμενο των πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές– το CTP, το οποίο τότε ήταν αντιπολίτευση, αντί να ταχθεί με το κίνημα, σαμπόταρε την κλιμάκωση των απεργιών κι έτσι έληξε η μάχη χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.
Το 2013, το CTP μπαίνει ξανά στην κυβέρνηση, μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) ξανά υποσχόμενο να παγώσει το πακέτο των περικοπών. Παρόλα αυτά, συνέχισαν να εφαρμόζουν περικοπές.
Κάποια από τα συνδικάτα έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται ενάντια στο πακέτο μέτρων ήδη από το Σεπτέμβρη. Δάσκαλοι και καθηγητές άρχισαν από τις περασμένες καλοκαιρινές διακοπές την εκστρατεία, όχι μόνο με πικετοφορίες έξω από τα Υπουργεία αλλά περιοδεύοντας και σε διάφορα χωριά για να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με το «νόμο της μετανάστευσης».
Το συνδικάτο των υπαλλήλων του Δημοσίου, KTAMS, κατέβηκε σε απεργία στις 16 του Φλεβάρη, και μόλις την επόμενη μέρα δημιουργήθηκε μια συμμαχία 12 συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άρχισε να οργανώνει μια σειρά από απεργίες.
Στις διαπραγματεύσεις που είχε με τα συνδικάτα, η κυβέρνηση συνεργασίας του CTP και DP δεσμεύτηκε να υπογράψει ένα νέο πρωτόκολλο με την Τουρκία, μετά τις προεδρικές εκλογές στο Βορρά, στις 17 του Απρίλη. Παρόλα αυτά κανείς δεν πείθεται ότι το πρωτόκολλο δεν θα περιλαμβάνει περισσότερες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι στο Βορρά είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, αυτή τη φορά μέχρι να σταματήσουν το πακέτο και να ανατρέψουν την λιτότητα. Οι τρεις επαρχιακές απεργίες είναι μόνο η αρχή. Δάσκαλοι και καθηγητές νεοεισερχόμενοι (διορισμένοι μετά το 2011) κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία στις 11 και 12 του Μάρτη.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν:
- Να σταματήσουν οι περικοπές μισθών.
- Ακύρωση του «νόμου της μετανάστευσης», συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων που προνοεί.
- Οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο να παίρνουν τους ίδιους μισθούς με τους συναδέλφους τους που έχουν προσληφθεί πριν το 2011.
- Επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
- Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις
- Να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα
Έκκληση για αλληλεγγύη
Η λιτότητα που επιβάλλεται στη Βόρεια Κύπρο δεν διαφέρει από τη λιτότητα που επιβάλλει η Τρόικα –η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ– στις χώρες της Ευρώπης.
Στη Βόρεια Κύπρο παρόλα αυτά, η «οικονομική βοήθεια» που έρχεται από την Τουρκία συγκαλύπτεται με το δικαιολογητικό της «διατήρησης της ειρήνης» και «προστασίας». Όμως για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους τα μέτρα λιτότητας σημαίνουν φτωχοποίηση και υποχρεωτική οικονομική μετανάστευση.
Η Νέα Διεθνιστική Αριστερά (CWI στην Κύπρο) καλεί τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους της Βόρειας Κύπρου.
Μπορείτε να στείλετε γράμματα αλληλεγγύης στα συνδικάτα που απεργούν:
- ktos@ktos.org; info@ktoeos.org; info@gucsen.com; info@gucsen.org;
- ag_sen@yahoo.com; daubirsen1@gmail.com; [email protected];
- ktams@kibris.net; sscorpion63@hotmail.com;
kamusen@kibrisonline.com; turksen@kibris.net; dev–is@defne.net - και ένα αντίγραφο στο μέιλ μας: [email protected]
Kαı γράμματα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ -Τούρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου):
- Στον πρωθυπουργό Οζκάν Γιωργαντζίογλου: Özkan Yorgancıoğlu, basbakanyardimciligi@gov.ct.tr, φαξ: (0392) 227 52 81.
- Στον Υπουργό Οικονομικών: Ζερεν Μουνγκάν: Zeren Mungan φαξ: (0392) 22 92 297.
- Και στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σερντάρ Ντενκτάς: Serdar Denktaş fax: (0392) 22 79 675