Βρετανία: η Ζάρα Σουλτάνα ανακοινώνει νέο αριστερό κόμμα

Του Νάιτζελ Σμιθ

Στις 3 Ιουλίου η βουλευτής Ζάρα Σουλτάνα ανεξαρτητοποιήθηκε από το Εργατικό Κόμμα και ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί ενός νέου κόμματος μαζί με τον πρώην πρόεδρο των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Η ανακοίνωσή αυτή είναι μια ανάσα για όλους όσους ζητάνε και επιδιώκουν τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος. Πολλοί και πολλές που προέρχονται από την Αριστερά σωστά θα υποστηρίξουν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία πριν από τέσσερα χρόνια, όταν δέχθηκε επίθεση από την οικονομική ελίτ και τη δεξιά των Εργατικών. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ζ. Σουλτάνα ήταν αυτή που βγήκε τελικά μπροστά, έσπασε το αδιέξοδο της καθυστέρησης αυτής της αναγγελίας.

Τον τελευταίο χρόνο, η δυναμική για την ίδρυση ενός νέου κόμματος έχει αυξηθεί, υπό το βάρος των πολιτικών της κυβέρνησης των Εργατικών σε μια σειρά ζητήματα όπως η πρόνοια, τα πολιτικά δικαιώματα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η σφαγή που συντελείται στη Γάζα, κα. Ορισμένα στελέχη των Εργατικών επιχείρησαν να ανακόψουν αυτή τη δυναμική, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», ή ότι «μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τους Εργατικούς» ή ότι «όλες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου κόμματος που έγιναν στο παρελθόν έχουν αποτύχει». Άλλοι έχουν στραφεί στον ακτιβισμό και τον εθελοντισμό, ως αποκλειστική ενασχόληση. Ωστόσο, οι συνθήκες στη Βρετανία σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν όταν ο Σκάργκιλ [1] δημιούργησε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τη δεκαετία του 1990, ή όταν δημιουργήθηκε το Respect πριν από 20 χρόνια.[2] Τώρα έχουμε μια κυβέρνηση των Εργατικών που δεν ασκεί δεξιές πολιτικές μόνο σε οικονομικό επίπεδο -εφαρμόζοντας μια πλήρως νεοφιλελεύθερη ατζέντα- αλλά και σε κοινωνικά θέματα, στο μεταναστευτικό, στο περιβάλλον, στο πεδίο της στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας, κα. Πολύς κόσμος παρακολουθεί αποσβολωμένος τα όρια στα οποία έχει φτάσει η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αστικής τάξης, όπως και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στην κοινωνία υπάρχει διάχυτη μια αναζήτηση για αριστερές εναλλακτικές.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα του βάθους της διπροσωπίας της κυβέρνησης των Εργατικών είναι η απόφασή της να θέσει εκτός νόμου μια ειρηνική ακτιβιστική ομάδα Palestine Action. Με την απόφαση αυτή, είναι πλέον παράνομο να εκφράσει κανείς υποστήριξη σε αυτή την ομάδα, επειδή θεωρείται από το κράτος ως «τρομοκρατική» οργάνωση. Τα δικαστήρια μπορούν να επιβάλουν ποινές έως και δεκατεσσάρων ετών φυλάκισης σε όποιον εκφράζει υποστήριξη στην Palestine Action.

Η Ζάρα Σουλτάνα κάνει ένα σημαντικό και τολμηρό βήμα που πρέπει να επικροτηθεί. Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται συζητήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο κόμμα. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος στο παρελθόν είχε συζητηθεί ως η πιθανή προσωρινή ηγετική μορφή ενός τέτοιου σχηματισμού, έδειχνε απρόθυμος να βγει μπροστά. Φαίνεται ότι η Ζ. Σουλτάνα τον έσπρωξε να προχωρήσει, και έτσι ο νέος σχηματισμός θα έχει κατά πάσα πιθανότητα στην ηγεσία του και τους δύο από κοινού.

Όπως φαίνεται, η απόφαση να στηριχτεί η από κοινού ηγεσία τους, συντονίστηκε το τελευταίο διάστημα με τη γραμματεία του Collective, ενός σχηματισμού που συζητάει και προωθεί στην υπόλοιπη Αριστερά το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Η «Καμπάνια για ένα Μαζικό Εργατικό Κόμμα» (ένα σχήμα που δουλεύει στην ίδια κατεύθυνση), παρακολουθούσε τις ανοιχτές συνεδριάσεις του Collective και προσπαθούσε να ωθήσει την προσπάθεια για τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος προς μια συλλογική, δημοκρατική διαδικασία, που να εμπλέκει τη βάση του κόσμου που επιδιώκει αυτή την εξέλιξη. Η ξαφνική ανακοίνωση της Σουλτάνα προκάλεσε κάποιες ανησυχίες λόγω της τοποθέτησης της ίδιας και του Κόρμπιν στο τιμόνι της νέας πρωτοβουλίας. Ωστόσο, στο βαθμό που θα λογοδοτούν και θα ελέγχονται από τη βάση του νέου εγχειρήματος σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας του, τότε είναι εφικτό να έχουμε ένα κόμμα με πραγματικά δημοκρατικές δομές και λειτουργία.

Στην ανακοίνωσή της, η Σουλτάνα είπε ξεκάθαρα ότι «ο Τζέρεμι Κόρμπιν και εγώ θα ηγηθούμε από κοινού της ίδρυσης ενός νέου κόμματος, μαζί με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, αγωνιστές και ακτιβιστές σε όλη τη χώρα». Αυτό δείχνει να είναι μια προσπάθεια για ευρείες συνεργασίες στη διαδικασία χτισίματος του νέου κόμματος. Η Σουλτάνα αναφέρει επίσης ότι: «Το 2029 (το πιθανό έτος των επόμενων γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο) η επιλογή θα είναι σκληρή: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Η σαφής αναφορά του σοσιαλισμού στη δήλωσή της είναι ενθαρρυντική. Από την πλευρά της Αριστεράς που συμμετέχει στην προσπάθεια, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια πραγματικά σοσιαλιστική και όχι μια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν κατά τη δημιουργία νέων αριστερών σχηματισμών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα παράδειγμα προς αποφυγή, είναι αυτό της διάψευσης των ελπίδων της Αριστεράς και του κινήματος στην Ελλάδα με την προδοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συγκρότηση ενός αριστερού μπλοκ μέσα στο νέο κόμμα, που θα αποτελείται από συντρόφους που ήδη συνομιλούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, θα μπορούσε να ενισχύσει την επικράτηση μιας προσέγγισης που να βασίζεται στις πολιτικές αρχές, αλλά και στις δημοκρατικές δομές που χρειάζεται ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Φυσικά θα υπάρχουν πολλές διαφορές προσέγγισης και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για θέματα όπως η σχέση με τα συνδικάτα, οι βασικές πολιτικές αρχές και οι δομές λειτουργίας. Ένα πράγμα είναι σαφές: το νέο κόμμα δεν μπορεί να αντιγράψει τις δομές και τις μεθόδους του Εργατικού Κόμματος, με εξάρτηση από «ηγέτες» που δεν μπορούν να ηγηθούν και διαδικασίες που κλείνουν τη συζήτηση. Ελπίζουμε ότι η Σουλτάνα και ο Κόρμπιν θα κινηθούν στην κατεύθυνση μιας νέας μεθοδολογίας, που θα επιδιώκει τη συναίνεση και θα ενσωματώνει ιδέες, χωρίς να προσπαθεί να κερδίζει με κάθε τρόπο σε κάθε διαφωνία, ή να επιβάλλει μειοψηφικές θέσεις. Πολλοί από τους ανθρώπους που θα ενταχθούν στο νέο κόμμα θα έχουν παρόμοιες ιδέες. Το 28% των Βρετανών αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστές. Το πως θα μοιάζει όμως ο σοσιαλισμός του νέου κόμματος, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.

Αυτή είναι η αρχή μιας συναρπαστικής διαδικασίας. Την επόμενη περίοδο θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Τα ΜΜΕ, το κράτος και η οικονομική ελίτ θα επιτίθενται σε κάθε βήμα της νέας προσπάθειας. Χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό, διαφανή και δημοκρατικό χώρο, που να αποκαλύπτει τη διαφθορά και τη βία που ενυπάρχει στο βρετανικό κράτος και να μπορεί να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός ο δρόμος είναι ο σοσιαλισμός. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια θα πρέπει να ακούγονται και οι ιδέες τους να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Οι αρχικές συζητήσεις θα αποκαλύψουν διαφορές, ίσως και σημαντικές, αλλά είναι απαραίτητο αυτές να αντιμετωπιστούν με μια κουλτούρα σεβασμού και ανοχής γύρω από ένα κοινό σύνολο αρχών και ιδεών. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, 35.580 άνθρωποι εγγράφηκαν στη σελίδα υποστήριξης της Σουλτάνα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες.

Πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό, να κάνουμε να σιγήσει ο θόρυβος που δημιουργούν οι εχθροί της κοινωνικής πλειοψηφίας και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.


[1] Άρθουρ Σκάργκιλ, συνδικαλιστής ανθρακωρύχος, ηγετικός στη μεγάλη απεργία του 1984-85 ενάντια στην κυβέρνηση Θάτσερ, που το 1996 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (Socialist Labour Party) έχοντας αποχωρήσει από τους Εργατικούς. 
[2] Κόμμα της Αριστεράς που ιδρύθηκε το 2004.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
440ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα