Επιμέλεια άρθρων από το σάιτ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Ιρλανδία και τμήμα της ISA.
H Βρετανική πολυεθνική Debenhams, με αλυσίδες πολυκαταστημάτων (με ρούχα, καλλυντικά, είδη σπιτιού κλπ) στην Βρετανία, την Δανία και την Ιρλανδία που απασχολούν πάνω από 22.000 υπαλλήλους, ανακοίνωσε τις μέρες του Πάσχα ότι κλείνει και τα 11 καταστήματα της στην Ιρλανδία, ρίχνοντας στην ανεργία 2.000 εργαζόμενους. Το πρώτο σοκ ανάμεσα στους εργαζόμενους ήταν τεράστιο, ιδιαίτερα καθώς έμαθαν τα κακά νέα με ένα e-mail μισή ώρα πριν η είδηση μεταδοθεί στα Ιρλανδικά ΜΜΕ. Αλλά υπήρχε και συνέχεια, καθώς η διοίκηση της πολυεθνικής κατέφυγε στη διαδικασία της εκκαθάρισης και αρνήθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις απόλυσης!
Η Debenhams στην πραγματικότητα εκμεταλλεύτηκε την πανδημία του κορονοϊού Covid 19 και το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, για να υλοποιήσει μια προειλημμένη απόφαση. Και μπορεί να είναι το πρώτο και το πιο βιαστικό «λουκέτο» -χωρίς τήρηση καν των προσχημάτων- αλλά εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα στις επόμενες βδομάδες και μήνες. Προς επιβεβαίωση αυτής της τάσης ακολούθησε το κλείσιμο των Ιρλανδικών καταστημάτων της Βρετανικής αλυσίδας μόδας «Oasis and Warehouse» και άλλοι 300 εργαζόμενοι βρέθηκαν άνεργοι, ενώ απολύσεις ανακοίνωσε η Lloyds Pharmacy που λειτουργεί 88 φαρμακεία με 800 υπαλλήλους στην Ιρλανδική επικράτεια.
Το Ανώτατο δικαστήριο στην Ιρλανδία διόρισε εκκαθαριστή για την Debenhams μια επιτροπή από εκπρόσωπους Τραπεζών. Ανάμεσα τους βρίσκεται και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιρλανδίας, της οποίας κατέχει το 14% των μετοχών το Ιρλανδικό κράτος. Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει την πλήρη ανοχή της Ιρλανδικής κυβέρνησης. Παίζοντας ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», επιτρέπει στους ιδιοκτήτες της Debenhams να «πατήσουν επί των πτωμάτων» των εργαζομένων τους. Ανάβει, έτσι, το πράσινο φως στο Ιρλανδικό κεφάλαιο για να φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους εργαζομένους.
Οι εργαζόμενες γυναίκες στα Debenhams, αρνήθηκαν να «θυσιαστούν» αναίμακτα και επέβαλαν με τις κινητοποιήσεις τους μπροστά στα τοπικά καταστήματα, να πέσει το φως της επικαιρότητας πάνω τους. Ως προειδοποίηση για τους Ιρλανδούς εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ότι το «λουκέτο» στα Debenhams, είναι ένα προφητικό trailer από το δικό τους μέλλον. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Λιανεμπόριο -που παίζουν ρόλο κλειδί στις συνθήκες τις πανδημίας- απαίτησε να ανοίξουν τα βιβλία της Debenhams και να αναλάβει τον έλεγχο τους μια επιτροπή αποτελούμενη από τους εργαζόμενους και τους εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών τους ενώσεων.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ιρλανδία, αδελφή οργάνωση του «Ξ», και ο βουλευτής σύντροφος Μικ Μπάρυ, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις κινητοποιήσεις και το αίτημα για άνοιγμα των βιβλίων και για εργατικό έλεγχο της επιχείρησης. Έτσι θα μπορούσε να δεσμευτεί το απόθεμα των εμπορευμάτων στις αποθήκες που προσπαθεί να φυγαδεύσει η πολυεθνική σε άλλα υποκαταστήματα εκτός Ιρλανδίας. Και το αντίτιμο της αξίας τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή των εργαζομένων και τις αποζημιώσεις τους. Έτσι θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι εναλλακτικές για να κρατηθεί η επιχείρηση ανοικτή και να μείνουν οι εργαζόμενοι στην θέση τους –ακόμα κι αν αυτό σήμαινε μεγάλες αλλαγές.
Ας κρατήσουμε ότι απέναντι στην πανδημία των απολύσεων και των «λουκέτων» που έρχεται, το κίνημα στην Ιρλανδία –όπως και οπουδήποτε αλλού- θα περάσει τα δικά του τεστ, θα χρειαστεί να σταθεί στα δικά του πόδια και να παλέψει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δείτε στη συνέχεια βίντεο του Μικ Μπάρυ από την τοποθέτησή του στην Ιρλανδική βουλή (στα αγγλικά).