Τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου, βάρκα που μετέφερε τουλάχιστον είκοσι πρόσφυγες ανετράπη στα βορειοανατολικά της Σάμου, στην περιοχή «Σπηλιά της Φώκιας». Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων δύο παιδιά, ενώ δεκαέξι άνθρωποι διασώθηκαν. Ο ακριβής αριθμός των αγνοούμενων είναι άγνωστος. Τα παραπάνω συνέβησαν μόλις τρεις ημέρες μετά το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε οκτώ ακόμη ανθρώπους στο νησί. Στη Λέσβο τις ίδιες μέρες βρέθηκε νεκρός πρόσφυγας στην ακτή της παραλίας Φαρά, λίγο πριν βρεθεί η βάρκα με άλλους εικοσιέξι επιζήσαντες.
Οι τραγωδίες αυτές έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ναυαγίων στο Αιγαίο, που συνεχίζουν να αποκαλύπτουν το μέγεθος του ανθρωπιστικού δράματος των προσφύγων. Οι πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο αναγκάζουν τους πρόσφυγες να ταξιδεύουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες για να μπορέσουν να μπορέσουν να αιτηθούν άσυλο. Σε συνδυασμό με την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται από το ελληνικό (και όχι μόνο) λιμενικό, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, οδηγούν συνεχώς τις προσπάθειες τους να διασχίσουν το πέλαγος σε ναυάγια, στα περισσότερα εκ των οποίων υπάρχουν νεκροί.
Όσο το λιμενικό εμποδίζει βίαια την ασφαλή δίοδο, τόσο οι πρόσφυγες θα αναγκάζονται να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές, ως τη μόνη επιλογή για να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος.
Τα παραπάνω θανατηφόρα ναυάγια στην Ελλάδα, έγιναν λίγο μετά τα δύο πολύνεκρα, αποτρόπαια ναυάγια στη Μεσόγειο. Το ένα από τα δύο μάλιστα, από το «χέρι» του τυνησιακού λιμενικού. Η τυνησιακή ακτοφυλακή εμβόλισε σκόπιμα και βύθισε σκάφος που μετέφερε 80 ανθρώπους πριν φτάσουν στις ιταλικές ακτές μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά. Πάνω από πενήντα δύο από τους μετανάστες πνίγηκαν, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και το 3χρονο παιδί της, οι περισσότεροι πρόσφυγες πολέμου από το Σουδάν.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το λιμενικό και η αστυνομία της Τυνησίας έστειλε τους εικοσιτρείς επιζώντες πίσω στην Αφρική, εγκαταλείποντας τους μισούς στην έρημο, ενώ τους άλλους μισούς τους «πούλησε» σε συμμορίες στην πόλη Al- assah, όπως καταγγέλλει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Αυτούς τους εγκληματίες χρηματοδοτεί η ΕΕ και η ιταλική κυβέρνηση, ενώ τους παρέχει και τον εξοπλισμό με αντάλλαγμα να κρατάνε μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα τους πρόσφυγες.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά σκάφος στο οποίο επέβαιναν Σύριοι πρόσφυγες, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Λιβύης. Οι εικοσιπέντε επιβαίνοντες πνίγηκαν και μόνο τέσσερις διασώθηκαν από Αιγύπτιους ψαράδες.
Η Λιβύη παραμένει βασικός κόμβος διέλευσης για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά μέσω επικίνδυνων διαβάσεων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι 8.754 μετανάστες έχουν αναχαιτιστεί στα ανοικτά της Λιβύης φέτος, με 332 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 528 ακόμα αγνοούμενους.
Συνολικά, η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης έχει οδηγήσει σε πάνω από 30.000 θανάτους την τελευταία δεκαετία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του μοντέλου Ευρώπη-φρούριο, με χιλιάδες νεκρούς «έξω από τα τείχη της» ενώ ετοιμάζονται και οι νέες «φυλακές».