Ανακοίνωση του «Ξ» Θεσσαλονίκης
ΔΕΘ
Αγώνας για Μητροπολιτικό Πάρκο ενάντια στα σχέδια Τσιμεντοποίησης Δημοψήφισμα Τώρα!
Μητροπολιτικό Πάρκο για όλες & όλους
Λιγότερα από 2 τμ ανά κάτοικο είναι το πράσινο στη Θεσσαλονίκη, όταν το ελάχιστο όριο για τη βιωσιμότητα των πόλεων υπολογίζεται στα 10 τμ ανά κάτοικο. Επίσης, είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης σε μικροσωματίδια είναι 5 φορές πάνω από το όριο προστασίας της υγείας που θέτει ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Η κατάσταση αυτή έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Γι’ αυτό, για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, με πυκνή φύτευση δέντρων, στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ και μεταφορά της βαριάς εκθεσιακής δραστηριότητας εκτός πόλης, σε δημόσιο οικόπεδο στη Σίνδο.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο το γεγονός ότι κατάλληλες ζώνες πρασίνου (πχ μεγάλα αστικά πάρκα, αστικά δάση) μπορούν να μειώσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από 30 μέχρι 60%.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε πτώση της θερμοκρασίας τη θερμή περίοδο του έτους, τον αερισμό της πόλης, βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, αντιπλημμυρική θωράκιση, καθώς και να συμβάλλουμε σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν κατά κανόνα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές.
ή πολυτελές ξενοδοχείο με mall;
Η κυβέρνηση, το Υπερταμείο και η Διοίκηση Αγγελούδη, αδιαφορούν για τις ανάγκες των κατοίκων και προωθούν σχέδιο τσιμεντοποίησης του χώρου της ΔΕΘ, με κατασκευή νέων πολύ μεγάλων κτιρίων (επιχειρηματικό/εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων κ.λπ.), καθώς και τεράστιου υπόγειου πάρκινγκ -μιας ψευδοανάπλασης δηλαδή-, παραδίδοντας το καλύτερο «φιλέτο» της πόλης και την εκθεσιακή του λειτουργία σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιχειρούν το ξεπούλημα του χώρου της ΔΕΘ, που αποτελεί κοινό μας αγαθό.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης των δύο σχεδίων που συγκρούονται. Αν γίνει η επί τόπου ανάπλαση εκτιμάται ότι μόλις 32 στρ. ή 15% της έκτασης θα καλύπτεται από υψηλό πράσινο, ενώ ενιαίος χώρος πρασίνου θα είναι μόνο τα 13,3 στρ. (Πάρκο Αγγελάκη). Ενώ, το σχέδιο για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αφήνει ακάλυπτο το 87% του χώρου με δυνατότητα δημιουργίας ενός ενιαίου πάρκου με πυκνή φύτευση δέντρων.
Το πράσινο είναι Πολιτισμός
Η πρόταση των συλλογικοτήτων και των φορέων που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος περιλαμβάνει την κατεδάφιση του κύριου όγκου των σημερινών κτιρίων της ΔΕΘ και μετατροπή της έκτασης σε πάρκο υψηλού πρασίνου. Το πάρκο της ΔΕΘ θα συνδεθεί με τις παρακείμενες πράσινες εκτάσεις του Ξαρχάκου, της Νέας Παραλίας, του ΑΠΘ και του Γ΄ Σώματος Στρατού (διεκδικούμε την αποχώρηση του από το κέντρο και την παραχώρηση των εκτάσεων του στην τοπική κοινωνία), δημιουργώντας έναν ενιαίο πράσινο διάδρομο από το Σέιχ Σου ως τη θάλασσα, διάσπαρτο με κτίρια πολιτισμού (μουσεία), αθλητισμού και εκπαίδευσης.
Η μετακίνηση της ΔΕΘ στη Σίνδο θα πρέπει να συνδυαστεί και με σοβαρή αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς συνολικά στην πόλη, επέκταση του Μετρό, κατασκευή Τραμ, Θαλάσσια συγκοινωνία, ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Όλα υπό δημόσια ιδιοκτησία και κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους
Το σχέδιο τους προβλέπεται να κοστίσει 300 εκ. ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 124 εκ. Η χρηματοδότηση θα γίνει με τη γνωστή «αμαρτωλή» μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με το Δημόσιο να καταβάλλει 200 εκ. ευρώ. Το Δημόσιο, με άλλα λόγια, θα επιδοτήσει αδρά τα κέρδη της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Επίσης, το δημόσιο παραχωρεί δωρεάν το οικόπεδο (το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 400 εκ. ευρώ) στον ιδιώτη. Κατά τα άλλα, όταν η κοινωνία και τα κινήματα διεκδικούν υγεία, παιδεία, ασφαλείς μεταφορές, χώρους πρασίνου, κοινωνικές υπηρεσίες, Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές μας λένε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».
Δημοψήφισμα Τώρα!
Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για το μέλλον της πόλης τους. Γι’ αυτό και διεκδικούμε Δημοψήφισμα. Ο Νόμος 4555/2018 επιτρέπει τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με τη συλλογή υπογραφών από το 10% των εκλογέων, πράγμα που για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει 25.000 υπογραφές. Ένας στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός. Για να τα καταφέρουμε θα χρειαστεί καλά οργανωμένη και συντονισμένη κινητοποίηση αυτοδιοικητικών παρατάξεων, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων και πρωτοβουλιών κατοίκων, πολιτικών οργανώσεων αλλά και ενεργών πολιτών. Ήδη τις πρώτες ημέρες συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές δείχνοντας τη μεγάλη κοινωνική αποδοχή που έχει το αίτημα για Μητροπολιτικό Πάρκο.
Ελάτε σε επαφή με το «Ξεκίνημα» για να συμμετέχετε ενεργά στον αγώνα!
Υπογράφουμε εδώ.