Την Τετάρτη 4/12/2024 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά καταδίκασε την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίγκεμποργκ Μπέγκελ σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή. Το «έγκλημά» της ήταν ότι τον Ιούνιο του 2021 είχε φιλοξενήσει για κάποιες μέρες στο σπίτι της στην Αθήνα Αφγανό πρόσφυγα, τότε ακόμα αιτούντα για άσυλο, το οποίο του δόθηκε στη συνέχεια. Για να δοθεί η πλήρης εικόνα, ο προαναφερόμενος δεν αντιμετωπίστηκε από τις αρχές ως εν δυνάμει φυγάς, διότι αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο ώρες μετά τη σύλληψή του στις 14 Ιουνίου, αφού είχε δηλώσει τον τόπο κατοικίας του στην πόλη της Αθήνας, συγκεκριμένα στο σπίτι της δημοσιογράφου.
Ρατσιστικές διατάξεις
Η κατηγορία ότι η Ι. Μπέγκελ «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή πολίτη τρίτης χώρας» βασίζεται στις αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 έτσι ώστε να βάλει εμπόδια στα κύματα μεταναστών που έρχονταν τότε από την Αλβανία.
Η διάταξη αυτή στόχευε φυσικά στην ποινικοποίηση οποιασδήποτε μορφής βοήθειας και αλληλεγγύης απέναντί τους και τον περιορισμό των σχέσεων τους με τους ντόπιους, ανεξάρτητα από το αν είχαν άδειες παραμονής ή όχι. Με άλλα λόγια στον πλήρη αποκλεισμό ή ακόμα και διωγμό τους. Η διάταξη αυτή διατηρήθηκε στο νέο κώδικα Μετανάστευσης του 2014 και ήταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε μόνη της (δηλαδή χωρίς να συνδυαστεί με άλλα αδικήματα). Η υπόθεση δεν έχει λήξει οριστικά, αφού εναντίον της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση.
Μια ενοχλητική φωνή
Η Ίγκεμποργκ Μπέγκελ δεν είναι μία τυχαία δημοσιογράφος. Στις 9 Νοεμβρίου του 2021 στην κοινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομόλογού του Mark Rutte, η δημοσιογράφος έκανε δημόσια σκληρή κριτική και μίλησε ανοιχτά ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό. Τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται επανειλημμένα για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και για τις επαναπροωθήσεις.
Μετά τη συνέντευξη τύπου η Ι. Μπέγκελ δέχτηκε τόσες απειλές, διαδικτυακές και όχι μόνο, που την ανάγκασαν να φύγει από την Ελλάδα ώστε να διασφαλίσει την σωματική της ακεραιότητα. Στις 18 Νοεμβρίου το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογράφων εξέδωσε ανακοίνωση αλληλεγγύης προς την Oλλανδή δημοσιογράφο, στην οποία αναφέρονταν και σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα και την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Με πρόσχημα τους διακινητές…
Το ελληνικό κράτος κυνηγάει τους πρόσφυγες κατηγορώντας τους ως διακινητές, την ίδια ώρα που τα κυκλώματα που θησαυρίζουν βάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους σε σαπιοκάραβα μένουν ανενόχλητα. Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη δολοφονική βία του λιμενικού και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας, κατηγορούνται ως διακινητές και κινδυνεύουν να υποστούν εξοντωτικές ποινές φυλάκισης.
Η πρόσφατη δίωξη είναι το κερασάκι στην τούρτα του ρατσισμού και της καταστολής. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος προσπαθεί να ποινικοποιήσει πράξεις αλληλεγγύης και να σπείρει τη διχόνοια.
- Ο Σομαλός πρόσφυγας Μοχάμεντ Χαντάν Αμπντί πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης ως διακινητής, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αυτός που ανέλαβε τα ηνία της βάρκας όταν ο πραγματικός διακινητής την εγκατέλειψε καθώς ετοιμαζόταν να βουλιάξει. Έτσι ο Μοχάμαντ έσωσε 32 άτομα. Στο Εφετείο κρίθηκε ξανά ένοχος αλλά η ποινή του μειώθηκε στα 38 χρόνια και αφού είχε εκτίσει ήδη τα 2 χρόνια, και ενάμιση χρόνο με μεροκάματα, επιτράπηκε η αποφυλάκιση του.
- Αντίστοιχη είναι η περίπτωση δύο Αφγανών προσφύγων, του Ακίφ Ραζούλι και του Αμίρ Ζαχίρι οι οποίοι καταδικάστηκαν επίσης με την κατηγορία της διακίνησης χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, σε 50 χρόνια φυλάκισης. Στη συνέχεια στο Εφετείο ο Ακίφ απαλλάχθηκε από την κατηγορία, ενώ ο Ακίρ κρίθηκε εκ νέου ένοχος με ποινή 8 ετών κάθειρξης. Δεδομένου ότι εξέτισε την ποινή του από το 2020 και λόγω καλής διαγωγής αφέθηκε και αυτός ελεύθερος.
- Ας μην ξεχνάμε την υπόθεση της Σάρα Μαρντίνι, Σύριας πρόσφυγα που στη συνέχεια έγινε και η ίδια διασώστρια. Η Σ. Μαρντίνι με άλλους 23 ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη ακρόαση ραδιοσυχνοτήτων (πλημμελήματα) και λαθραία διακίνηση ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος (κακουργήματα) επειδή προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέσβο. Οι κατηγορίες των πλημμελημάτων αποσύρθηκαν αλλά παραμένουν οι κατηγορίες των κακουργημάτων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερα από 25 χρόνια φυλάκιση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την περίοδο 2020 – 2023 έχουν καταγγελθεί επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 2.157 προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. Το σύστημα, είτε αναφερόμαστε στις τοπικές αρχές είτε συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στέκεται αρχικά απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στη συνέχεια στέκεται απέναντι σε όποιον τολμάει να συμπαρασταθεί σ’ αυτούς που αναζητούν μία πιο βιώσιμη γη από τη δική τους. Προσπαθεί με όλες τις προαναφερόμενες μεθόδους να εκφοβίσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι πρόθυμο να προσφέρει στήριξη.
Στην καθημερινή μας μάχη να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές πρακτικές του καταπιεστικού αυτού συστήματος στο οποίο ζούμε, οι εργαζόμενοι, οι απλοί άνθρωποι, έχουμε ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια μας: την αλληλεγγύη. Είναι ένα όπλο που ενοχλεί και φοβίζει τόσο πολύ το σύστημα, ώστε αυτό βρίσκει διαρκώς τρόπους να την ποινικοποιεί και να της επιτίθεται.
Η Αριστερά και τα κινήματα, οφείλουμε καταρχήν να οργανώσουμε την αλληλεγγύη τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προσπάθειας ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις κοινωνικές δομές, αρχίζοντας από τα κινήματα. Οφείλουμε επίσης να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που διώκονται και να αγωνιζόμαστε μαζί τους, ενάντια στο σύστημα που προσπαθεί να μας διχάσει και να μας τρομοκρατήσει.