18/9: 11 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα – Όλοι/ες στους δρόμους

Ανακοίνωση του Antinazi Zone

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη όλες/οι στις αντιφασιστικές πορείες

  • Αθήνα: 17:30, οδός Παύλου Φύσσα, Κερατσίνι
  • Θεσσαλονίκη: 17:30, Καμάρα (διαβάστε το κάλεσμα της «Πόλης Ανάποδα» εδώ)
  • Βόλος: 19:00, πλατεία Αγ. Νικολάου (διαβάστε το κάλεσμα του Antinazi Zone Βόλου εδώ)

Στις 18 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 11 χρόνια από την ημέρα που ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τη νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι κρίσιμο να θυμόμαστε τι συμβαίνει στην πράξη όταν οι φασίστες δυναμώνουν.

Για πολλά χρόνια πριν από τη δολοφονία του Παύλου, η Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσε ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα με στόχους μετανάστριες/ες, αντιφασίστριες/ες, συνδικαλίστριες/ες της Αριστεράς, ΛΟΑΤΚΙ άτομα κλπ, ενώ είχε προχωρήσει και σε δολοφονίες μεταναστών όπως του Σαχζάτ Λουκμάν. Όλα αυτά χωρίς να την αγγίζει κανείς…

Η Χρυσή Αυγή είχε (και έχει σ’ έναν βαθμό ακόμα) στενές σχέσεις με την αστυνομία, τον στρατό, το δικαστικό σύστημα. Είχε χρηματοδότηση από εφοπλιστές – και υπερασπιζόταν τα συμφέροντά τους στη βουλή – και από άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μέχρι το 2013 είχε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη ΝΔ και έκανε τη βρώμικη δουλειά του συστήματος κάνοντας δολοφονικές επιθέσεις στα κινήματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των φασιστών ιστορικά.

Η δολοφονία του Π. Φύσσα προκάλεσε σοκ και οργή στην κοινωνία η οποία απάντησε με εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις. Η ΝΔ και το σύστημα δεν μπορούσαν άλλο να προστατεύουν τη Χρυσή Αυγή. Αναγκάστηκαν να κάνουν συλλήψεις και να παραπέμψουν τους βουλευτές και τα στελέχη της σε δίκη. Το αντιφασιστικό κίνημα, ήταν διαρκώς εκεί, απαιτώντας την καταδίκη τους. Στις 7 Οκτώβρη 2020 πάνω από 60.000 άτομα συγκεντρωθήκαμε έξω από τα δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας για να πιέσουμε να μην περάσει η πρόταση της εισαγγελέως που τους αθώωνε (πλην του Ρουπακιά) και να καταδικαστούν. 

Χωρίς την ανάπτυξη μαζικού αντιφασιστικού κινήματος, η Χρυσή Αυγή δεν θα είχε καταδικαστεί. Θα εξαπέλυε ακόμα δολοφονικές επιθέσεις στους δρόμους και θα ήταν στη βουλή.

Η Χρυσή Αυγή, τα παρακλάδια και ομοϊδεάτες της, προσπαθούν να ανασυνταχτούν. Τα ακόλουθα είναι μερικά παραδείγματα από τη δράση τους.

  • Τον Οκτώβρη του 2020 οργάνωσαν δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρια, σιδερογροθιές και λοστούς ενάντια σε αντιφασίστες μαθητές και φοιτητές σε σχολεία της Σταυρούπολης και του Εύοσμου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον ίδιο χρόνο επιτέθηκαν στο Pride της Θεσσαλονίκης.
  • Συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε μετανάστες.
  • Τον Νοέμβρη που μας πέρασε προσπάθησαν να οργανώσουν πανευρωπαϊκή συγκέντρωση νεοναζί στην Αθήνα. Όταν το αντιφασιστικό κίνημα ακύρωσε τα σχέδιά τους επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά μια ομάδα αντιφασιστών/στριων στο Μοναστηράκι.
  • Τον Μάρτη επιτέθηκαν σε δυο ΛΟΑΤ παιδιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους φασίστες να αναπτυχθούν ξανά. Κάθε φορά που δυναμώνουν το πληρώνουμε με αίμα. 

Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να αναδιοργανωθεί. Να βάλει φρένο στην άνοδο της «κυριλέ» ακροδεξιάς του Βελόπουλου, του Νατσιού και της Λατινοπούλου και ταυτόχρονα να εμποδίζει και να αποτρέπει τη δράση των νεοναζί και των φασιστών στον δρόμο.

Το όπλο μας είναι η μαζική οργάνωση. Οι κινητοποιήσεις των χιλιάδων ανθρώπων που τους στέλνουν να κρυφτούν στις τρύπες τους και ανακόπτουν την ανάπτυξή τους. Οι ενημερωτικές εκστρατείες και οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή που αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Η συνεργασία και ο συντονισμός των διαφορετικών αντιφασιστικών ομάδων, πρωτοβουλιών, επιτροπών, της Αριστεράς, των προοδευτικών ανθρώπων. Όλων αυτών που μπορεί να βαδίζουμε χωριστά, αλλά για να σταματήσουμε τη νέα άνοδο της ακροδεξιάς και την ανασύνταξη των φασιστών πρέπει να δράσουμε μαζί!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,277ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα