Συνέντευξη με την Ελένη, μετανάστρια δεύτερης γενιάς

Την συνέντευξη πήρε η Άννυ Πασχάλη

Ερ: Γεια σου Ελένη, πες μου λίγα λόγια για σένα.

Με λένε Ελένη. Είμαι 20 χρονών και έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, στην Αθήνα συγκεκριμένα. Η καταγωγή των γονιών μου είναι από τη Νιγηρία. Εγώ όμως έχω γεννηθεί εδώ και έχω τελειώσει εδώ το λύκειο .Τώρα σπουδάζω σε ΕΠΑΣ.

Ερ: Άρα να υποθέσω ότι έχεις την ελληνική υπηκοότητα;

Όχι! Έχω προσπαθήσει να την αποκτήσω αλλά υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία. Μου ζητάνε χαρτιά από τη χώρα μου, όμως εγώ έχω γεννηθεί εδώ και δεν τα έχω. Επίσης μου ζητάνε την άδεια παραμονής των γονιών μου. Η μητέρα μου έχει απεριόριστη άδεια παραμονής. Ο πατέρας μου όμως, αν και βρίσκεται 26 χρόνια στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει εδώ, έχει μαγαζί και πληρώνει φόρους, έχασε την άδεια γιατί έχει χρέη στο ΤΕΒΕ. Έτσι, δεν μπορώ να πάρω άδεια παραμονής εκ γέννησης και προσπαθώ να πάρω εκ φοίτησης. Όμως, και σε αυτό έχω πρόβλημα, γιατί στο πιστοποιητικό γέννησης δεν μου είχαν δηλώσει όνομα και τώρα προσπαθώ να το τακτοποιήσω.

Ερ: Το ότι δεν έχεις την ελληνική υπηκοότητα τι προβλήματα σου δημιουργεί;

Κατ’ αρχάς δεν μπορώ να ψηφίσω. Επιπλέον εγώ έχω ετήσια άδεια διαμονής. Με αυτή μπορώ να ταξιδεύσω στο εξωτερικό για τρεις μήνες αλλά δεν μπορώ να πάω σε άλλη χώρα για σπουδές ή για δουλειά. Οι μετανάστες που ζουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν άδεια, μπορούν να δουλέψουν σε όποια χώρα της Ευρώπης θέλουν. Στην Ελλάδα, η άδεια ισχύει μόνο για εδώ. Εγώ ήθελα να πάω στον Καναδά για σπουδές, όμως δεν με δέχονται γιατί δεν έχω την ελληνική υπηκοότητα.

Ερ: Δεν μπορείς να γραφτείς στο πανεπιστήμιο ως Νιγηριανή;

Όχι, γιατί ούτε τη νιγηριανή υπηκοότητα έχω, αφού το διαβατήριο μου λέει ότι έχω γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ερ: Δηλαδή, δεν θεωρείσαι πολίτης σε καμία χώρα;

Ακριβώς! Στην Ελλάδα με θεωρούν Νιγηριανή και στην Νιγηρία Ελληνίδα.

Ερ: Στην καθημερινή σου ζωή έχεις δεχτεί το ρατσισμό;

Επειδή πήγαινα σχολείο στη Καλλιθέα, και τα περισσότερα παιδιά ήταν μετανάστες, δεν ένιωθα διαφορετική. Όμως τώρα που βγήκα στην αγορά εργασίας, όλοι με αντιμετωπίζουν καχύποπτα. Φοβούνται μήπως τους κλέψω  λεφτά ή προϊόντα, ή ακόμα και να μην με αποδεχτούν οι πελάτες. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να βρω δουλειά, γι’ αυτό είμαι και άνεργη τώρα.

Ερ: Βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή να έχει ανέβει πολύ στις δημοσκοπήσεις. Πως σου φαίνεται αυτό;

Για μένα η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που θα έπρεπε να είναι παράνομο. Καταλαβαίνω ότι τώρα με την κρίση βρήκε έδαφος, αφού οι θέσεις της, ότι δηλαδή φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία και την εγκληματικότητα, είναι εύκολο να υιοθετηθούν.

Ερ: Ποιός νομίζεις ότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή;

Να φτιάξουμε αντιφασιστικές επιτροπές παντού! Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι άλλα είναι τα αίτια της κρίσης. Ότι ο φασισμός είναι απλώς ένα κομμάτι του συστήματος και με τις θέσεις τους, εξυπηρετούν την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα