Ανταπόκριση από τη σημερινή συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας των 1000. Tου Νίκου Κοκκάλη
Σήμερα, 15 Νοεμβρίου 2012, έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση της «Πρωτοβουλίας των Χιλίων», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Στην συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε η Πρωτοβουλία, το άνοιγμα έκαναν οι Λάμπρος Χήτας, Χρήστος Κατσούλας και Σεραφείμ Σεφεριάδης. Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή του ο Κώστας Λαπαβίτσας.
Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν στελέχη της αριστεράς, συνδικαλιστές από χώρους που έχουν μακρά ιστορία αγώνων (ΕΘΕΛ) ή βρίσκονται εν μέσω κινητοποιήσεων (σωματείο μουσικών δήμου της Αθήνας, σωματείο εργαζομένων στο "Περιβολάκι" κοκ) καθώς επίσης και άτομα από τον χώρο των γραμμάτων και τεχνών.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Χρήστος Κατσούλας εξήγησε ότι:
Το δυναμικό που υπογράφει προέρχεται από χώρους όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιμνημονιακές δυνάμεις, κοκ. Απευθυνόμαστε σε όλη την Αριστερά πιστεύοντας ότι αυτή η Αριστερά μπορεί να είναι η καρδιά και ο νους της αντίστασης. Δεν είμαστε όχημα εισόδου κάπου. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, θεωρώντας ότι καμία από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τις ανάγκες του λαού. Δεν συγκροτούμε κόμμα η πολιτικό φορέα. Οι πολιτικές επιλογές ούτε αίρονται ούτε καταργούνται ούτε μπαίνουν εμπόδιο. Συμπαράταξη και ενότητα της Αριστεράς στο ελάχιστο όριο «Καμία θυσία για το Ευρώ».
Στη συνέχεια διάβασε το μήνυμα που έστειλε ο Κ. Λαπαβίτσας (ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αυτοπροσώπως στην συνέντευξη τύπου λόγω αλλαγής της αρχικής της ημερομηνίας) και στο οποίο ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η πρωτοβουλία των 1000 είναι μια πολύ σημαντική κίνηση που δείχνει την επιθυμία για μετωπική και αγωνιστική συμπαράταξη που θα μπορεί να αλλάξει την καταστροφική σημερινή πορεία της χώρας. Δεν είναι διασπαστική, ούτε επιδιώκει να δημιουργήσει ακόμη μια συσπείρωση περιορισμένων δυνάμεων της αριστεράς. Ζητάει ξεκάθαρα το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, κάτι που είναι ώριμο λαϊκό αίτημα, και σωστά διακηρύσσει ότι χρειάζεται μετωπική κυβέρνηση της αριστεράς και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με βαθιά ριζοσπαστικό πρόγραμμα που δεν θα φοβάται ούτε την έξοδο από το ευρώ, ούτε τη διαγραφή του χρέους. Η πρωτοβουλία των 1000 είναι ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Λάμπρος Χήτας, στη συνέχεια, εξέθεσε τέσσερις βασικές θέσεις της Πρωτοβουλίας των Χιλίων οι οποίες είναι:
1. Πλατύ Κοινωνικό και Πολιτικό Μέτωπο Διεξόδου. Δεν αρκεί ο κάθε ένας χώρος της αριστεράς να δρα μόνος του. Απαιτείται συμπαράταξη της αριστεράς για αντίσταση στη λαίλαπα των μέτρων, την κυβερνητική συμπαράταξη και τον ανερχόμενο φασισμό.
2. Κυβέρνηση της Αριστεράς. Προκύπτει από τις ανάγκες των μεγάλων λαϊκών μαζών. Υπάρχουν δυνατότητες για μεγάλη κοινωνική συμμαχία ρήξης και ανατροπής.
3. Ανάγκη για ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξης. Η κυβέρνηση της Αριστεράς από μόνη της, χωρίς ένα τέτοιο πολιτικό πρόγραμμα, δεν είναι αρκετή. Άρνηση πληρωμής του χρέους.
4. Ρητή δέσμευση στο «Καμία Θυσία για το Ευρώ». Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους πολιτικό προχώρημα για τον λαό, εάν το όριο στα πολιτικά μας προγράμματα είναι η νομιμότητα που επιβάλλουν οι άρχουσες αστικές τάξεις. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς στις απαιτήσεις της αστικής τάξης. Όλες οι δυνάμεις Αριστεράς συζητούν το αίτημα αυτό, οπότε αυτό οφείλει να γίνει σημείο σύγκλισης της Αριστεράς.
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης τύπου έκλεισε ο Σεραφείμ Σεφεριάδης:
Στις συνθήκες αυτές στους ώμους της Αριστεράς πέφτουν τεράστιες ευθύνες. Ο κόσμος είναι έτοιμος για αγώνες, αλλά η συνδικαλιστική και πολιτική ηγεσία της αριστεράς είναι ανεπαρκής. Συνέχισε δηλώνοντας ότι η Πρωτοβουλία επαναθέτει επί τάπητος το πρόβλημα της συλλογικής διαχείρισης του πλούτου πέρα από τα αδιέξοδα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας – επαναφέρει έτσι την αναγκαιότητα και το όραμα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Φιλοδοξεί να κινητοποιήσει κάθε αριστερό που αγωνιά και αγωνίζεται. Έχει πρόγραμμα μαχητικό και συγκεκριμένο πέρα από τα όρια του συστήματος, κινηματική δράση και ενότητα της Αριστεράς το οποίο λειτουργεί ως ιστός για την συνοχή της. Άλλωστε αυτό το τρίπτυχο αποτελεί το συστατικό της επιτυχίας για κάθε αγώνα της εργατικής τάξης. Τόνισε τέλος την τεράστια σημασία της διεθνιστικής πάλης, των κοινών αγώνων των εργαζομένων του Νότου και όλης της Ευρώπης για την αναχαίτιση της κοινής επίθεσης που δεχόμαστε όλοι και για τους πιο πάνω στόχους.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.
Η επόμενη δράση της Πρωτοβουλίας θα είναι η εκδήλωση που θα γίνει στις
29 Νοεμβρίου με ομιλητές τους:
· Κώστα Λαπαβίτσα (οικονομολόγο)
· Χοακίμ Αριόλα (Ισπανό οικονομολόγο) και
· Πολ Μέρφι ( Ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας).