Tης Μαρίας Καπαράκη
Ένα γυναικείο πανκ συγκρότημα με το όνομα «Pussy Riot» έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε σύμβολο αντίστασης ενάντια στο καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία. Τον προηγούμενο Μάρτη τα μέλη του συγκροτήματος συνελήφθησαν για την «πανκ προσευχή» που τραγούδησαν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, ένα τραγούδι με το οποίο ζητούσαν από την Παναγία να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Πούτιν. Κατηγορήθηκαν για «χουλιγκανισμό», κρατήθηκαν φυλακισμένες επί 6 μήνες περιμένοντας τη δίκη τους (χωρίς να δουν τους φίλους και συγγενείς τους) και εν τέλει 3 από τα μέλη της μπάντας καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση.
Οι Pussy Riot είναι πιο πολύ ένα κίνημα, παρά ένα συγκρότημα. Έχουν πολλά μέλη, αλλά και πολλούς υποστηρικτές των δράσεων τους, οι οποίες – όσο ο καιρός περνά, και η αντίθεση στο καθεστώς του Πούτιν αυξάνεται στη ρωσική κοινωνία- παίρνουν όλο και πιο σαφές πολιτικό περιεχόμενο.
Η «πανκ προσευχή» τους ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στο καθεστώς του Πούτιν, αλλά και ενάντια στην εξουσία της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Ο καθεδρικός ναός της Μόσχας συμβολίζει όλη τη σαπίλα του καπιταλιστικού καθεστώτος στη χώρα. Μετά την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και εν μέσω μεγάλης οικονομικής ύφεσης, το καθεστώς Γιέλτσιν σπατάλησε δισεκατομμύρια ρούβλια για να αναστηλώσει το ναό, ο οποίος πλέον χρησιμοποιείται μόνο κατά 7% για θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Λυσσαλέος πόλεμος ενάντια στους αντιφρονούντες
Το καθεστώς του Πούτιν και η εκκλησία, εξοργισμένοι από τη δράση του συγκροτήματος, εξαπέλυσαν από την πρώτη στιγμή έναν λυσσαλέο πόλεμο εναντία στις Pussy Riot.
Ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας Βσέβολοντ Τσάπλιν δήλωσε ότι «όπως του το είπε ο Θεός» πρόκειται για ένα σατανιστικό γκρουπ. Γνωστός για τις άκρως αντιδραστικές απόψεις του, ο Τσάπλιν νωρίτερα το 2012 είχε δηλώσει ότι τα έργα του Λένιν και του Τρότσκι είναι εξτρεμιστικά και πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία. Κι ότι είναι ηθικό καθήκον κάθε Χριστιανού να σκοτώσει όσους περισσότερους Μπολσεβίκους μπορεί! (απ’ ότι ισχυρίστηκε και αυτό του το είπε ο ίδιος ο Θεός…). Δεν είναι τυχαίο ότι η εκκλησία της Ρωσίας έχει βρεθεί αρκετές φορές στο πλευρό των φασιστών σε κινητοποιήσεις ενάντια στην έκτρωση, ή ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών και των γκέι.
Σε αυτόν τον πόλεμο οι Pussy Riot δεν βρήκαν καμία υποστήριξη από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο ηγέτης του ΚΚ Ρωσίας δήλωσε στην αρχή της δίκης ότι «καταδικάζει αυτή την προβοκάτσια ενάντια στην ορθοδοξία», και ότι το «ΚΚ Ρωσίας αποτελεί μια προέκταση της ορθοδοξίας στην πολιτική, που πάντα υπερασπίζεται το συμφέρον των πιστών…».
Η δίκη των μελών του συγκροτήματος κάθε άλλο παρά δίκαιη ήταν. Ο δικαστής έκανε συνέχεια σχόλια εναντίον τους, οι κατήγοροι πρόσαψαν νέες κατηγορίες 200 σελίδων τελευταία στιγμή- χωρίς να δώσουν χρόνο στην υπεράσπιση να τις μελετήσει- ενώ μια σειρά από μάρτυρες υπεράσπισης απερρίφθησαν από τον δικαστή. Επιπλέον το δικαστήριο κάλεσε «ειδικό ψυχίατρο», ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της μπάντας έχουν διαταραγμένη προσωπικότητα (ενώ αν ο Θεός σου μιλάει και σου λέει να σκοτώσεις όσο πιο πολλούς μπολσεβίκους μπορείς, η προσωπικότητά σου είναι μια χαρά…)
Η υπόθεση με τις Pussy Riot ¬δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει ένα ολόκληρο κύμα συλλήψεων ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται ενάντια στο καθεστώς. Αυτή τη στιγμή 16 ακτιβιστές περιμένουν τη δίκη τους, με κίνδυνο να καταδικαστούν σε φυλάκιση για κάμποσα χρόνια. Επιπλέον ο Πούτιν έχει αυξήσει με νόμο τις ποινές για τις «παραβιάσεις δημόσιας τάξης» κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης
Η σύλληψη των Pussy Riot οδήγησε σε ένα τεράστιο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Πολλοί παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας (Peter Gabriel, Sting, Steven Fry, Terry Gilliam, κα), ενώ πολλοί τραγουδιστές άρχισαν να φορούν μπλούζες της μπάντας κατά τη διάρκεια συναυλιών τους σε ένδειξη συμπαράστασης (Franz Ferdinand, Beastie Boys, Patti Smith, Faith No More, Red Hot Chili Peppers). Ακόμη και Ρώσοι καλλιτέχνες, που κινδυνεύουν άμεσα από το καθεστώς, υπερασπίστηκαν δημόσια το συγκρότημα.
Όμως αυτό που ανησυχεί πιο πολύ το καθεστώς, είναι ότι το κλίμα στη ρωσική κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά- σιγά. Ενώ στην αρχή η πλειοψηφία της κοινωνίας υποστήριζε την κυβέρνηση, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Μοσχοβιτών πιστεύει ότι το καθεστώς το «παρατράβηξε» με τις Pussy Riot, κι ότι ένα 20% του πληθυσμού (δηλ. 30 εκατ. κόσμου) είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε δράσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση.
Το ρώσικο τμήμα της CWI απαιτεί άμεση απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος και όσων άλλων συνελήφθησαν κατά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη δίκη τους, καθώς και απελευθέρωση των υπόλοιπων ακτιβιστών που πρόκειται να δικαστούν για την πολιτική τους δράση. Επίσης παλεύει ώστε να αναπτυχθεί ένα πραγματικά δημοκρατικό κίνημα που θα απαιτήσει τον άμεσο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, που θα διεκδικήσει δυναμικά τις δημοκρατικές του ελευθερίες, και που θα παλέψει για μια κοινωνία δίκαιη και απαλλαγμένη από τη σαπίλα και την αδικία που οι γραφειοκράτες και οι παπάδες έχουν επιβάλλει στη χώρα.
Το καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αντιμέτωπο με όλο και περισσότερους «αντιφρονούντες» και ακτιβιστές, αλλά και με την ίδια τη ρωσική κοινωνία. Όπως άλλωστε λέει και το τελευταίο τραγούδι των Pussy Riot που κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν «Ο Πούτιν ανάβει τη φωτιά της επανάστασης»…