Της Σύνταξης του «Ξ»
Το σύνθημα «μην σταματάτε να μιλάτε για την Γάζα» παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όλο και περισσότερος κόσμος νιώθει την ανάγκη να διαμαρτύρεται καθημερινά για τη σφαγή των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης παγκόσμια διαστρευλώνουν σταθερά την πραγματικότητα.
Μέχρι τις 20 Νοέμβρη ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει σχεδόν φτάσει τις 44.000. Πάνω από 104.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10.000 αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 44% των νεκρών είναι παιδιά, ενώ το 80% σκοτώθηκε μέσα σε σπίτια. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται αυτό που ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στη Γάζα: πρόκειται για μια μαζική σφαγή με στόχο τον άμαχο πληθυσμό.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του (που θα αναλάβει από Γενάρη) και άλλους στενούς του συνεργάτες. Ο πρόεδρος που εκλέχτηκε με την υπόσχεση (ανάμεσα σε άλλα) να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, έχει επιλέξει για πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ την Ελίζ Στεφανίκ, μια σκληροπυρηνική λάτρη του Ισραήλ, που θεωρείται «δώρο στον Νετανιάχου». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Παλαιστίνη» και ότι πρόκειται για μια πολιτική επινόηση προκειμένου να αφαιρεθούν εδάφη από το Ισραήλ. Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις του επόμενου υπουργού εξωτερικών, Μαρκ Ρούμπιο, ο οποίος θεωρεί την Χαμάς «100% υπεύθυνη» για τους θανάτους των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στον Λίβανο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τις 3.500. Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιώτες «βαθμολογούν» στο google τοποθεσίες του Νότιου Λιβάνου που έχουν καταστρέψει, βάζοντάς τους ένα αστέρι (με καλύτερη βαθμολογία τα πέντε) και προσθέτοντας σχόλια όπως τα παρακάτω (για ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο):
«Δεν υπάρχει τζαμί, μόνο ερείπια και μια μπλοκαρισμένη είσοδος τούνελ. Πήγα για το τίποτα. Δεν το συστήνω».
«Απλά απογοητευτικό. Λέει ότι ανοίγει το πρωί, αλλά πήγαμε και ήταν κλειστό … πολύ κακό σέρβις … κατά τα άλλα όμως υπήρχε πολλή φωτιά».
Ο «πιο ηθικός στρατός του κόσμου» παρουσιάζει αντίστοιχη συμπεριφορά και στη Γάζα, όπου εδώ και μήνες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μέλη του να καταγράφουν σε βίντεο και φωτογραφίες τα κατορθώματά τους σε σπίτια Παλαιστινίων, όπου φοράνε κοροϊδεύοντας τα ρούχα των παιδιών και των γυναικών, ή καταστρέφουν οικιακό εξοπλισμό, έπιπλα, κα, απλά για να διασκεδάσουν.
Κάποιοι από τους πιο ακραίους υποστηρικτές της σφαγής έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη. Στις 6 και στις 7 Νοέμβρη, εκατοντάδες οπαδοί της ισραηλινής Μακάμπι που βρίσκονταν στο Άμστερνταμ για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με τον Άγιαξ, βγήκαν στους δρόμους της πόλης, έσκισαν παλαιστινιακές σημαίες και επιτέθηκαν σε ένα ταξί, ενώ υπάρχει βίντεο που δείχνει Ισραηλινούς οπαδούς να κυνηγάνε έναν Ολλανδό. Καταγράφηκαν επίσης να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα όπως «Στην Γάζα δεν υπάρχουν σχολεία γιατί σκοτώσαμε όλα τα παιδιά», «θάνατος στους Άραβες» κα. Μετά από όλα αυτά, απωθήθηκαν βίαια από ομάδες Ολλανδών (ανάμεσα στους οποίους ενδεχομένως βρίσκονταν και Άραβες).
Αυτό που ακολούθησε ωστόσο, ήταν ακόμη πιο εξοργιστικό. Ολλανδικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί παρουσίασαν μια εντελώς αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας. Το βίντεο που δείχνει την επίθεση των οπαδών της Μακάμπι περιγράφηκε σαν να δείχνει επίθεση εναντίον τους (κατά δήλωση της φωτογράφου που το τράβηξε, η οποία κατηγόρησε τα μέσα που το αναπαρήγαγαν ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις). Ο Βασιλιάς της Ολλανδίας δήλωσε ότι «απογοητεύσαμε την εβραϊκή κοινότητα, όπως έκανε η χώρα μας και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Παρομοίασε δηλαδή τη βία που δέχτηκαν οι Ισραηλινοί ρατσιστές χούλιγκαν με τις διώξεις των Εβραίων από τους ναζί. Κάποια μέσα ενημέρωσης δεν δίστασαν να παρομοιάσουν τα γεγονότα στο Άμστερνταμ με τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία, τον Νοέμβρη του 1938. Αυτοί οι αδιανόητοι, προσβλητικοί πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας παραλληλισμοί, δεν εμφανίστηκαν μόνο σε μεγάλα διεθνή μέσα, αλλά και στην ίδια τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ταυτόχρονα όμως, όσο συνεχίζεται το έγκλημα, συνεχίζεται και η αντίσταση σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τις ημέρες που ακολούθησαν το υποτιθέμενο «αντισημιτικό πογκρόμ» στο Άμστερνταμ, διοργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στους δρόμους της πόλης. Αντιμετωπίστηκαν με συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών από την αστυνομία (κάτι βέβαια που δεν συνέβη με τους Ισραηλινούς χούλιγκαν που για δύο ημέρες προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν την ολλανδική πρωτεύουσα). Στην Αθήνα, η μαζική πορεία για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, φέτος δεν σταμάτησε στην αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά έφτασε μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ, με συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Αν υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στο έγκλημα, αυτή βρίσκεται στο παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, όπως και στις αντικυβερνητικές – αντιπολεμικές φωνές στο εσωτερικό του Ισραήλ.