Ρεπορτάζ του «Ξ»
Σήμερα, Πέμπτη 19/9, πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο της Αθήνας συγκέντρωση αλληλεγγύης στον δημοσιογραφικό ιστότοπο Αlterthess και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη. Η δημοσιογράφος διώκεται για ρεπορτάζ της σχετικά με την καταδίκη του στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Ε. Λιάλιου, για ρύπανση του νερού στη Χαλκιδική.
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το 2020 και αναφερόταν στην καταδικαστική απόφαση, αποτέλεσε αφορμή για αγωγή ενάντια στη δημοσιογράφο, με την οποία το στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός» ζητούσε 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη (εξαιτίας της δημοσιοποίησης των στοιχείων του, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων). Το 2023 η αγωγή έγινε εν μέρει δεκτή, επιδικάζοντας του αποζημίωση 3.000 ευρώ από το Αlterthess και τη δημοσιογράφο.
Σήμερα, κατατέθηκε ο φάκελος της υπόθεσης που συνοδεύει την έφεση στην παραπάνω απόφαση και στη συνέχεια, παράλληλα με τη συγκέντρωση αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από τη δημοσιογράφο Στ. Πουλημένη, τον δικηγόρο της Ν. Σώχαλη και αλληλέγγυους/ες από τον χώρο της ενημέρωσης και του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Η Στ. Πουλημένη ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι τέτοιου είδους διώξεις δεν στρέφονται μόνο ενάντια σε δημοσιογράφους, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφράζεται ελεύθερα, να παλεύει ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής του. Εκ μέρους του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, η Μ. Καδόγλου εξήγησε ότι αν δεν υπήρχαν μέσα όπως το Αlterthess, ο κόσμος δεν θα ήξερε τίποτα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στη βορειοανατολική Χαλκιδική, όπως επίσης ότι τα στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός» που προσπαθούν υποτίθεται να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα, είναι στην πραγματικότητα δημόσια πρόσωπα στην περιοχή.
Δημοσιογράφοι και άλλοι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στη συγκέντρωση μίλησαν για την ανάγκη υπεράσπισης της ελευθερίας του τύπου, αλλά και μάχης ενάντια στην προσπάθεια να μετατραπεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων σε εργαλείο ενάντια στη μαχητική δημοσιογραφία. Ο Σ. Τριανταφύλλου, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η Μ. Νικολάρα, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως και εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων, εξήγησαν πως αυτού του είδους οι αγωγές ενάντια σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κάθε φωνή που μιλάει ανοιχτά ενάντια στα συμφέροντα.
Πρόκειται για μια μάχη που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς αυτή που δέχεται επίθεση δεν είναι απλά μια δημοσιογράφος ή ένα μέσο, αλλά η ίδια η δυνατότητα των ανθρώπων να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν και τους αφορούν. Ζητήματα όπως το περιβάλλον, η παιδεία, η υγεία, κλπ, επηρεάζουν τις ζωές όλων μας και η ενημέρωση γύρω από αυτά είναι δικαίωμά μας! Η συγκέντρωση έκλεισε με δυνατές φωνές και συνθήματα!
«Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό
κι όχι έναν τάφο φτιαγμένο από χρυσό»
«Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία
αγώνας για ελεύθερη δημοσιογραφία»