Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ!

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ αποτελεί μάχη «κλειδί» για το κίνημα. Μία από τις μεγαλύτερες και στρατηγικής σημασίας κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση 60 χρόνων, γίνεται προσπάθεια να ξεπουληθεί σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες.

Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με 23.500 εργαζόμενους και άλλους τόσους συνταξιούχους και παραδόσεις ιστορικών αγώνων και απεργιών αποτελεί το μαζικότερο και ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας.

Η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιχειρεί:

  • να δώσει 17% των μετοχών και το μάνατζμεντ της επιχείρησης στους ιδιώτες
  • να ξεπουλήσει το 40% της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής της χώρας
  • να συντρίψει το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στο υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα

Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση για μας;

Για τους καταναλωτές η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρακτικά σημαίνει:

  • Αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις ως 800 κιλοβατώρες κατά 30% την επόμενη τριετία1
  • Κατάργηση των ειδικών χαμηλών τιμολογίων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (αγρότες, πολύτεκνοι, κάτοικοι νησιών κτλ)
  • Κόψιμο της παροχής ηλεκτρικού σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των αυξήσεων. Ενδεικτικά το 2010 κόπηκε οριστικά το ρεύμα σε 84.387 νοικοκυριά και ΜΜΕ με την τιμή ρεύματος της ΔΕΗ να είναι 0.11 ανά κιλοβατώρα και 3η φτηνότερη στην ΕΕ των 272
  • Χαμηλής ποιότητας συντήρηση του δικτύου και επιδιόρθωσης βλαβών καθώς ο ιδιώτης θα κινείται με γνώμονα το κέρδος και όχι τις ανάγκες π.χ μιας όρεινής περιοχής 

Το παράδειγμα της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ

Μετά από 100 χρόνια ύπαρξης δημόσιας εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού το 1992 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ «απελευθερώθηκε» η αγορά με αποτέλεσμα την παραχώρηση της εταιρείας στην γνωστή και μη εξαιρετέα Enron τότε 7η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα ήταν:

  • 20 εκατομμύρια καταναλωτές της Καλιφόρνια πλήρωναν 50% ακριβότερο ρεύμα από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ
  • Η Enron έριχνε τεχνητά το ρεύμα με διακοπές ώστε να ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές και με συνεχείς αγοραπωλησίες δικαιωμάτων ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά κέρδιζε δισεκατομμύρια
  • Προκλήθηκε ενεργειακή κρίση και οι ελλείψεις σε ενέργεια και φυσικό αέριο προκάλεσαν αλλεπάλληλα μπλακ άουτ στην καρδιά της αμερικάνικης βιομηχανίας και μια από τις 8 πλουσιότερες περιοχές του κόσμου3

Τι έγινε στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Στην Γερμανία η αγορά ρεύματος «απελευθερώθηκε» το 1998.

Σήμερα ελέγχεται από 3 ιδιωτικές εταιρείες και οι τιμές είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη με 0.24 € ανά kwh

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μετά την ιδιωτικοποίηση ήταν:

  • Νορβηγία 89%
  • Τσεχία 84%
  • Σουηδία 71%
  • Ουγγαρία 64%
  • Δανία 64%
  • Ολλανδία 49%
  • Φιλανδία 36%
  • Πολωνία 33%

Ξεπούλημα

Η κυβέρνηση ξεπουλάει τη ΔΕΗ δίνοντας το 17% των μετοχών έναντι 386.75 εκ. ευρώ (με τιμή μετοχής 26/5/11) όταν:

  • μόνο μια μονάδα παραγωγής π.χ η Μεγαλόπολη V κοστίζει 500 εκ. ευρώ
  • ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 5.5 δις ευρώ
  • η ΔΕΗ ενισχύει τον κρατικό προυπολογισμό κάθε χρόνο με 300-350 εκ. ευρώ
  • οι επενδύσεις και η μισθοδοσία του προσωπικού δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό
  • το κράτος (υπουργεία) χρωστάνε στη ΔΕΗ 138 εκ. ευρώ (στοιχεία μέχρι 28/2/11)
  • η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων φτάνει τα 11.9 δις ευρώ δηλ 2  3 φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης 4

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δέχονται τόνους λάσπης ότι είναι ρετιρέ, λαμόγια κτλ. Η πραγματικότητα είναι ότι θρηνούν 377 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες πάνω στο καθήκον. Δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (ορυχεία, εναερίτες κοκ) και αμείβονται κατά μέσο όρο με 1000-1200 ευρώ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έδωσε στοιχεία για τον δικό του μισθό που είναι 1870 ευρώ μετά από 26 χρόνια δουλειάς, εναερίτης, παντρεμένος με 2 παιδιά ( συνέντευξη στο ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ 20/6/11).


Ο μισθός του προέδρου της ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, εναερίτη, μετά από 26 χρόνια δουλειάς και με δύο παιδιά, είναι 1870 €.

Ο μισθός του προέδρου της γερμανικής RWE, ενός απ’ τους μνηστήρες της ΔΕΗ είναι 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Την ίδια ώρα μεγαλοστελέχη της επιχείρησης διορισμένα από το κράτος αμείβονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας οι κηφήνες και τα τρωκτικά θα πολλαπλασιαστούν. Κορυφαίο παράδειγμα ο μισθός του προέδρου της γερμανικής RWE ενός εκ των μνηστήρων της ΔΕΗ: 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο !

Μάχη κλειδί

Για όλους αυτούς τους λόγους η μάχη της ΔΕΗ πρέπει να υποστηριχτεί από το σύνολο της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος.

 

Οι ομόφωνα παρμένες αποφάσεις του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, συντονισμός των ΔΕΚΟ και κάλεσμα στη ΓΣΕΕ για 48ωρη γενική απεργία ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Το μέτωπο με τις άλλες ΔΕΚΟ είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα απ’ όλα. Η επιδίωξη πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες απεργίες και καταλήψεις οργανισμών από όλες τις ΔΕΚΟ που πάνε για ιδιωτικοποίηση (ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-Λιμάνια-ΕΛΤΑ κοκ)

 

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με θέσεις όπως «ζητάμε την εξαίρεση της ΔΕΗ από τις αποκρατικοποιήσεις» (δήλωση Ν.Φωτόπουλου ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ 20-6-11).Με «εξαιρέσεις» δεν κτίζεται μέτωπο αλλά το ακριβώς αντίθετο: διασπάται το κίνημα. Ήδη σε μια σειρά κλάδους (π.χ ΕΘΕΛ) εμφανίζονται λαθεμένες θέσεις ενάντια στο συντονισμό με τη ΔΕΗ γιατί «αυτοί δεν μας συμπαραστάθηκαν όταν κάναμε εμείς απεργία». Αυτές οι λογικές θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα αν οι εργαζόμενοι των άλλων ΔΕΚΟ αντιληφθούν ότι η ΓΕΝΟΠ αγωνίζεται μόνο για την εξαίρεση της ΔΕΗ. Που και αυτό είναι όνειρο απατηλό καθώς η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικό στόχο για το κεφάλαιο και το κατεστημένο και το μόνο που επιδιώκουν καλοθελητές σαν τους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου είναι να δώσουν υποσχέσεις ότι «κάτι θα γίνει» προκειμένου να σταματήσει η ΓΕΝΟΠ την απεργία, να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις άλλες ΔΕΚΟ και μετά η ΓΕΝΟΠ να έχει μείνει μόνη της όταν έρθει η ώρα της ΔΕΗ. Μόνη της η ΓΕΝΟΠ όσο ισχυρό συνδικάτο και αν είναι δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη.

 

Επομένως η ώρα του συντονισμένου αγώνα είναι τώρα!

 

Με το «τρίγωνο του διαβόλου» για την κυβέρνηση:  κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες – επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη ΓΕΝΟΠ – 48ωρη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ο στόχος πρέπει να είναι η κλιμάκωση του αγώνα και των απεργιών μέχρι να πέσει η κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία του συνθήματος Ή ΑΥΤΟΙ ή ΕΜΕΙΣ που διαπερνάει τις ομιλίες των συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΕΝΟΠ.

    Ρεύμα φτηνό – ΔΕΗ για τον λαό

  • ΔΕΗ πραγματικά δημόσια και ενιαία κάτω από εργατικό – κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση. Χωρίς διορισμένους μάνατζερ και στελέχη. Όπου τη διοίκηση την ασκούν οι εκλεγμένοι από  γενικές συνελεύσεις και ανακλητοί εκπρόσωποι των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων (τοπικές κοινωνίες, το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, επιστημονικοί φορείς, ενώσεις καταναλωτών,  περιβαλλοντικές οργανώσεις, το κοκ).
  • Έξω οι ιδιώτες από την ενέργεια. Διαχειριστικός έλεγχος και εθνικοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και ελέγχουν το 16% των μετοχών της ΔΕΗ
  • Παραγωγή ρεύματος και ενέργειας με σύγχρονες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και σε φτηνές τιμές για τους καταναλωτές. Άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος και ειδικές μειωμένες τιμές για άπορους και άνεργους.

_____________________________

1.        Συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 20/3/11
2.        Από το www.iskra.gr
3.        www.capital.gr και Ριζοσπάστης 3/5/2001
4.        Από το σάιτ της ΓΕΝΟΠ

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα