Το «Ξ» μίλησε με τη συντρόφισσα Αθηνά Καρυάτη, εκπρόσωπο της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς (ΝΕΔΑ) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο, σχετικά με τον πρώτο αντιαπεργιακό νόμο που πέρασε από τη βουλή η «αριστερή» κατά τα άλλα κυβέρνηση του ΑΚΕΛ
Αθηνά, θα μας πεις τι ακριβώς περιλαμβάνει ο νόμος που ψήφισε την περασμένη βδομάδα η κυπριακή βουλή;
Χτες ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που περιορίζει τις απεργίες στην Κύπρο.
Ο νόμος αφορά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ορίζει πως
▪ ανά πάσα στιγμή το 75% του προσωπικού θα πρέπει να βρίσκεται στην θέση του,
▪ καμία στάση εργασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες,
▪ δεν πρέπει να επηρεάζονται περισσότερες από 8 πτήσεις,
▪ ενώ απαγορεύεται να κλείνουν ταυτόχρονα τα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.
Το νομοσχέδιο προτάθηκε από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές του. Ο νόμος αυτός στην πραγματικότητα αφαιρεί από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το δικαίωμα στην απεργία.
Πιστεύεις πως θα επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους κλάδους;
Είναι σίγουρο πως προς τα εκεί θα κινηθούν τα πράγματα στο βαθμό που ενταθεί η ταξική πάλη στην Κύπρο. Η στάση των βουλευτών της δεξιάς (ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ) δείχνει πως θα επιδιώξουν συνειδητά κάτι τέτοιο κι από τη στιγμή που η αριστερά δεν αντιστέκεται οι ελπίδες να αποτραπεί κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες.
Σε δηλώσεις τους μετά την ψήφιση του νόμου οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ ανέφεραν πως πρέπει παρόμοια μέτρα να επεκταθούν και στις άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως η Παιδεία και η Υγεία.
Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια είναι ότι αυτή την ιστορία την ξεκινά το ΑΚΕΛ. Έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο ένας από τους περισσότερο νεοφιλελεύθερους βουλευτές της δεξιάς, ο Νεοφύτου, να δώσει συγχαρητήρια στο ΑΚΕΛ για την πρόταση νόμου που κατάθεσε!
Πως αντέδρασαν τα συνδικάτα;
Καμία αντίδραση. Η ΠΕΟ, η βασική εργατική συνομοσπονδία ελέγχεται απ’ το ΑΚΕΛ κι ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί απέναντι στη στάση του ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο ζήτημα!
Η ΣΕΚ (εργατική συνομοσπονδία που ελέγχεται από το δεξιό ΔΗΣΥ) και η ΔΕΟΚ (που ελέγχεται από την ΕΔΕΚ) ισχυρίζονται πως ο νόμος δεν περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, αλλά απλά… ορίζει το προσωπικό ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΕΚ, του σωματείου των ελεγκτών, δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο στον ευρωπαϊκό χώρο και τέτοιες νομοθεσίες έχουν ψηφιστεί μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες που κυβερνούνται από δικτατορικά καθεστώτα.
Πόσο καιρό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας;
Έχουν αρχίσει 4ωρες στάσεις εργασίας από τον Δεκέμβρη. Μάλιστα είναι το μόνο συνδικάτο που συνέχισε τις κινητοποιήσεις και μετά τον Δεκέμβρη, όταν ψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας από τη βουλή. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που κάποιος κλάδος συνέχισε τον αγώνα και φοβήθηκε πως αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει μεταδοτικά, ιδιαίτερα αν αναγκαζόταν να υποχωρήσει στα αιτήματα τους.
Ποια είναι τα αιτήματα των εργαζομένων;
Το βασικό τους αίτημα είναι να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που πέρασε τον Δεκέμβρη και προβλέπει πάγωμα μισθού και ΑΤΑ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για τα επόμενα 2 χρόνια.
Οι ελεγκτές δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα τέλη που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες, και πάνω σ’ αυτή τη βάση διεκδικούν την εξαίρεσή τους.
Επίσης ζητάνε να πληρώνονται τις υπερωρίες με βάση την κλίμακα στην οποία βρίσκονται και όχι με βάση τον κατώτερο μισθό όπως γίνεται τώρα.
Πως σχολιάζεις την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου από ένα «κομμουνιστικό» κόμμα σαν το ΑΚΕΛ;
Είναι απαράδεκτο το ΑΚΕΛ, που υποτίθεται ότι εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ο νόμος ψηφίστηκε για να συμμορφωθεί η κυπριακή δημοκρατία στις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, καθώς και για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Στην πραγματικότητα όμως, το ΑΚΕΛ όλο και περισσότερο υποχωρεί στις πιέσεις του κεφαλαίου και εφαρμόζει συνειδητά τις πολιτικές του ντόπιου κεφαλαίου και της ΕΕ. Αυτό οφείλει να το δει ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς και στην Κύπρο και στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει την κυβέρνηση Χριστόφια σαν "ιερή αγελάδα" στην οποία δεν πρέπει να γίνεται κριτική. Αυτό είναι λάθος: το ΑΚΕΛ πρέπει να υπερασπίζεται από την υπόλοιπη αριστερά απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από τη δεξιά και την ακροδεξιά αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να του γίνεται έντονη κριτική, όπως αυτή που κάνει συστηματικά η ΝΕΔΑ, σε όλες τις αντεργατικές του επιλογές, διαφορετικά τα λαϊκά στρώματα δεν θα έχουν απάντηση από τα αριστερά στην κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.