Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Της Σύνταξης του “Ξ”

Την ώρα που το «Ξ» βρίσκεται στο δρόμο για το τυπογραφείο, πάνω από 150 σχολές πανελλαδικά βρίσκονται σε κατάληψη για 5η βδομάδα, διεκδικώντας να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Το φοιτητικό κίνημα και ένα σημαντικό κομμάτι των καθηγητών, των ερευνητών και του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα υποβαθμίσουν δραματικά την ποιότητα των σπουδών στο σύνολο τους, μεταξύ άλλων για τους ακόλουθους λόγους:

1. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αφαιρέσουν κονδύλια από τα δημόσια

Παρότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρεώνουν δίδακτρα, σε όλες σχεδόν τις χώρες όπου λειτουργούν διεκδικούν και λαμβάνουν επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος.

Ακόμα και πολύ ακριβά πανεπιστήμια όπως το Stanford, το Columbia, το Harvard και άλλα στις ΗΠΑ, των οποίων τα δίδακτρα ξεκινάνε από 50.000€ τον χρόνο, παίρνουν τεράστιες επιχορηγήσεις από το κράτος. 

Εάν ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα διεκδικήσουν κομμάτι της κρατικής χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα επικαλεστούν το τι συμβαίνει διεθνώς, αλλά και το Σύνταγμα που προβλέπει ότι το κράτος πρέπει να ενισχύει οικονομικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από τα δημόσια πανεπιστήμια καθώς καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να αυξήσει συνολικά τα κονδύλια για την παιδεία.

2. Οι ιδιώτες παρεμβαίνουν στην ελευθερία του λόγου και στην επιστήμη

Οι ΗΠΑ δίνουν αυτή την περίοδο ένα πολύ καλό παράδειγμα της ωμής παρέμβασης των ιδιωτών στην ανώτατη παιδεία. Οι πρόεδροι του Harvard και του UPenn εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και η πρόεδρος του MIT. Ο λόγος είναι ότι δεν κατέστειλαν στα πανεπιστήμιά τους τις φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης. 

Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στην ελευθερία του λόγου φοιτητών και καθηγητών αλλά και μια ευθεία παρέμβαση στην επιστήμη. Οι κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της εκεχειρίας βαφτίζονται αντισημιτισμός, διαστρεβλώνοντας έτσι πλήρως την έννοια και το περιεχόμενο του αντισημιτισμού από την σκοπιά της (πολιτικής, κοινωνικής κλπ) επιστήμης, αλλά και από τη σκοπιά της λογικής.

3. Ποια ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ιδρυθούν παραρτήματα ονομαστών ιδιωτικών πανεπιστημίων όπως το Columbia κ.α. 

Τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν έχουν παραρτήματα στο εξωτερικό.

Στην Ευρώπη η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων είναι δημόσια και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών σπουδάζει σε δημόσια πανεπιστήμια. Οπότε τι είδους ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να ιδρυθούν στην Ελλάδα; Ιδιωτικά πανεπιστήμια με χαμηλότερης ποιότητας προγράμματα σπουδών. Επιπλέον μια σειρά ιδιωτικά κολλέγια θα μπορέσουν να ονομαστούν πανεπιστήμια, χωρίς να πληρούν στην πραγματικότητα τις προϋποθέσεις.

4. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν σαν μοχλός πίεσης ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν σαν μοχλός πίεσης, μεταξύ άλλων,

  • για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι θέσεις σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια.
  • για να μπουν δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια (όπως έχουν μπει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης)
  • για να διαμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών με βάση τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει να μειωθούν δραστικά τα μαθήματα που δίνουν μια πλατιά μόρφωση στο εκάστοτε αντικείμενο και να δημιουργηθούν υπερεξειδικευμένα προγράμματα σπουδών

Μονόδρομος ο αγώνας!

Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι καταλήψεις ήταν αυτά που απέτρεψαν την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το 2006. Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος ήταν αυτοί που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω και να καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία το 2023. Έτσι και σήμερα, με μαζικό αγώνα και ενότητα όλων όσων είναι ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορούμε να νικήσουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα