Βόλος, Πέμπτη 5/9: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες

Ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στον Βόλο

Συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, 7:00 μ.μ. πλ. Αγίου Νικολάου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου στο Βόλο, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταστροφική καταιγίδα Daniel και τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, το Πήλιο και τη Θεσσαλία. Τη συγκέντρωση στηρίζουν με ανακοίνωση τους και άλλοι φορείς όπως ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Όπως καταδεικνύει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας ένα χρόνο μετά τις περσινές διπλές πλημμύρες τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αλλά και για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Αυτό άλλωστε έγινε φανερό με την πρόσφατη οικολογική καταστροφή όταν χιλιάδες νεκρά ψάρια κατέκλυσαν τον Παγασητικό λόγω της αποστράγγισης της Κάρλας. Η οικολογική αυτή καταστροφή ήταν ένα νέο πλήγμα στο περιβάλλον αλλά και στους εργαζόμενους και τους απασχολούμενους στην αλιεία και τον τουρισμό.

Η πραγματοποίηση μαζικών διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων διεκδίκησης μέτρων θωράκισης είναι απολύτως αναγκαία. Κυβέρνηση και τοπική εξουσία (Περιφέρεια και Δήμος Βόλου) έχουν άλλες προτεραιότητες μακριά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας, προτεραιότητες που καθορίζονται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, του καπιταλιστικού κέρδους και τις επιταγές των διαφόρων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι πολιτικές που εφαρμόζουν όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν και δεν αντιστρέφουν την κλιματική κρίση που ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ήταν οι καταιγίδες Daniel και Elias, η ανομβρία και η ραγδαία μείωση των χιονοπτώσεων κοκ αλλά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν.

Το κράτος και οι διοικήσεις του, δεν έχουν κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα, με ολοκληρωμένο σχέδιο, που να περιλαμβάνουν παρεμβάσεις από τα ορεινά ως τις εκβολές ποταμών και των χειμάρρων και της Κάρλας. Επιπλέον, η εγκατάλειψη των αστικών υποδομών του Βόλου (ακατάλληλες γέφυρες, κλειστά φρεάτια, έργα που εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως ο κυκλικός κόμβος στα Παλιά, εγκατάλειψη των περιαστικών δασών κοκ) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκταση της περσινής καταστροφής.

Οι κόποι μιας ζωής για χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους του Βόλου και του Πηλίου θάφτηκαν μέσα στη λάσπη των περσινών πλημμυρών με ευθύνη κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων. Οι δε αποζημιώσεις που δόθηκαν στους πλημμυροπαθείς ήταν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών τους. Σήμερα, ένα χρόνο μετά οι πολίτες τρέμουν σε κάθε νέα νεροποντή.

Η πρόσφατη, ανυπολόγιστη καταστροφή του Παγασητικού από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια αποδεικνύει ότι όταν η ανθρώπινη παρέμβαση παραβιάζει, σε γιγαντιαία έκταση, τους κανόνες της φύσης (τέτοια παρέμβαση ήταν η αποξήρανση της Κάρλας τη δεκαετία του 1960 και η νέα αποστράγγισή της μετά τις περσινές πλημμύρες) τότε οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές, μακροχρόνιες και φτάνουν πολύ πιο μακριά από την άμεση πηγή τους.

Κατά συνέπεια το Ξεκίνημα στηρίζει και συμμετέχει σε κάθε κινητοποίηση που διεκδικεί μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων, που πρώτιστα είναι οι εργαζόμενοι, οι μικροαγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι κοκ.

Όμως, για να έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να πληρούν δυο προϋποθέσεις.

Πρώτον να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωτικές. Η κινητοποίηση στις 5/9 θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική την οργάνωναν από κοινού περισσότεροι φορείς όπως: Τοπικοί Σύλλογοι πλημμυροπαθών, εργατικά σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι διάφορες περιβαλλοντικές-οικολογικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις (για το LNG, την καύση σκουπιδιών, τα Αιολικά κοκ). Επίσης, θα έπρεπε να είναι μια συντονισμένη πρωτοβουλία όλων των οργανώσεων/ κομμάτων της Αριστεράς (δεν αναφερόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Αριστερά που έχουν κυβερνητικές ευθύνες για το σημερινό χάλι). Αντί για αυτό το ΚΚΕ, που ελέγχει πολιτικά τους φορείς που οργανώνουν την αυριανή συγκέντρωση, επιλέγει να πορευτεί μόνο του αντί να επιδιώξει ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο.

Δεύτερον, η αυριανή συγκέντρωση θα έπρεπε να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αγώνα που να επιδιώκει να αποσπάσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι αποσπασματικές κινητοποιήσεις με επετειακό χαρακτήρα έχουν όριο στο πόσο μπορούν να συσπειρώσουν κόσμο και να ασκήσουν πραγματική πίεση στους κυβερνώντες γιατί δίνουν την εικόνα των κινητοποιήσεων για την τιμή των όπλων.

Παρά την παραπάνω κριτική, το Ξεκίνημα στηρίζει και θα συμμετέχει στην αυριανή συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στον Άγιο Νικόλαο του Βόλου και καλεί τους πολίτες του Βόλου να συμμετέχουν μαζικά. Είναι απαραίτητο από εδώ και μπρος να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον της περιοχής μας: καύση σκουπιδιών, LNG, Αιολικά στο Πήλιο, ποιότητα και επάρκεια νερού, προστασία του Παγασητικού κοκ. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα