Του Θανάση Μαρίνη
(αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ)
Την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής χαρακτήρισε το ΤΤ ως μη βιώσιμο επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία παρά το γεγονός ότι τα επικαλέστηκε δήλωσε ότι δεν τα γνωρίζει!
Και σαν μην έφτανε αυτό κάλεσε την Διοίκηση του ΤΤ να δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία του 2011 μέχρι τις 31/8, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες ξεπουλήματός του σε κάποιον ιδιωτικό όμιλο. Η επίσπευση της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων δεν αφορά όλες τις τράπεζες, αλλά επιλεκτικά και αποκλειστικά, μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών και βασικός μέτοχος του ΤΤ, έχει από το νόμο την ευχέρεια να παρατείνει τη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης.
Η αλήθεια για το Τ.Τ.
Οι βασικοί μέτοχοι του ΤΤ είναι το κράτος με 34%+10% τα ΕΛΤΑ, η Εθνική με 6%,η Marfin με 6% και η Eurobank με 5%. Το υπόλοιπο 39% βρίσκεται στα χέρια μικροκαταθετών.
Αυτή τη στιγμή και παρά τα αισχρά ψέματα του υπουργού το ΤΤ είναι το πιο υγιές τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα και το τρίτο πιο εύρωστο στην Ευρώπη! Δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις 65 % (ενώ στις άλλες τράπεζες είναι πάνω από 100 %), καταθέσεις υγιείς με μεγάλη διασπορά συνολικά 11 δις (μεγάλη προίκα αυτή !) καθυστερήσεις στα δάνεια περίπου 3 % τη στιγμή που το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε 20 και 30 % κόκκινα δάνεια (1).
Η μόνη ζημία του ΤΤ ύψους 2,8 δις. δεν προέρχεται από τη λειτουργία του αλλά από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχε. Τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τη δημοσιοποίηση της οικονομικής του θέσης, η οποία θα είναι αρνητική, συνδέονται με το γεγονός ότι το ΤΤ (όπως και η ΑΤΕ) σκόπιμα δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε, με το αιτιολογικό, άκουσον-άκουσον, ότι είναι κρατική τράπεζα, πράγμα που έγινε με πακτωλό δισ. (18 δισ.) στις ιδιωτικές τράπεζες, ο οποίος πακτωλός θα έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα και θα φτάσει αισίως τα 50 δισ.!!! (2)
Βλέπουμε , λοιπόν ότι παρά τους τόνους λάσπης για το αναποτελεσματικό Δημόσιο και για την ανωτερότητα της ιδιωτικοποιημένης οικονομίας, η πιο υγιής τράπεζα στην Ελλάδα είναι μια κρατική, η τράπεζα των μικροκαταθετών, που αποτελεί κλειδί για τη οικονομία .Γίνεται λοιπόν αντιληπτό για ποιο λόγο ο Στουρνάρας εξαπέλυσε αυτές τις αισχρές συκοφαντίες, απλά και μόνο για να απαξιώσει αυτό το τραπεζικό ίδρυμα τόσο στα μάτια της κοινωνίας όσο και ως προς την χρηματιστηριακή του αξία (η μετοχή του ΤΤ μετά τις δηλώσεις του υπουργού έπεσε 30%) προκειμένου αργότερα επί της ουσίας να το δωρίσει προς «διάσωση» σε κάποιον από τους ιδιώτες μνηστήρες (το σκάνδαλο της Αγροτικής είναι χαρακτηριστικό).
Οι εργαζόμενοι του Τ.Τ.
Η απόφαση αυτή, κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδας, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους καθώς βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον μετέωρο και τους εαυτούς τους έρμαια στις ορέξεις των τραπεζιτών. Σημειώνεται ότι το μόνο «κακό» στοιχείο που η κυβέρνηση και η ΤτΕ ανακάλυψαν στο ΤΤ είναι το… εργατικό δυναμικό του! Όλα τα άλλα στοιχεία του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απόλυτα υγιή.
Το σωματείο των υπαλλήλων του ΤΤ προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιών με ταυτόχρονη συμβολική κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του ΤΤ (οδός Πεσμαζόγλου) και αίτημα να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό για να διευκρινιστούν οι προθέσεις τους για το μέλλον της τράπεζας και των εργαζόμενων σε αυτή (3).
Πώς συνεχίζουμε
Για να αποτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής που προσφέρει «γη και ύδωρ» στους τραπεζίτες και διάλυση στην κοινωνία πρέπει να κινηθούμε άμεσα πάνω στους ακόλουθους άξονες, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη αδυναμία και των επιμέρους «ηγεσιών» των σωματείων αλλά και της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ να οργανώσουν σοβαρά ένα πλαίσιο αντίστασης και διεκδίκησης:
- Άμεσο κάλεσμα 5ήμερης απεργίας του Συλλόγου υπαλλήλων του ΤΤ με ξεκάθαρο αίτημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονη κατάληψη νευραλγικών κτιρίων της Τράπεζας και εκλογή απεργιακών επιτροπών στα καταστήματα και τις μεγάλες πόλεις, σαν πρώτο μέρος ενός συνολικού σχεδίου ανατροπής των πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικας.
- Κάλεσμα στα λαϊκά στρώματα που έχουν καταθέσεις στο ΤΤ να στηρίξουν ενεργά και έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, γιατί το θέμα αυτό τους αφορά άμεσα.
- Με την στήριξη των μικροκαταθετών και μικρομετόχων, και με κάλεσμα στους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους για κοινό μέτωπο αντίστασης, επεξεργασία ενός συνολικότερου σχεδίου αντίστασης, με επαναλαμβανόμενες 5ήμερες απεργίες.
- Κανένας χώρος ή κλάδος δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του! Γι’ αυτό είναι δυο φορές απαραίτητη η σύνδεση του αγώνα των εργαζομένων στο ΤΤ με τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους που βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο του συμπλέγματος της καταστροφής, Κυβέρνηση-Τρόικα-Τραπεζίτες, μέσα από τον σχεδιασμό ενός κοινού απεργιακού αγώνα που θα χαρακτηρίζεται από διάρκεια, κλιμάκωση και συντονισμό. Αυτό πρέπει απαραίτητα να περάσει μέσα από συνελεύσεις ανά πόλη και εκλογή κοινών συντονιστικών επιτροπών, σπάζοντας έτσι την «συντεχνιακή» λογική που είχε καλλιεργηθεί τόσα χρόνια (με τη «βοήθεια» των παρατάξεων του κατεστημένου, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ).
- Καθώς η λειτουργία και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας, απαιτείται συνεργασία της Αριστεράς (αριστερές παρατάξεις, συνδικαλιστές βάσης, ανένταχτοι αγωνιστές) τόσο σε επίπεδο συνδικάτων όσο και κεντρικά πολιτικά με στόχο να μαζικοποιηθεί το αίτημα για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο ως η μόνη λύση. Αφενός για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, αφετέρου για να κατευθυνθούν οι καταθέσεις όχι στις τσέπες των κερδοσκόπων αλλά στον σχεδιασμό της παραγωγής μέσω μαζικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, Ενέργεια, Υγεία, Παιδεία, υποδομές, τουρισμός, κ.α.)
__________________________