Με το που τόλμησε ο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Δεκέμβρη να αναφέρει πως η κυβέρνησή του σκοπεύει να φέρει νέο νόμο για τις συντάξεις και πριν καλά-καλά γίνουν γνωστές οι αλλαγές που θα έφερνε αυτός ο νόμος, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας ξεκίνησαν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις!
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Φυσικά, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι όταν μια κυβέρνηση αρχίζει να μιλάει για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, για περισσότερη «δικαιοσύνη» και για την επιβίωση των ταμείων, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ένα ακόμα χτύπημα στα εργατικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και ακριβώς αυτή η εμπειρία έβγαλε την εργατική τάξη της Γαλλίας στους δρόμους, ενώ όταν οι πρώτες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές, η καχυποψία των εργαζομένων επιβεβαιώθηκε. Η βασική αλλαγή στο συνταξιοδοτικό έχει να κάνει με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, από τα 62 στα 64. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει βέβαια πως οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που θελήσουν, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 62, αλλά θα είναι μειωμένη. Θα έχουν επιλέξουν δηλαδή ανάμεσα στο να δουλέψουν περισσότερο ή να πάρουν λιγότερα λεφτά!
Βέβαια, τα συνδικάτα υπολογίζουν πως πέρα από αυτήν την ούτως ή άλλως εκβιαστική επιλογή, το νέο συνταξιοδοτικό με τις αλλαγές που θα προκαλέσει, θα δημιουργήσει εργαζόμενους που θα δουλεύουν περισσότερο και θα πληρώνονται λιγότερο.
Σιδηροδρομικοί, μπαλαρίνες και εργάτες στα διυλιστήρια, μαζί στον αγώνα!
Αυτοί είναι οι λόγοι που από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι και την ώρα που το «Ξ» πάει στο τυπογραφείο η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακούς ρυθμούς, με κομβικό ρόλο να παίζουν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι. Μάλιστα στις 2 Γενάρη έκλεισαν 29 μέρες απεργίας, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της απεργίας του 1987-87 και καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία των σιδηροδρομικών εργαζομένων από τον Μάιο του 1968!
Μία σειρά από άλλοι εργασιακοί κλάδοι συμμετέχουν στην απεργία, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες, δημοσιογράφοι, γιατροί και νοσοκόμες του ιδιωτικού τομέα, προσωπικό των αερομεταφορών, λογιστές κ.α. Τις ημέρες των Χριστουγέννων όμως, την παράσταση έκλεψαν οι μπαλαρίνες που έχοντας πίσω τους πανό που έγραφε «Η Όπερα του Παρισιού απεργεί» και μπροστά σε μεγάλο πλήθος χόρεψαν σκηνές από τη «Λίμνη των Κύκνων», κάνοντας για μία ακόμα φορά πράξη την ιδέα πως η τέχνη ανήκει στην ίδια την κοινωνία και όχι σε κλειστές αίθουσες για λίγους και εκλεκτούς.
Στις 7 Ιανουαρίου, μέρα που ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων του Μακρόν με τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια ανακοίνωσαν και τη δική τους συμμετοχή στον αγώνα, ξεκινώντας με 4ήμερη απεργία από τις 9 του μήνα. Έτσι, ανάμεσα στους υπόλοιπους λόγους για να πονοκεφαλιάσει ο Μακρόν είναι και η ενδεχόμενη έλλειψη καυσίμων τις μέρες που ακολουθούν!
Και όλα αυτά ενώ το 60% των Γάλλων συμφωνεί με τους λόγους της απεργίας και στο απεργιακό ταμείο στήριξης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Γαλλίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.186.000 ευρώ από δωρεές κόσμου που θέλει να στηρίξει τον αγώνα των απεργών!
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η γαλλική εργατική τάξη, για μία ακόμα φορά δίνει έναν αγώνα με αποφασιστικότητα που μπορεί να εμπνεύσει τους/ις εργαζόμενους/ες και εκτός συνόρων. Έτσι, η πιθανότητα μιας νίκης των Γάλλων εργαζομένων σήμερα, θα αποτελέσει «επένδυση» τόσο για το δικό τους μέλλον, όσο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη που έχουν μάτια και αφτιά ανοιχτά για κάθε μικρή και μεγάλη νίκη, ώστε να πάρουν κουράγιο για τους δικούς τους μελλοντικούς αγώνες!