Τουρκία: τι σημαίνει η αποχώρηση της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Το παρακάτω κείμενο είναι βασισμένο στη δήλωση της σ. Ecehan Balta, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής – τμήμα της ISA στην Τουρκία.


Το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαρτίου, μέσω προεδρικού διατάγματος, ο Ερντογάν ανακοίνωσε στην τούρκικη κοινωνία την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεσμεύει τις κυβερνήσεις που την υπογράφουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Αν και είναι καθαρό πως τέτοιου είδους συμβάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους τη λύση στα ζητήματα με τα οποία καταπιάνονται, η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την τούρκικη κοινωνία. Στην πραγματικότητα η εξέλιξη αυτή είναι χειρότερη από το να μη συμμετείχε εξαρχής η Τουρκία στη Σύμβαση, αφού στέλνει το μήνυμα πως το κράτος πλέον δεν αναμένεται να κάνει κάτι ενάντια στη βία κατά των γυναικών και οι άντρες που κακοποιούν τις συντρόφους/συζύγους τους δεν έχουν να φοβούνται καμία συνέπεια.

Αυτό συμβαίνει σε μία χώρα που την προηγούμενη χρονιά 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες, ενώ άλλοι 171 θάνατοι γυναικών θεωρούνται «ύποπτοι» ότι συνδέονται με έμφυλη βία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 40% των γυναικών που ζουν στη χώρα έχουν υπάρξει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το Σάββατο 6 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ακόμα δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία. Η μία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, που τη μαχαίρωσε στον λαιμό μπροστά στα 4 παιδιά τους. Η δεύτερη, που ήταν 92 χρονών, βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν 23χρονο γείτονά της. Την επόμενη ημέρα μία ακόμα γυναίκα ξυλοκοπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος αρνούνταν να δεχτεί πως έχουν χωρίσει.

Η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν την 8η Μάρτη να κλείσει το μετρό και γενικά να αποκόψει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να αποθαρρύνει τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές από το να συγκεντρωθούν. Παρόλα αυτά 1.000 άτομα περίπου κατάφεραν να μαζευτούν στην πλατεία με τα κεντρικά τους συνθήματα να έχουν να κάνουν με το θέμα της σεξιστικής βίας και των γυναικοκτονιών.

Με την ίδια αποφασιστικότητα, μόλις μία ημέρα μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση, χιλιάδες διαδήλωσαν σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας, απαιτώντας από τον Ερντογάν να πάρει πίσω την απόφασή του. 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η κοινωνία της Τουρκίας κινητοποιήθηκε με αφορμή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αφού τα τελευταία χρόνια βγήκαν πολλές φορές στους δρόμους απαιτώντας να εφαρμοστούν στην πράξη όσα ορίζει η Σύμβαση. Το φεμινιστικό κίνημα στην Τουρκία είναι έτοιμο να υπερασπιστεί όσα το καθεστώς του Ερντογάν στερεί από τις γυναίκες και συνολικά την κοινωνία εδώ και χρόνια.

________________________

[1] balkaninsight.com: Femicides and Violence Overshadow Women’s Day Protests in Turkey

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα