Του Κυριάκου Χάλαρη
Η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» με επικεφαλής τον Ηρακλή Γκότση αναδείχθηκε εκ νέου δημοτική αρχή στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία μιας κι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις δήμων που κερδίζεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά από την Αριστερά (η άλλη περίπτωση στην Αττική είναι η Πετρούπολη που κερδήθηκε από το ΚΚΕ).
Το Ξεκίνημα στήριξε κριτικά μεν, πολύ ενεργά δε, την «Ενότητα» γιατί θεωρήσαμε αυτή τη μάχη κομβική. Το να περάσει ένας δήμος, όπου παραδοσιακά έχει βαθιές ρίζες η Αριστερά, στα χέρια μνημονιακών δυνάμεων θα σήμαινε μια μεγάλη ήττα. Την ίδια στιγμή βλέπαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε να ανοίγονται σημαντικές δυνατότητες για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο δήμο Νέας Ιωνίας μέσα από αυτή τη νίκη.
Όμως, η νέα δημοτική ομάδα που διαμορφώνεται μέσα από τα αποτελέσματα των εκλογών και τους σταυρούς προτίμησης, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο η νέα δημοτική αρχή μπορεί να κινηθεί σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μνημόνια και τον Καλλικράτη.
Μόλις το 1/3 των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην «Ενότητα» είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου αποτυπώνει έντονα τα ανοίγματα που έκανε το επιτελείο της «Ενότητας» σε χώρους που είναι αμφίβολο αν έχουν καν σχέση με την Αριστερά: παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι ταυτισμένα με τις ΠΑΣΟΚικές διοικήσεις του δήμου, άνθρωποι που μόνο ευκαιριακά και εν όψει δημοτικών εκλογών εντάχθηκαν στην Αριστερά και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει μόνο κομματικά μέλη όπως μπορεί να βιαστούν κάποιοι να μας κατηγορήσουν. Ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς χρειάζεται ανένταχτους αγωνιστές, χρειάζεται νέους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και αν δεν το έχουν κάνει ποτέ μέχρι τώρα, χρειάζεται όσους από τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν και οδηγήθηκαν στην Αριστερά. Και με αυτή την έννοια οι διευρύνσεις είναι αναγακαίες. Το θέμα είναι με ποια κριτήρια, σε ποια κατεύθυνση και με ποια άτομα. Το μέγεθος και η ποιότητα της διεύρυνσης ενός ψηφοδελτίου καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το χαρακτήρα μια δημοτικής παράταξης.
Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν η ίδια η παράταξη δεν λειτουργεί με σωστό τρόπο, με βάση τις σωστές παραδόσεις της Αριστεράς. Όταν δεν έχει θεσμοθετήσει καμιά εσωτερική δημοκρατική διαδικασία συζήτησης, επεξεργασίας προγράμματος, συμμαχιών, ελέγχου κοκ, ώστε να καθορίζεται συλλογικά και να ελέγχεται η συνολικότερη πορεία της.
Και όταν σε γειτονικούς δήμους όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια για παράδειγμα και το Χαλάνδρι, πολύ ριζοσπαστικές δημοτικές κινήσεις, με ζωντανές διαδικασίες και με ανατρεπτικό πολιτικό πρόγραμμα και λόγο καταφέρνουν σημαντικές νίκες, αυτό δείχνει ότι μπορεί μια δημοτική κίνηση της Αριστεράς αφενός να λειτουργήσει συλλογικά, αφετέρου με καθαρότητα στη φυσιογνωμία και χωρίς πολιτικές εκπτώσεις να κερδίσει!
Όπως και να χει το μέλλον της Ενότητας δεν είναι προκαθορισμένο. Το κατά πόσο θα είναι μια παράταξη «συμβιβασμών» ή μια παράταξη «ανατροπών» είναι ένα ζήτημα ανοικτό και θα φανεί το επόμενο σύντομο διάστημα. Αυτό θα κριθεί όχι μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό. Στο κατά πόσο θα δείξει διάθεση η νέα δημοτική αρχή να οργανώσει τον κόσμο της Νέας Ιωνίας για τους αγώνες που έρχονται, στο κατά πόσο θα είναι διατεθειμένη να συντονιστεί με τους άλλους δήμους που κερδήθηκαν από την Αριστερά και μέσα από ένα μέτωπο μαχητικών δήμων να ανοίξει ένα ακόμα δρόμο για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.
Εμείς ασφαλώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δήμο από τους δημότες για τους δημότες, για ένα δήμο «ανατρεπτικό», παλεύοντας στην τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη κινημάτων και ριζοσπαστικών συνειδήσεων και για τη σύνδεσή τους με παρόμοια κινήματα σε γειτονικούς δήμους.