Ο δημοτικός χώρος Info-Cafe στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου ανήκει πλέον στους κατοίκους!

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zSnZQBHOIhM&hl=en&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zSnZQBHOIhM&hl=en&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Δεν πρόκειται για μια κλασσική κατάληψη… Μετατρέπουμε το Info Café σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού. Έναν χώρο ανοιχτό σε όλους. Έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να πιει έναν φτηνό καφέ, να δει ταινίες, να οργανώσει συζητήσεις, εκδηλώσεις, πάρτι, μαθήματα (από χορό και σκηνοθεσία, μέχρι ότι βάλει ο νους του). Το χώρο αυτό τον καταλάβαμε και τον διαχειριζόμαστε Ζωγραφιώτες κάτοικοι, εργαζόμενοι και φοιτητές. Οι αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας και το πρόγραμμα του χώρου λαμβάνονται δημοκρατικά στις ανοιχτές συνελεύσεις που γίνονται ταχτικά, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουμε με βάρδιες τη φύλαξη, την καθαριότητα, τα μερεμέτια, τη λειτουργία του μπαρ κοκ.

Τι ήταν το Info-Cafe;

Το info-cafe είναι ένας διώροφος, αρκετά μεγάλος, δημοτικός χώρος στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ζωγράφου. Τα τελευταία χρόνια, τόσο η παρούσα διοίκηση του δήμου όσο και η προηγούμενη, νοίκιαζε το χώρο σε ιδιώτες με στόχο την εμπορική εκμετάλλευσή του ως καφετέρια. Ο Δήμος Ζωγράφου βέβαια, και ως φοιτητούπολη, ποτέ δεν είχε έλλειψη από καφετέριες, οι δε ιδιώτες ξεχνούσαν ότι πρόκειται για δημοτικό χώρο και άρα να βάζουν "δημοτικές τιμές". Oσο για τον τελευταίο ιδιώτη, ξέχασε ακόμα και το ότι ήταν ενοικιαστής και δεν πλήρωσε ποτέ ενοίκιο. Θεώρησε φαίνεται ότι ξεχρέωσε όταν μετέτρεψε την καφετέρια σε εκλογικό κέντρο του τωρινού δημάρχου, Καζάκου. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Δήμος του έκανε έξωση καθώς είχε δημιουργήσει ένα χρέος 280.000 ευρώ.

Κι’ ενώ ο Δήμαρχος δήλωνε ρητά ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης νέου επιχειρηματία για να ξανανοικιάσει το χώρο ώστε να ξαναγίνει καφετέρια, μια σειρά κάτοικοι (οργανωμένοι σε πολιτικές, περιβαλλοντικές κ.α. οργανώσεις, σε κινήσεις κατοίκων, σε δημοτικές παρατάξεις, αλλά και ανένταχτοι), αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε άμεσα το Info Cafe, για να δημιουργήσουμε ένα χώρο ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Έναν χώρο όπου ο καθένας να κάτσει χωρίς να χρειάζεται να δώσει χρήματα, να μπορεί να πιει έναν φτηνό καφέ, να δει ταινίες, να οργανώσει συζητήσεις, εκδηλώσεις, πάρτι, μαθήματα (χορού, σκηνοθεσίας, δημιουργίας κοσμήματος, κοκ). Έναν χώρο που στην λογική της εμπορευματοποίησης και του ατομικισμού θα αντιτάσσει την ελευθερία, την αυτοδιαχείριση, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

Οι πρώτες μέρες…

Η κατάληψη του χώρου έγινε μετά από απόφαση μιας αρκετά μαζικής γενικής συνέλευσης, όπου παρευρέθηκαν 120-150 άτομα.

Η είσοδος έγινε την Τσικνοπέμπτη. Κόψαμε τα λουκέτα, μπήκαμε, καθαρίσαμε το χώρο και οργανώσαμε ένα λαϊκό γλέντι, το οποίο είχαμε προπαγανδίσει τις προηγούμενες μέρες ανοιχτά με αφίσες και προσκλήσεις. Εκείνη την ημέρα πέρασαν γύρω στα 1000 άτομα από το χώρο, ενώ οι τελευταίοι γλεντζέδες έφυγαν τα ξημερώματα.

Την επόμενη μέρα καλέστηκε γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα. Σε αυτήν την συνέλευση όπως και στην επόμενη, που έγινε μία βδομάδα μετά, αποφασίσαμε να κρατάμε το χώρο ανοιχτό από τις 8:30 το πρωί μέχρι τη 1:00 το βράδυ, ορίσαμε βάρδιες κοκ.

Η δεύτερη δράση «εξωστρέφειας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (22/2) κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής φιέστας που είχε διοργανώσει ο Δήμαρχος και η οποία κατέληξε πάνω στην πλατεία Γαρδένιας. Η "Πρωτοβουλία για τη χρήση του Info-Cafe από τους κατοίκους του Ζωγράφου" όπως ονομάστηκε η ομάδα των κατοίκων που πήραν την πρωτοβουλία για την οικειοποίηση του χώρου του info-cafe, είχε αποφασίσει να παρέμβει στην φιέστα του Δήμου μοιράζοντας υλικό και ενημερώνοντας τον κόσμο για την προσπάθεια που γίνεται ο χώρος να γίνει και να παραμείνει των κατοίκων. Στόχος δεν ήταν να κινηθούμε ενάντια στην εκδήλωση και τον κόσμο που συμμετείχε, αλλά μέσα στην γιορτινή ατμόσφαιρα, μασκαρεμένοι, πουλώντας φτηνό καφέ και κερνώντας τσίπουρο να προβάλουμε το χώρο, το αίτημα για παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο στους κατοίκους και να ζητήσουμε από τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά.

Η ανταπόκριση του κόσμου

Παρόλο που έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε όσον αφορά στη «προπαγάνδιση» του χώρου, έτσι ώστε να τον μάθουν όλοι οι κάτοικοι του Ζωγράφου, τα πρώτα δείγματα από τον κόσμο που έρχεται είναι πολύ θετικά.

Κόσμος που δεν έχει χρόνο για βάρδιες, αλλά έρχεται να πιει τον καφέ του, μας δίνει συγχαρητήρια και επιπλέον φέρνει δώρο προμήθειες για το μπαρ (καφέδες, κρασιά, κλπ) για να ενισχύσει το ταμείο και την προσπάθεια. Άλλοι ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση του χώρου και του προγράμματος, άλλος προσφέροντας κουτιά με μαρκαδόρους για τις παιδικές δραστηριότητες, άλλοι παίζοντας μουσική, άλλη προσφέροντας τα έργα της για το στήσιμο έκθεσης ζωγραφικής, κοκ.

Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά με τους νέους. Δείχνουν κατανόηση στις όποιες ελλείψεις (π.χ. η θέρμανση του χώρου δεν είναι επαρκής, οι «καφετζήδες» δεν είναι έμπειροι για να φτιάξουν έναν σωστό «γλυκύ βραστό»), κατακρίνουν το Δήμαρχο και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε. Χαρακτηριστικός είναι ένας συνταξιούχος δάσκαλος της περιοχής, ο οποίος κάθε απόγευμα που έρχεται μας λεει «το πιο σημαντικό είναι να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός για όλους τους κατοίκους».

Άλλοι έρχονται με τα παιδιά τους και άλλοι με το σκύλο τους το βράδυ για ποτό, φοιτητές φέρνουν τα πρωινά τα βιβλία τους για διάβασμα (είμαστε και σε περίοδο εξεταστικής).

Είναι δύσκολο να περιγράψεις μια κατάσταση όπου συνυπάρχουν τόσο διαφορετικές ηλικίες, τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, αρμονικά, με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Πώς για παράδειγμα το πρωί που κάποιοι φοιτητές διαβάζουν εκεί, δεν χρειάζεται κανείς να πει ότι πρέπει να γίνει ησυχία, αλλά αυτό γίνεται από μόνο του, και ακόμα κι’ αυτοί που παραδίπλα παίζουν τάβλι, δεν θα χτυπάνε τα πούλια, αυτοί που μιλάνε, θα το κάνουν χαμηλόφωνα, κοκ.

Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις

Τόσο στις συσκέψεις πριν την κατάληψη του χώρου όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του, συμμετείχαν και συμμετέχουν άνθρωποι με διάφορες και διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις. Το παράδειγμα της περιοχής του Ζωγράφου αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα συνεργασίας σχεδόν όλων των δυνάμεων της αριστεράς που δρουν στην περιοχή (ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΚΟΕ, ΟΚΔΕ, ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΣΕΚ, Νεολαία ΣΥΝ …μόνο ο τοπικός Συνασπισμός και το ΚΚΕ αρνούνται να στηρίξουν) και παράλληλα της ένταξης ατόμων που δεν ανήκουν σε οργανωμένους πολιτικούς φορείς ή που δεν τοποθετούν καν τον εαυτό τους στα αριστερά. Παράλληλα, σε αυτή τη συνεύρεση συμμετέχουν και άτομα από τον αναρχικό χώρο. Παρ’ ότι πολλά ζητήματα είναι αντικείμενο διαφωνιών και μένει ακόμα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν αρκετά θέματα, έχουμε καταφέρει να σχηματίσουμε ένα μίνιμουμ συμφωνιών που επέτρεψαν την διεκδίκηση και πλέον επιτρέπουν την καλή και συνεχή λειτουργία του χώρου.

Σήμερα, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται μέχρι να του αποδοθεί το τελικό του όνομα, λειτουργεί στη βάση των αποφάσεων της συνέλευσης. Η συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο το οποίο και αποφασίζει για την λειτουργία του χώρου. Οι αποφάσεις υλοποιούνται από τις διαχειριστικές και θεματικές επιτροπές, οι οποίες εκλέγονται ή οργανώνονται με διαθεσιμότητες επίσης από την συνέλευση των κατοίκων για την εκπλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών και μέχρι την νέα συνέλευση. Συνήθως, το είδος των επιτροπών εξαρτάται από τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν τρεις επιτροπές: Μία επιτροπή προγράμματος και προπαγάνδισης, μία επιτροπή μπαρ και καθαριότητας και μία τεχνική επιτροπή (μερεμέτια). Τα άτομα που συμμετέχουν σε κάθε επιτροπή δεν αναλαμβάνουν την εκτέλεση των καθηκόντων μόνοι τους, αλλά βρίσκοντας και άλλους πρόθυμους, διασφαλίζουν ότι τα καθήκοντα θα εκτελεστούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της επόμενης περιόδου είναι η συνέχιση των ενεργειών μαζικής απεύθυνσης προς την κοινωνία του Ζωγράφου, ώστε η κατάληψη του χώρου να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των κατοίκων, να μαζικοποιηθούν οι δράσεις μας, να οργανώνονται όλο και περισσότερες δραστηριότητες και τελικά να μονιμοποιηθεί ο χώρος ως αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος έκφρασης και πολιτισμού στο κέντρο του Ζωγράφου. Γιατί, οι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι ανήκουν πάνω απ’ όλα στους κατοίκους και όχι στις δημοτικές αρχές για να τους ενοικιάζουν και να τους «εκποιούν».

Ειρήνη Πλουμπίδη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα