Βόλος, 14/6: Δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου – Δικαιοσύνη για τον Β. Μάγγο

Ανακοίνωση του Antinazi Zone Βόλου

Παρασκευή 14 Ιουνίου, 7:00, πλατεία Ελευθερίας

Στις 14 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 600 πρόσφυγες/ισες , η πλειοψηφία εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο, εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν ήταν ένα δυστύχημα. Ήταν μια κρατική δολοφονία που διέπραξε το Ελληνικό Λιμενικό και η κυβέρνηση με την συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της FRONTEX. 

Όπως αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και οι μαρτυρίες των περίπου 100 διασωθέντων το πλοίο «Αντριάνα», στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 800 άνθρωποι, ανατράπηκε και βυθίστηκε όταν το Ελληνικό Λιμενικό το έδεσε για να το τραβήξει έξω από την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Το Ελληνικό Λιμενικό και η FRONTEX γνώριζαν για περισσότερες από 24 ώρες την κρίσιμη κατάσταση που επικρατούσε στο πλοίο και τον τεράστιο κίνδυνο στον οποίο βρίσκονταν οι εκατοντάδες επιβαίνοντες. Όμως, αντί να τους διασώσουν εφάρμοσαν την ακροδεξιά και ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης φρούριο που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως απειλή και όχι ως ανθρώπους με δικαιώματα που χρήζουν προστασίας. 

Στην συνέχεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε στο σωρό των διασωθέντων ναυαγών 9 τυχαίους ανθρώπους, τους βάφτισε διακινητές και προσπάθησε να τους φορτώσει την ευθύνη για το έγκλημα που διέπραξε το ελληνικό κράτος. Όλες οι εγκληματικές πράξεις και παραλήψεις αναφέρονται αναλυτικά στην εσωτερική έκθεση της ίδιας της FRONTEX που ήρθε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

Στις 21 Μαΐου, κάτω από την πίεση του κινήματος που οργάνωσε και την νομική υποστήριξη των κατηγορούμενων, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας απάλλαξε τους 9 πρόσφυγες από όλες τις κατηγορίες αλλά δεν προχώρησε στην άμεση αποφυλάκιση όλων, ως όφειλε. Την ίδια ώρα τα στελέχη του Λιμενικού που φέρουν την ευθύνη για την μαζική αυτή δολοφονία παραμένουν ελεύθερα και ατιμώρητα. 

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης με τις πολιτικές που εφαρμόζουν δημιουργούν την προσφυγιά. Και όταν ο πρόσφυγες έρθουν στην πόρτα της Ευρώπης τότε τους επαναπροωθούν, τους φυλακίζουν, τους βασανίζουν και τους πνίγουν. 

Χρέος μας είναι η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς: τις άρχουσες τάξεις και τις κυβερνήσεις τους. 

Στις 14 Ιούνη συμπληρώνονται επίσης τέσσερα χρόνια από τον βασανισμό του Βασίλιου Μάγγου από αστυνομικούς, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και μέσα στο ΑΤ. 

Η αστυνομική βία εξαπολύθηκε κατ` εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ για να σταματήσει το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge. Μια ημέρα πριν τον ξυλοδαρμό του Β. Μάγγου, τα ΜΑΤ είχαν επιτεθεί με κλομπ και χημικά ενάντια σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που διεκδικούσε το δικαίωμα στον καθαρό αέρα, το δικαίωμα στη ζωή. 

Ως τώρα κανείς από τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας του Βόλου που τον ξυλοκόπησαν, τον βασάνισαν και τον έστειλαν τσακισμένο στο νοσοκομείο δεν έχει τιμωρηθεί. Όμως, ο αγώνας του πατέρα του Βασίλιου, Γιάννη Μάγγου, και το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα στο αγώνα για δικαιοσύνη. 

Τον Απρίλιο η Εισαγγελία της Λάρισας απέδωσε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε έξι αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας Βόλου, ενώ αρχικά οι κατηγορίες ήταν πλημμελήματα και αφορούσαν μόνο τρεις αστυνομικούς. 

Ο αγώνας για πραγματική δικαιοσύνη πρέπει να συνεχιστεί αφού η δίκη δεν έχει ξεκινήσει καν αλλά κι επειδή η υπόθεση του Βασίλη δεν είναι «μεμονωμένη». 

Η αστυνομική βία και ο αυταρχισμός είναι η μόνιμη απάντηση της κυβέρνηση της ΝΔ στα κινήματα που αγωνίζονται για το περιβάλλον, στους αγώνες της νεολαίας για την παιδεία, στους αγώνες των εργαζομένων για δικαιώματά.  

Η υπόθεση του Β. Μάγγου και η υπόθεση της Πύλου δείχνουν ότι αυτοί που καταστέλλουν τους αγώνες των ντόπιων, πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της κάθε ΑΓΕΤ-Lafarge, είναι οι ίδιοι που πνίγουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο. 

Για αυτούς τους λόγους καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση και πορεία την οποία διοργανώνουν οργανώσεις και συλλογικότητες του Βόλου, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 7:00μμ στην πλατεία Ελευθερίας. 

Αγωνιζόμαστε για: 

  • Να μπει τέλος στην ατιμωρησία της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των προσφύγων της Πύλου και οι βασανιστές του Βασίλιου Μάγγου. 
  • Να ξηλωθούν από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό όλοι οι επίορκοι, οι εμπλεκόμενοι σ εγκληματικά κυκλώματα και οι φασίστες. 
  • Να σταματήσει η καταστολή των αγώνων και των κινημάτων. 
  • Να μπει τέλος στην Ευρώπη Φρούριο που οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν δικαιώματα και πρέπει να γίνουν σεβαστά. 
  • Κοινούς αγώνες ντόπιων και ξένων ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και του πολέμου. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα