Καύση απορριμμάτων-Θεσ/νίκη: Η πορεία στις 17/10 και πως συνεχίζουμε

Το Σάββατο 17 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζική πορεία ενάντια στην καύση απορριμμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή, με συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων.

Δεκάδες κινήσεις, συλλογικότητες και φορείς από τη Θεσσαλονίκη, τις δυτικές συνοικίες, τον Λαγκαδά αλλά και από τον Βόλο, το Κιλκίς και αλλού, συμμετείχαν με τα πανό τους, απαιτώντας να σταματήσουν τα σχέδια για καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού, βάζοντας μπροστά εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης υπέρ του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=181195423552162&id=106275491044156&xts[0]=68.ARAc0lN2bQPfDA3n0R5TvLjD6WYRikuRZWwif4rJZvZOd-fjFLmZ0cwo47Nke_CGmmTx2gpmnJy1wDp0wSug30qO5flv4L8Jc4nkQuLaBK6TJTZqWaQh4n0zW4TXWPrsvm_yYQ_2t3QVxZlvvrS_MlQYWOPHsevSIPnSnL8PygVCT8m2cSCWm1HiEt6gi7lhNYlUkLcxODdrl1cJdcajHLe9oW1U0Z_Ofb9Aut8Ze0AUOkLWS_kNEnLVSf8ECS7Gohtd5oXRgfJhhiFBWXf5ESaHHeXm9A89ZYD20fflZhDBtgd80xUnbosdbIfvXF3qa2tYFbJpl1-slvzg932R-Tw&tn=-R

Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας αρκετών εβδομάδων για τον συντονισμό και την κοινή δράση μιας σειράς περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων, η οποία σημείωσε επιτυχία. Από αυτήν δεν έλειψαν δυστυχώς τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αρνητική στάση που έχει η ηγεσία του ΚΚΕ (που παίζει σημαντικό ρόλο στην «Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας») όσον αφορά το θέμα της συνεργασίες μεταξύ κινήσεων και κινημάτων.

Η προσπάθεια για συντονισμό

Η προοπτική της καύσης απορριμμάτων θα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την πόλη της Θεσσαλονίκης (όπως και για κάθε περιοχή) εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. Η καύση παράγει διοξίνες, φουράνια και άλλες τοξικές ενώσεις, που ρυπαίνουν τον αέρα, το νερό και τα εδάφη, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, το παράδειγμα του Βόλου που τα τελευταία χρόνια η ΑΓΕΤ-Lafarge καίει ιταλικά σκουπίδια και οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία των πολιτών, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Απέναντι στα παραπάνω, ο συντονισμός των διαφόρων δυνάμεων και η κοινή δράση, είναι κεντρικής σημασίας.

Έτσι, η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων», στην οποία συμμετέχουν αγωνιστές/τριες από αυτοδιοικητικές κινήσεις (ανάμεσά τους και μέλη του «Ξ») και άλλους φορείς καθώς και ανένταχτοι, πήρε την πρωτοβουλία στις αρχές Σεπτέμβρη να καλέσει σε συντονισμό τις υπόλοιπες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται πάνω στο ζήτημα, αλλά και ευρύτερα ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Εκτός από την «Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας», το κάλεσμα αυτό απευθύνονταν και τελικά ανταποκρίθηκαν ο «Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου “Φίλοι της Γης”», η «Συνεργασία Όλων Κατά της Μ.Ε.Α. περιοχής Λαγκαδά (Σ.Ο.Κ. Μ.Ε.Α.)», ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά», η «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» καθώς και η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού». Στην πορεία συμμετείχε επίσης και η κίνηση «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα», που δραστηριοποιείται ενάντια στη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ και η Elpedison στην περιοχή του Κορδελιού, κάνοντας την ατμόσφαιρα της περιοχής αποπνικτική.

Χρειάστηκαν αρκετές συναντήσεις, σχεδόν κάθε εβδομάδα, από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τις 17/10, ξοδεύοντας πολλές ώρες σε συσκέψεις και επικοινωνίες, για να καταλήξουμε το βράδυ της Δευτέρας 5/10 σε κοινή σύσκεψη όλων των παραπάνω, η οποία συμφώνησε σε κείμενο-κάλεσμα, αφίσα κλπ.

Αυτό ήταν πραγματικά ένα σημαντικό προχώρημα, καθώς επιτροπές και ομάδες στις οποίες συμμετείχαν άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους και όλο το φάσμα της Αριστεράς και της οικολογίας, καθώς και μέλη από τις άλλες περιβαλλοντικές ομάδες κατέληξαν σε κάτι ενιαίο. Δυστυχώς, το παραπάνω κράτησε μόλις λίγες ώρες, καθώς το πρωί της Τρίτης 6/10 οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», κάτω από την πίεση της ηγεσίας του ΚΚΕ, μας ενημέρωσαν ηλεκτρονικά ότι παρόλο που είχαμε καταλήξει στο κοινό κάλεσμα, τα μέλη των φορέων που εκπροσωπούσαν δεν συμφώνησαν. Έκαναν πίσω δηλαδή από τη συμφωνία της προηγούμενης ημέρας χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία την άρνηση της βάσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνδιοργάνωση και να καλέσουν ξεχωριστά στη συγκέντρωση και την πορεία, γεγονός που έπαιξε διασπαστικό ρόλο.

Για το παραπάνω ζήτημα και τη διασπαστική τακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ στο κίνημα, θα καταπιαστούμε με νέο άρθρο τις επόμενες ημέρες.

Πως συνεχίζουμε

Τη 17η Οκτώβρη έγινε ένα σημαντικό βήμα για το κίνημα ενάντια στην καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω όμως δείχνουν πως έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Αν όλες οι κινήσεις, επιτροπές, πρωτοβουλίες κλπ ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή εκστρατεία, μπορούν πραγματικά να φτάσουν σε όλες τις γειτονιές της πόλης, να ενημερώσουν τον κόσμο και να δοθεί κατεύθυνση στον αγώνα. Αντίθετα, αν συνεχιστούν οι διασπαστικές καταστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος το κίνημα να αναλωθεί σε αυτές και τελικά να γίνουν μερικές αξιοπρεπείς αλλά συμβολικές κινητοποιήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν μόνο τα ήδη ενεργά μέλη οργανώσεων και κινήσεων, ενώ τα πλατιά στρώματα δύσκολα να εμπλακούν. Αυτό που χρειαζόμαστε για το επόμενο διάστημα είναι να υπάρξει ένα σχέδιο για τη συνέχιση της κοινής δράσης όλων των δυνάμεων που συνεργάστηκαν για την πορεία της 17ης Οκτώβρη.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει

  • εκστρατεία ενημέρωσης στις γειτονιές και τις περιοχές της πόλης για την καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία καύση των σκουπιδιών, καθώς και
  • να προβληθεί σε μαζικό επίπεδο η εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός δράσεων (πχ αυτοκινητοπομπή προς το ΤΙΤΑΝ και διαμαρτυρία)
  • μαζί με κάλεσμα και εξήγηση στους εργαζόμενους της βιομηχανίας για τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών όχι μόνο γενικά αλλά και στους ίδιους, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να ταχθούν στο πλευρό του κινήματος και της κοινωνίας.

Τέλος, απ’ τη στιγμή που το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων συμβαίνει ήδη στον Βόλο, αλλά αφορά και τη Δυτική Αττική και όλη τη χώρα με βάση την κυβερνητική πολιτική και το νέο ΕΣΔΑ, επόμενος στόχος του κινήματος θα πρέπει να είναι μια Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα