Διασκευή άρθρου του Κίραν Μαλχόλαντ
Μέσα στον Οκτώβρη, το Sinn Fein έχει κλονιστεί από μια σειρά αλληλένδετων σκανδάλων, με τη μια αποκάλυψη να διαδέχεται την άλλη. Ωστόσο, ήδη πριν τις αποκαλύψεις, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις στη νότια Ιρλανδία βρίσκονταν σε καθοδική πορεία.
Ασταμάτητος κατήφορος…
Δύο από τους βουλευτές του κόμματος παραιτήθηκαν πρόσφατα εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην ηγεσία του. Η πρώτη αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για τη λογοκρισία και τον έλεγχο που ασκεί το κόμμα στις αναρτήσεις των στελεχών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγες μέρες αργότερα, παραιτήθηκε και δεύτερος βουλευτής, ο Μπράιαν Στάνλευ, με μια ιστορία 40 χρόνων στο κόμμα για λόγους που παραμένουν ασαφείς, αν και στο εσωτερικό του κόμματος διεξάχθηκε έρευνα για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα.
Πριν από αυτές τις παραιτήσεις, είχε αποκαλυφθεί ότι δύο εξέχοντα μέλη του γραφείου Τύπου του Sinn Fein στο Μπέλφαστ είχαν δώσει συστατικές επιστολές σε ένα άλλο μέλος του, που είχε απομακρυνθεί από τη θέση του καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του για κακοποίηση παιδιών. Αργότερα καταδικάστηκε (είχε παραδεχτεί την ενοχή του) και φαίνεται ότι τα στελέχη του Sinn Fein που του έδωσαν συστατικές επιστολές, γνώριζαν για τις κατηγορίες.
Σύντομα ξέσπασε ένα ακόμη σκάνδαλο, όταν έγινε γνωστός ο λόγος για τον οποίο ο Νάιλ Οντόνελ, ο ηγέτης του Sinn Fein στην ιρλανδική Γερουσία (το δεύτερο τμήμα της βουλής) είχε παραιτηθεί από τη θέση του και από το κόμμα στα τέλη του 2023. Αποκαλύφθηκε ότι η παραίτησή του προέκυψε μετά από καταγγελία ενός 16χρονου μέλους της νεολαίας του κόμματος ότι ο Οντόνελ του είχε στείλει ανάρμοστα μηνύματα. Στο μεταξύ τον Δεκέμβριο του 2023, στελέχη του Sinn Fein έκαναν εγκωμιαστικές αναφορές στην καριέρα του στο κόμμα, δηλώνοντας ότι παραιτείται λόγω προβλημάτων υγείας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ένα ακόμη περιστατικό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στο Sinn Fein. Ένα μέλος και υπάλληλος του κόμματος παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε ότι είχε βανδαλίσει το πορτρέτο ενός πρώην δημάρχου του Μπέλφαστ σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης. Το περιστατικό καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιθετική στάση του Sinn Fein και των μελών του απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Εξηγήσεις που δεν πείθουν
Καθώς η μια καταγγελία διαδεχόταν την άλλη, τα ηγετικά στελέχη του Sinn Fein σε βορά και νότο (η Μαίρη – Λου Μακ Ντόναλντ και η Μισέλ Ο Νηλ αντίστοιχα) υποχρεώθηκαν να κάνουν δηλώσεις προκειμένου να υπερασπιστούν τη θέση του κόμματος. Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν πειστικές και τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες σκιές γύρω από το τι έχει πραγματικά συμβεί στις παραπάνω περιπτώσεις.
Βασικά η εντύπωση που προκάλεσαν, είναι ότι είπαν τα απολύτως απαραίτητα και ότι δεν ήταν ειλικρινείς, αλλά μάλλον προσπαθούσαν να καλύψουν πράγματα και καταστάσεις. Οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί τους ότι η προστασία των νέων ανθρώπων αποτελεί σταθερή αξία του κόμματος, υπονομεύθηκαν από τα ίδια τα γεγονότα. Η Μισέλ Ο Νηλ γελοιοποιήθηκε όταν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δει ποτέ τον υπεύθυνο Τύπου εναντίον του οποίου είχαν διατυπωθεί οι κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών, καθώς κυκλοφορεί φωτογραφία στην οποία φαίνεται να στέκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά της σε μια εκδήλωση στο Στόρμοντ (βουλή της Β. Ιρλανδίας).
Το Sinn Fein δεν μπορεί πια να διατηρήσει την εικόνα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και σοβαρότητας που είχε στο παρελθόν. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην κουλτούρα μυστικοπάθειας που κυριαρχεί στον τρόπο σκέψης των στελεχών του, που έχουν εκπαιδευτεί για δεκαετίες στις συνωμοτικές μεθόδους. Η φυσική τους τάση είναι να περιχαρακώνονται και να αποκαλύπτουν ελάχιστα σε οποιονδήποτε δεν ανήκει στο κόμμα τους, εκτός αν υποχρεωθούν από τα γεγονότα να το κάνουν.
Οι εκλογικές ελπίδες εξανεμίζονται
Όλα αυτά συμβαίνουν τις ημέρες που πρόκειται να προκηρυχτούν γενικές εκλογές στη νότια Ιρλανδία. Πριν από έναν χρόνο, το Sinn Fein βρισκόταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ποσοστά μεταξύ 30 και 35%. Αν ήταν όντως σε θέση να πετύχει τέτοια ποσοστά σε εκλογές, το αποτέλεσμα θα το καθιστούσε το μεγαλύτερο κόμμα στην ιρλανδική βουλή. Μέχρι πρόσφατα, το Sinn Fein προσδοκούσε να είναι η βασική δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση. Βέβαια, στην πραγματικότητα, αυτό δεν ήταν ποτέ το πιθανότερο σενάριο, καθώς τα δύο μεγαλύτερα παραδοσιακά καπιταλιστικά κόμματα, το Fianna Fail και το Fine Gael, θα προχωρούσαν σε κυβερνητικό συνασπισμό, με τη συμμετοχή και άλλων μικρότερων κομμάτων, αν ήταν απαραίτητο.
Έτσι κι αλλιώς όμως πλέον, το Sinn Fein βρίσκεται στο 16% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Βρίσκεται δηλαδή περίπου στα μισά των ποσοστών που έπαιρνε πριν από έναν χρόνο. Στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου, τα ποσοστά του έφτασαν το 18%, αποτέλεσμα πολύ χειρότερο από το αναμενόμενο. Τα πρόσφατα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά και σίγουρα θα βάλουν φρένο στην ανάκτηση της δυναμικής του.
Την ίδια ώρα βέβαια, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, μπορεί να επικρίνουν το Sinn Fein, αλλά είναι μετρημένα και προσεκτικά. Όλα τα κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα μπορούσαν να προκύψουν σκάνδαλα που να εμπλέκουν και τα ίδια, με αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι, τυχόν αιχμηρές επιθέσεις στο Sinn Fein θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ σε μια επόμενη φάση.
Το Sinn Fein δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους εργαζόμενους
Μέσα στην προεκλογική περίοδο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα σκάνδαλα θα περάσουν στο παρασκήνιο. Το Sinn Fein θα προσπαθήσει και πάλι να πατήσει σε δυο βάρκες. Από τη μια μεριά θα παρουσιάσει το υποτίθεται ριζοσπαστικό του πρόσωπο στις περιοχές της εργατικής τάξης (αν και στην πραγματικότητα έχει εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλείψει κάθε υποψία φιλεργατικής πολιτικής). Ταυτόχρονα θα κινηθεί γύρω από το κεντρικό επιχείρημα ότι είναι ένα κόμμα που μπορεί να εμπιστευτεί κανείς για να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης και ότι δεν αποτελεί απειλή για το κατεστημένο.
Παρά τις προσπάθειές του όμως, δεν είναι το κόμμα που προτιμάει η αστική τάξη για να κάνει τη δουλειά της. Τόσο η ιστορία του, όσο και -ακόμη περισσότερο- οι σημερινές του θέσεις (όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ζητάει δημοψήφισμα για μια ενωμένη Ιρλανδία) προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. Αν το Sinn Fein βρισκόταν στην εξουσία στον βορά και στον νότο, θα έντεινε τη ρητορική του γύρω από την ενωμένη Ιρλανδία και θα προκαλούσε περαιτέρω αστάθεια στο σύστημα.
Το Sinn Fein ενδέχεται να ανακτήσει κάποιο έδαφος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά δεν μπορεί να έρθει πρώτο στις εκλογές. Πρόκειται για ένα κόμμα που βασίζεται στη θρησκευτική διαίρεση στον βορρά και κερδίζει πάντα ψήφους μόνο από μία κοινότητα. Στο νότο ο ψευτοριζοσπαστισμός του πνίγεται όλο και περισσότερο από τις προσπάθειές του να κερδίσει την εύνοια της άρχουσας τάξης. Δεν έχει να προσφέρει καμία διέξοδο για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης. Έτσι, στις ερχόμενες εκλογές, έχει σημασία να στηριχτούν οι αριστεροί υποψήφιοι. Η εκλογική ενίσχυση της Αριστεράς μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της μαζικής πολιτικής εναλλακτικής λύσης που χρειαζόμαστε για να παλέψουμε ενάντια σε ένα σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους, τα φτωχά και τα καταπιεσμένα στρώματα.